Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nemanja Rujević (afp, rtr, dpa)  [ DW ]

18. 09. 2024. 17:37

Novi udar na Hezbolah: Voki-tokiji kao bombe

Ulice Bejruta u utorak

Najmanje jedna osoba je ubijena, a stotine su povrijeđene u srijedu popodne na jugu Libana i predgrađima Bejruta kada su opet eksplodirali komunikacioni uređaji.

Kako kažu očevici, ovoga puta su u pitanju bili ručni primopredajnici (voki-tokiji) koje koristi pripadnici libanske paravojske Hezbolaha.

Najmanje jedna od eksplozija dogodila se tokom sahrane koju je Hezbolah organizovao za žrtve napada od utorka, kada su širom zemlje eksplodirale stotine pejdžera.

„Vrlo vjerovatno“ Izrael

Ni za napade od srijede niko nije preuzeo odgovornost, mada Hezbolah uveliko optužuje Izrael i najavljuje osvetu.

Metju Levit, vašingtonski stručnjak za odbranu od terorizma i obavještajne službe, rekao je za DW da je „vrlo vjerovatno“ Izrael iza napada preko pejdžera.

„Djeluje prilično izvjesno da su male količine eksploziva ubačene u pejdžere“, rekao je on. „Ovo nije bio nikakav sajber-poduhvat.“

Jedan od pejdžera posle detonacije

Iz Bejruta je ranije saopšteno da je u napadu od utorka poginulo 12 osoba, dok je ranjeno oko 2.800.

Bolnice su bile pune pa su neki pacijenti prevoženi u Siriju, gdje je takođe odjeknulo nekoliko eksplozija na pejdžerima.

Hezbolah prijeti

Hezbolah, šiitska paravojska povezana sa Iranom, već mjesecima raketira djelove Izraela otkako traje izraelski vojni pohod u Pojasu Gaze.

Novi plamen na Bliskom istoku buknuo je posle terorističkih napada palestinskog Hamasa, koji EU, SAD i druge države vode kao terorističku organizaciju.

Sada Hezbolah prijeti novom osvetom. To je u srijedu, tokom sahrane saboraca, najavio i Hašem Sefejdin, prvi čovjek izvršnog veća Hezbolaha.

On je najavio da će se lider Hezbolaha Hasan Nasralah obratiti u četvrtak i da će tada „stvari biti jasnije“. „Imaćemo nov način i novi sukob sa neprijateljom“, rekao je Sefejdin.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније