Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business ]

28. 12. 2015. 17:27 >> 17:13

OPOZICIJA SMATRA

Zakon o energetici omogućio bi monopol

Usvajanje Predloga zakona o energetici omogućilo bi finansiranje monopolističkih poslova povlašćenih biznismena novcem poreskih obveznika, smatraju u opoziciji, dok u vladajućoj partiji tvrde da predloženo rješenje doprinosi boljem regulisanju prava i usklađivanju zakonodavstva sa evropskim.

Nezavisni poslanik, Goran Danilović, rekao je da su pripremili 30-ak amandmana braneći pravo građana da dodatno ne stimulišu ionako monopolističke poslove, pri čemu je naveo da neće podržati Predlog zakona ako se oni ne usvojene. “Premijer Milo Đukanović zvanično je saopštio da nije školovao sina da bi se bavio državnim poslom već biznisom. Jedan premijer bi trebalo da vodi računa o poštovanju državničkih poslova”, smatra Danilović.

On je, na sjednici Skupštine na kojoj je završena rasprava o Predlogu zakona o energetici, ocijenio da biznismeni iz Crne Gore iz okruženja premijera nikako nigdje drugo da se dokažu izuzev u Crnoj Gori i pitao da li to znači da se zakoni pišu za njih. “Neko neopravdano ljudima, koji navodno kreću u avanturu po strategiji Vlade, obezbjeđuje da se još finansiraju iz državne pomoći, ako stvari ne krenu kako treba”, precizirao je Danilović.

Prema njegovim riječima, svi znaju ko se bavi tim poslovima i na šta je mislio premijer kada je rekao da je pripremio sina za biznis. “Demos na takvu vrstu biznisa ne pristaje. Podsticajne mjere za obnovljivu energiju za male hidroelektrane (mHE) i vjetroelektane bi trebalo da isfinansiramo kad zatreba kroz državnu pomoć. Obesmislili ste taj institut”, rekao je Danilović.

On je kazao da ako je neko odlučio da pravi vjetroelektrane na Krnovu, iz Ministarstva su dužni da kažu ko je to zainteresovan i da se ne drži pod plaštom sumnje i neizvjesnosti i da se ne priča poslije da to rade premijerov sin ili kum. “Nećemo pristati da biznise ljudi koji su namjerili da se bave tim poslovima stipendiramo novcem poreskih obveznika bez jasnih pravila. Zašto bi običan građanin dodatno finansirao, ako to predstavlja biznis trenutno u Evropi? Imamo li ili nemamo sposobne da se bave ovim poslom”, pitao je Danilović.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić je saopštio da se Predlog zakona o energetici donosi u cilju usklađivanja sa relevantnim direktivama Evropske unije (EU) iz oblasti energetike. On je podsjetio da je važeći Zakon o energetici donesen 2010. godine i da se dobro pokazao u praksi. "Novi zakon treba da otkloni nedostatke koji postoje u sadašnjem zakonu, kao što su nedovoljna razvijenost tržišta električne energije, zaključivanje ugovora između subjekata i informisanost građana", rekao je Kavarić.

On smatra da će novi zakon pozitivno uticati na ispunjavanje obaveza energetskih subjekata, uvođenje novih snabdjevača električne energije, kao i da će doprinijeti višem stepenu zaštite krajnjih kupaca. "Zakonom će se postići viši stepen usaglašenosti sa relevantnim direktivama EU i doprinijeti većem stepenu razvoja tržišta", dodao je Kavarić.

Zakonom se definišu prava i obaveze proizvođača električne energije. Posebno se uređuje proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije.

Kao posebna vrsta snabdjevača uvodi se snabdjevač posljednjeg izbora i ranjivih kupaca.

Zakon precizira šta se podrazumijeva pod neovlašćenim korišćenjem energije, a propisana je obaveza operatora prenosnog ili distributivnog sistema električne energije da bez prethodnog upozorenja obustavi isporuku struje, kada utvrdi da je kompanija ili pojedinac neovlašćeno koriste.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, kazao je da je zakon u najvećem dijelu usklađen sa zahtjevima Energetske zajednice, ali da to ipak ne znači da ne postoje određene problematične odredbe. "Tržište električne energije u Crnoj Gori je problematično", ocijenio je Damjanović.

On je rekao da se zakon usvaja u specifičnom ambijentu u kojem se ne zna sudbina ugovora između Elektroprivrede (EPCG) i kompanije A2A. "Od tih pregovora zavisi gradnja drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima i život i zdravlje građana. Zakon usvajamo i u ambijentu kada lutamo između strateških odluka u oblasti energetike, gdje dinamika postavljanja podmorskog kabla između Crne Gore i Italie ne ide željenim tempom i gdje je i niz drugih projekata na ꞌstand byꞌ", rekao je Damjanović.

Kavarić je rekao da kabl ide željenim tokom i da bi uskoro trebalo da predloge ugovora o dodjeli koncesija za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju razmatraju Vlada i parlament. On tvrdi i da nema povlašćenih igrača na energetskom tržištu.

Damjanović je kazao da postoji uvozni lobi kada je u pitanju električna energija i da ima mnogo lutanja u strategijama i prioritetima. On smatra i da član 106 zakona koji se odnosi na pravo na podsticajne mjere, treba da se izbaci. "Uslov za davanje podrške ovom zakonu biće da se podsticajne mjere sklone, jer su one jedina ključna politička smetnja ovom zakonu", kazao je Damjanović.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, rekao je da je pohvalno uvođenje kategorije "ranjivog kupca", kojem je nemoguće isključiti struju, ukoliko se taj član primijeni. “Za kritiku su stimulansi koji dobijaju potrošači iz obnovljivih izvora energije, pri čemu se natura da je to evropska obaveza. U šta se to pretvorilo kod nas? Niko ne piča da će praviti solarne panele, tu ima mnogo muke, nego se razmišlja o mHE”, kazao je Perić. On je pitao kako je moguće da postoji jedan pravni okvir na način da su kroz različite institucije sistema povlašćeni igrači koji su izreda rođaci ljudima na visokim položajima.

On je, govoreći o strateškim rezervama, rekao da je Predlogom zakona predviđeno da mogu da se koriste skladišta u Crnoj Gori i drugim državama.  “Osnovna namjera je da imate te rezerve dostupne, a ovako definisano zakonom to može da se čuva u Kuvajtu. Koja je onda svrha takvih strateških rezervi”, pitao je Perić. On je rekao da je Pozitivna za obnovljive izvore energije, ali osnovni razlog je da se pokrene privreda, a ne da se, pozivajući se na evropsku praksu, dođe do situacije da se pravi serija mHE koje možda nijesu ni toliko potrebne. “Nije u interesu pokretanje privrede, nego otvaranje novog energetskog kartela. Ako nema raspoloženja da se to mijenja, Predlog zakona ne bi imao našu podršku”, dodao je Perić.

Nezavisni poslanik Dritan Abazović rekao je da je predložio amandmane kojima se predlaže pravednije rješenje za krajnje potrošače električne energije i da se gubici svedu na minimalnu mjeru. “Takođe, propisali ste da do 2017. godine povećanje cijene električne energije može biti do sedam odsto, a svih narednih godina maksimalna cijena do šest odsto. Logično pitanje je da ne znamo kakva će da budu kretanja cijena energije, ali može biti da ćemo mi da plaćamo neisplative energteske objekte kao što je gradnja drugog bloka TE”, rekao je Abazović.

Kavarić je kazao da regulator gubitke na mreži definiše na razuman nivo. 

Poslanik SNP-a, Srđan Milić, pitao je Kavarića zašto se do sada nije pojavio nijedan snabdjevač električne energije za građane, osim EPCG, i da li ima najava da se to desi u narednoj godini i po kojim cijenama. "Jesmo li se konačno dogovorili sa Italijanima u vezi daljeg upravljanja u EPCG", pitao je Milić.

Kavarić je rekao da evropska regulativa nameće kretanje cijena električne energije ka tržišnim. "U Crnoj Gori su cijene daleko ispod tržišnih što je i pokazatelj da neki eventualni novi snabdjevači nemaju ekonomskog interesa da ulaze na tržište", saopštio je Kavarić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Saša Pešić rekao je da se radi o jako važnom sektoru gdje nove, planirane i realizovane investicije mogu dovesti do značajnog društvenog i ekonomskog rasta zemlje. “Predlogom zakona o energetici uskladiće se crnogorsko sa EU zakonodavstvom, kojim se reguliše bolja informisanost krajnih potrošača o pravima, kao i dugoročni ekonomski ciljevi i institucionalni okvir”, naveo je Pešić.

Predloženim odredbama su, kako je dodao, predviđene podsticajne mjere za korišćenje obnovljivih izvora energije, koje primjenjuju zemlje EU i zemlje članice Energetske zajednice, čija je članica Crna Gora od 2005. godine. On je kazao da se predloženim rješenjem definišu ranjivi kupci, zdravsteno i socijalno ugrožene i osobe sa invaliditetom i posebnim potrebama koji mogu biti ugroženi zbog obustave ili ograničenja električne energije. “Ukoliko budu usvojene, a nemam sumnju da će tako biti, doprinosi se dobrobiti zajednice”, naveo je Pešić.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Džavid Šabović, rekao je da je ta partija podnijela nekoliko amandmana i da će podrška zakonu zavisiti od njihovog usvajanja.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS), Rešad Sijarić rekao je da smatra da bi podsticajne mjere za korišćenje obnovljivih izvora energije, koje će plaćati građani preko svojih računa, trebalo usmjeriti na izgradnju državnih velikih energetskih objekata a ne na podsticaje privatnom biznisu određenom krugu ljudi. “Uložićemo amandman gdje se radi o uređenju mreže, a usvajanjem tog amandmana BS će podržati Predlog zakona o energetici”, dodao je Sijarić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније