Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Б.Б.

18. 12. 2022. 10:44 >> 10:48

NA INICIJATIVU EKOLOŠKIH NVO

Opština Bijelo Polje pokrenula postupak zaštite Ćehotine

Opština Bijelo Polje je prepoznala važnost očuvanja Ćehotine, te pokrenula postupak proglašavanja Ćehotine zaštićenim područjem, na svojoj teritoriji.

Kako navode u saopštenju, rijeka Ćehotina jedan je od najznačajnijih crnogorskih rijeka, koja duž svog 125 kilometara dugog toka oblikuje različite krajolike i predstavlja važan izvor pitke vode za stanovnike tog područja, kao i vode za lokalnu privredu.

"Studiju zaštite prirodnog dobra – izvorište i vodotoka rijeke Ćehotine koja se nalazi na teritoriji opštine Bijelo Polje će izraditi Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, sa kojom je, Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj sklopio ugovor o saradnji. Dio sredstava za izradu Studije će pokriti donacija WWF Adrije, TNC-a i Eko-tima, a ostatak sredstava će se pribaviti iz opštinskog budžeta", saopštio je Jasmin Ćorović, sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje.

Kako napominje, inicijativa za zaštitu Ćehotine, rezultat je saradnje Eko-tima, TNC-a i WWF Adrije. Istovremeno, ona je dio višegodišnje kampanje za zaštiti rijeka Jugoistočne Europe koju je organizacija TNC pokrenula u saradnji s lokalnim partnerima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Zajedničkim radom žele istaknuti i zaštiti jedinstvena riječna bogatstva regiona čija važnost prevazilazi granice pojedinih država.

U saopštenju podsjećaju da su posljedice klimatske krize postale dio svakodnevice, ekonomija ulazi u razdoblje recesije, a pritisci na prirodne i društvene resurse sve su veći. Biološka raznovrsnost ubrzano se smanjuje, čemu svjedoči i činjenica da je na globalnom nivou brojnost populacija divljih vrsta smanjena za 69% od 1970. godine.

"Zajedničkim aktivnim radom na zaštiti i obnovi prirode još uvijek možemo zaustaviti najgore posljedice ovih kriza i usmjeriti naš razvoj prema budućnosti u kojoj živimo u skladu s prirodom. Razvoj našeg društva nije moguć bez očuvane prirode, ona je preduslov ekonomskog i društvenog razvoja. U tom kontekstu važno je sagledati i ulogu zaštićenih područja", naglašavaju u saopštenju NVO Eko-timu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније