Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

K. J.

22. 03. 2024. 16:49 >> 16:50
Čitaj mi:

Studijska posjeta Italiji

EPA u Rimu o trgovini ugroženim biljnim i životinjskim vrstama

U okviru Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX), predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine i Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore – Odjeljenja za integrisano upravljanje granicom, u periodu 18-20 marta 2024.godine, realizovali su studijsku posjetu Rimu na temu: ,,Implementacija CITES Konvencije o graničnoj kontroli u međunarodnoj trgovini ugroženim biljnim i životinjskim vrstama” .

Studijska posjeta omogućila je razmjenu iskustava i praksi kada su u pitanju propisi Crne Gore, Italije i EU u ovoj oblasti, posebno u kontekstu pristupanja Crne Gore EU.

"Predstavnici Agencije i policije imali su priliku da se upoznaju sa funkcionisanjem CITES centara u Italiji, odnosno uspostavljenim nacionalnim kapacitetima u cilju potpunog razumijevanja i implementacije CITES Konvencije na međunarodnom i nacionalnom nivou. U okviru ove studijske posjete izvršena je prezentacija aktivnosti u organizaciji Komandne jedinice Karabinjera za šumarstvo, životnu sredinu i poljoprivredu (CUFAA)", piše u saopštenju EPA.

Radi se o velikoj vojno- policijskoj jedinici u vrhu šumarske i ekološke organizacije karabinjera, te najsloženijom i najznačajnijom ,,ekološkom policijom” u Evropi.

"Komandna jedinica specijalizovana je za zaštitu životne sredine, zemljišta i voda, kao i za oblast bezbjednosti i kontrole u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Podijeljena je u četiri komande: Zaštita šuma i parkova, Zaštita životne sredine, Zaštita poljoprivredne hrane i Zaštita biodiverziteta. Karabinjerska organizacija posjeduje 110 hiljada vojnika i učestvuje i u očuvanju javnog reda i mira. Od te brojke, 8 hiljada pripadnika ove organizacije učestvuje u implementaciji CITES Konvencije i izdavanju relevantnih sertifikata u ovoj oblasti. Takođe, kontrolišu promet na svim graničnim prelazima u saradnji sa Graničnom policijom Republike Italije i inspekcijskim službama" ističu u saopštenju.

Pojašnjavaju da komanda hijerarhijski zavisi od generalnog komandanta karabinjera i funkcionalno od ministra poljoprivrede, hrane i šumarstva za pitanja koja se tiču ​​bezbjednosti i zaštite poljoprivrede i šumarstva.

"Komanda djeluje u odbrani italijanske agrošumarske baštine, u zaštiti životne sredine, u kontroli bezbjednosti lanaca snabdijevanja poljoprivredno-prehrambenim proizvodima i u borbi protiv tzv. eko-mafije, tj. aktivnosti organizovanog i neorganizovanog kriminala koje nanose štetu životnoj sredini. Njeni zadaci uključuju i nadzor nad dvadesetak nacionalnih parkova u Italiji, kao i 130 drugih područja zaštićenih evropskim, državnim i regionalnim zakonodavstvom. Karabinjeri koji nadgledaju implementaciju CITES Konvencije sarađuju na međunarodnom nivou sa međunarodnim organizacijama, poput Europola i Interpola" dodaju u saopštenju.

Učesnici studijske posjete upoznati su i sa aktivnostima Operativnog odsjeka za borbu protiv krivolova i zločina protiv životinja (SOARDA) grupe Cites Carabinieri, koji obezbjeđuje pravilnu praksu lova i sprovodi složene istrage o trgovini divljom faunom, stokom uz pomoć lokalnih institucija i volontera iz udruženja za zaštitu životne sredine i prava životinja.

"Zahvaljujući ulozi Komandne jedinice Karabinjera za šumarstvo, životnu sredinu i poljoprivredu (CUFAA) u Evropskim policijskim snagama za zaštitu životne sredine, EUROPOL EMPACT, komandantima CITES grupe, dodijeljena je uloga ,,rukovodilaca” u oblasti ekoloških zločina. Učesnici studijske posjete upoznati su, između ostalog, i sa stanjem i aktivnostima Rimskog zoološkog vrta, koji je otvoren prije više od jednog vijeka, koji je 2004. godine pretvoren u Fondaciju, što je predstavljalo radikalnu promjenu i prirodnu evoluciju koncepta Zoološkog vrta. Od muzeja životinja bez ikakve namjene, sada je Biopark strukturisan sa ciljevima u očuvanju ugroženih vrsta, edukaciji o biodiverzitetu i naučnom istraživanju", zaključeno je u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније