Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekologija

Milorad Filipović, Radio CG

01. 05. 2022. 15:04 >> 15:06

NIKOLIĆ

Dobićemo precizne podatke o vodi i vazduhu u Boki

U projekat zaštite životne sredine i analize uzoraka morske vode i vazduha u Bokokotorskom zalivu odnedavno je uključen i Pomorski fakultet Kotor. U Centru za istraživanja, inovacije i preduzetništvo koji je dio te obrazovne ustanove, u okviru projekta pod skraćenim nazivom BLUEWBC, koji finansira EU, nabavljena je vrijedna oprema za prikupljanje i analizu dobijenih podataka o zagađenosti mora i vazduha, ističe profesor Danilo Nikolić.

"Dobili smo četiri instrumenta, AOT senzora za mjerenje čestica u mikrometrima, PM1 i PM2,5 i PM 10. Pored toga što ćemo kontrolisati vazduh kontrolisaćemo i ekološke paramentre morske vode. To je u planu u okviru dugog ERASMUS+ programa gdje nam je partner Institut za biologiju mora", naglašava Nikolić.

Kako je kazao u izjavi za Radio CG, već su nabavili čamac kojim mogu isplovljavati.

"Nabavićemo podvodni dron koji može da ide do sto metara dubine i da uzima uzorak i tla i vode. Imaćemo uređaj za konstantno mjerenje kvaliteta vode, osnovnih parametara, a takođe novitet je i uređaj za mjerenje podvodne buke od kruzera, i zagađenje vazduha od kruzera, pa ćemo imati jednu širu sliku stanja u našem zalivu. Očekujemo da kompletirano svu tu opremu do kraja ove godine", kazao je Nikolić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније