Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

О.З.

05. 12. 2022. 15:02 >> 15:00

PROGLAŠENI POBJEDNICI KONKURSA

Park prirode Ulcinjska solana dobio logotip

Rad Helene Tošić i Nikole Radonjića pobijedio je na konkursu za izbor idejno–grafičkog rješenja logotipa Parka prirode Ulcinjska solana.

O pobjedniku konkursa odlučivala je komisija sastavljena od članova radne grupe koja se bavi unapređenjem upravljanja Ulcinjskom solanom i dva akademska profesora sa Fakulteta likovnih umjetnosti Cetinje.

"Autori su prepoznali važnost predstavljanja Ulcinjske solane kao dualiteta prirodnog i ljudskog faktora kroz vizuelnu komunikaciju, njihov sklad i međusobnu zavisnost na kreiranju kompleksnih vrijednosti, a ne samo pojedinačno uključivanje prepoznatljivih motiva solane (ptice, so, kulturno-istorijsko nasljeđe, proizvodnja soli). U stilizovanom akronimu Solana Ulcinj – SOUL (duša), identifikovane su tri ključne cjeline koje kreiraju svojevrsnu “mapu duše - soul map” Ulcinjske solane: priroda (flora i fauna, skladnost ekosistema), nasljeđe (arhitektura, običaji - berba soli) i iskustva (mir - pauza, posmatranje ptica, gastronomija)", navodi se u obrazloženju odluke.

Iz Ministarstva ekologije su kazali da se estetske i pejzažne vrijednosti tog područja ogledaju u različitim bojama solanskih bazena, u zavisnosti od koncentracije soli u njima, prisustva algi kao i specifične vegetacije koja je adaptirana na uslove povećanog saliniteta.

S toga je, kako se navodi, i izbor kolorita prilagođen odnosima vode, neba, vegetacije i arhitekture. Kako navode autori, SOUL predstavlja univerzalni simbol, kao oličenje i suština sprecifičnih vrijednosti ovog ekosistema.

"Pomjerena konstrukcija slova djeluje da insipiriše na dinamiku a zapravo suprotno - naglašava pauzu, skretanje sa svakodnevne rutine i formira grafizam sistema solane. Iz koje god perpsketive ga posmatrali (vertikalna pejzažna, ptičja) formirani znak je isprepletan različitim odnosima (kao i svaki ekosistem), dok je njegova najveća vrijednost upravo u univerzalnom akronimskom nazivu oblikovan do znakovitosti što se najbolje vidi u kasnijim ilustrativnim i piktogramskim obilježjima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je odabrani logotip ispunio sve uslove i cilj konkursa, čime će dati jedinstveni vizuelni identitet i prepoznatljivost tom zaštićenom području.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније