Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

M.L.B.

27. 06. 2024. 11:56 >> 12:07
Čitaj mi:

zaštite od štetnog dejstva

Uprava za vode uradila nekoliko projekta regulacije vodotoka

Uprava za vode posvećena je zaštiti vodotoka od štetnog dejstva voda, pa je u prethodom periodu posebnu pažnju posvetila lokaciji uz magistralni put Kolašin – Mojkovac.

Kako je saopšteno iz Uprave za vode posljedica stvaranja nanosnih naslaga značajno smanjuje propusnu moć rječnog korita za vodu, kao i bočna erozija korita, koja se odvija i pri protocima unutar osnovnog korita koji može da ugrozi stabilnost i pouzdanost bliskih priobalnih nasipa i takođe prouzrokuje poplave.

„Shodno navedenom, kao kritična dionica prepoznata je lokacija uz magistralni put Kolašin – Mojkovac, koja predstavlja opasnost od odsijecanja u slučaju pojave velikih voda. U 2022. godini urađen je Glavni projekat izgradnje obaloutvrde sa regulacijom korita rijeke Tare, u cilju zaštite od poplava, na lokaciji Moračko Trebaljevo, opština Kolašin. U 2023. godini urađena je revizija projekta, nakon čega treba pronaći finansijska sredstva za izvođenje radova u skladu sa projektom“, navodi se u saopštenju Uprave za vode.

Kako je, shodno Zakonu o procjeni uticaja na životnu sredinu potrebno da investitor prije izvođenja radova za radove i objekte sprovede i postupak procjene uticaja na životnu sredinu, Uprava za vode izradila je Projekte procjene uticaja na životnu sredinu za projekat Moračko Trebaljevo, u dužini od 400 m, koji ima za cilj regulaciju tj. izgradnju obaloutvrde rijeke Tare na pomenutoj dionici u cilju zaštite vodnog tijela, regulisanje vodnog režima rijeka, zaštitu životne sredine terena i objekata u okolini (usled nekontrilisanog odlaganja otpada u koritu i po stranama).

„Takođe, cilj je i zaštita i remedijacija dolinskog dna, u svrhu zaštite živog svijeta rijeke i obezbjeđenje nastavka života ihtiofanune u projektnom prostoru (dokle god meteorološki uslovi to dozvoljavaju). Plan podrazumijeva i posrednu zaštitu terena od nestabinosti i erozije, kao i umanjivanja uticaja nekontrolisanog dejstva bujičnih voda rijeke Tare na ovom potezu, posebno na konkavnoj strani (lijeva obala)“, poručuju iz Uprave za vode.

Projekat procjene uticaja na životnu sredinu urađen je i za rijeku Sutorine - izgradnja objekta hidrotehničke infrastrukture - regulacija dijela korita rijeke Sutorine u dužini cca 750m.

„Regulacija rijeke Sutorine na predmetnoj dionici, projektovana je u cilju prevazilaženja postojeće ugroženosti ovog vodotoka i njegovog priobalja, sadržane uglavnom u opštoj nestabilnosti korita, mjestimično ruševnim obalama i plavljenjem ugroženim priobalnim površinama na lijevoj i desnoj obali. Za sve navedene projekte čekamo saglasnosti Agencije za zaštitu životne sredine na procjene uticaja na životnu sredinu“, zaključuje se u saopštenju Uprave za vode.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније