Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

A.J.

16. 10. 2024. 16:15 >> 16:15
Čitaj mi:

ministar posjetio preduzeće "deponija"

Ćulafić: Održivo upravljanje otpadom je prioritet

Saradnja sa lokalnom samoupravom od ključnog je značaja za uspješnu implementaciju ekoloških politika, kazao je ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić, koji je posjetio gradsko preduzeće „Deponija“ gdje je održan sastanak na kojem je prezentovan rad preduzeća, kao i potencijalni projekti za unapređenje upravljanja otpadom.

Kako su kazali, izvršni direktor Deponije Aleksandar Božović izrazio je zahvalnost na posjeti ministra Ćulafića. On je dodao da je ovo prva posjeta ministra ekologije tom gradskom preduzeću.

U okviru prezentacije rada Deponije, kako su naveli iz ministarstva, istaknuti su planirani projekti unapređenja koji se odnose na termičku obradu otpada, izgradnju kogeneracijskog postrojenja, postrojenja za tretman elektronskog i električnog otpada, postrojenja za tretman guma, kao i postrojenja za tretman građevinskog otpada.

Ćulafić je rekao da Deponija predstavlja važan segment i da je Ministarstvo posvećeno tome da, kroz zajedničke projekte i podršku, unaprijedi njen rad.

„Održivo upravljanje otpadom je prioritet, a samo kroz blisku saradnju sa ovakvim preduzećima možemo postići ciljeve na nacionalnom nivou. Stoga ćemo pružiti svu neophodnu pomoć kako bismo zajedno postigli viši nivo zaštite životne sredine i efikasnije upravljanje otpadom. Ovo je od suštinske važnosti za zdravlje građana i očuvanje prirodnih resursa Crne Gore“, ocijenio je Ćulafić.

Božović je informisao ministra da su potpisani ugovori sa opštinama Kolašin i Mojkovac u vezi sa deponovanjem otpada.

Kako dodaju u saopštenju, Ćulafić tim povodom naglasio je da je saradnja sa lokalnom samoupravom od ključnog značaja za uspješnu implementaciju ekoloških politika.

„Lokalne samouprave su naši ključni partneri u sprovođenju projekata vezanih za unapređenje ekoloških standarda, jer one direktno učestvuju u primjeni mjera na terenu. Bez njihove aktivne uključenosti ne možemo postići željene rezultate u pogledu zaštite životne sredine i održivog razvoja. Zajedno moramo raditi na razvijanju lokalne infrastrukture za upravljanje otpadom, ali i na edukaciji građana o značaju pravilnog odlaganja i reciklaže“, rekao je Ćulafić.

Tokom sastanka, iz Deponije su naglasili važnost daljeg uključivanja u izradu dva podzakonska akta Zakona o upravljanju otpadom.

Na kraju sastanka, ministar je zaključio da će Deponija i Ministarstvo nastaviti da sarađuju u cilju poboljšanja infrastrukture i ekoloških standarda, jer je, kako kaže, odgovorno upravljanje otpadom jedan od glavnih preduslova za održivi razvoj Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније