Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Т.Г. [ N1 ]

26. 01. 2023. 18:05   >>  18:10

PODACI ZA 2021. GODINU

Zapadni Balkan prosječno ima veći udio obnovljive energije od EU

Iako na prvi pogled zvuči neočekivano, zemlje Zapadnog Balkana imaju veći procenat energije dobijene iz obnovljivih izvora nego što je to prosjek Evropske unije. Više od petine energije koja se koristi u Evropskoj uniji 2021. godine dolazi iz obnovljivih izvora, pokazuju novi podaci.

Solarni, vjetar i drugi “zeleni” izvori doprinijeli su sa 21,8 odsto ukupnoj potrošnji energije u EU, navodi Eurostat.

Ovo je pad od 0,3 odsto u odnosu na 2020. godinu, odnosno prvi pad ikada zabilježen. Kako navode stručnjaci, razlog tome je porast potrošnje energije nakon ukidanja pandemije.

Isti izvještaj pokazuje da se evropska energetska infrastruktura i dalje razvija. Tako je prošlog mjeseca, Međunarodna agencija za energetiku (IEA) otkrila je da je svijet spreman da u narednih pet godina doda onoliko obnovljive energije koliko je bio u poslednjih 20.

"Obnovljivi izvori energije su se već brzo širili, ali globalna energetska kriza ih je gurnula u izvanrednu novu fazu još bržeg rasta jer zemlje nastoje da iskoriste prednosti svoje energetske sigurnosti“, objasnio je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Švedska na vrhu

Švedska je ponovo na vrhu liste kao zemlja EU sa najvećim udijelom obnovljive energije u 2021. godini.

Nordijska zemlja je 2021. godine dobijala skoro dvije trećine – 63 odsto svoje energije iz obnovljivih izvora – uglavnom iz biomase, hidroenergije, vjetra, toplotnih pumpi i tečnih biogoriva.

Iako je to obećavajuća brojka, neki aktivisti tvrde da bioenergija – na primjer sagorijevanje otpada iz šuma – nije zaista obnovljiva. S druge strane je stav da je šumski otpad tokom svog životnog vijeka prikupljao ugljen dioksid tokom procesa fotosinteze.

Sledeća na listi bila je Finska, još jedna zemlja sa velikim brojem šuma, sa 43 odsto udjela. Letonija je na trećem mjestu sa 42 odsto udjela koji uglavnom dolazi iz biomase i hidroenergije.

Slijede Estonija, Austrija i Danska, sa 38 odsto, 36 odsto i 35 odsto njihove energije iz obnovljivih izvora. Ove zemlje imaju velike količine hidroenergije i vjetra u svojim energetskim mješavinama.

Island i Zapadni Balkan u prosjeku ispred EU

Kada je riječ o evropskim zemljama šire, dvije zemlje koje nisu članice EU su i dalje daleko ispred.

Island dobija najveći dio energije iz obnovljivih izvora u Evropi, zahvaljujući velikim geotermalnim resursima. Prema proračunima Eurostata, oko 86 odsto njegove čiste energije dolazi iz ovog izvora.

Norveška je na drugom mjestu sa 76 odsto obnovljivih izvora energije

Prema dostupnim podacima za Zapadni Balkan, naš region je izvjesno u prosjeku ispred Evropske unije, iako su poslednji relevatni podaci oni iz 2020. godine.

Kada se pogledaju druge zemlje apsolutni lider je Albanija koja je je svu struju potrošila isključivo iz obnovljivih resursa, najviše iz energije vode.

Zatim slijede, Crna Gora 61,5 odsto, Hrvatska 53,8, Bosna i Herecegovina sa 45,5. Od susjednih zemalja Rumunija je 43,4 odsto, Srbija 26,3, Bugarske 23,6, a Mađarske 11,9.

Zemlje EU koje zaostaju

Ukupno, 15 od 27 članica EU prijavilo je udio ispod prosjeka od 21,8 odsto u 2021. To su Belgija, Bugarska, Češka, Njemačka, Irska, Španija, Francuska, Italija, Kipar, Luksemburg, Mađarska, Malta, Holandija, Poljska i Slovačka.

Najmanji udio obnovljivih izvora energije zabiležen je u Luksemburgu (11,7 odsto), Malti (12,2 odsto), Holandiji (12,3 odsto), Irskoj (12,5 odsto) i Belgiji (13 odsto). Cilj Evropske unije je da do 2030. godine udio obnovljivih izvora energije bude 40 odsto, a postoje već ideje da se podigne na 45 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније