Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zorica Ilić (izvor: ARD)  [ DW ]

18. 09. 2024. 12:05

Čitaj mi:

Merc: „Ne bi trebalo da bude vlade bez nas ili protiv nas“

Fridrih Merc

Predsjednik CDU i kandidat Unije za kancelara, Fridrih Merc, naglasio je jedinstvo demohrišćana u odlučivanju o kancelarskom pitanju. Mjesto kancelara nosi veliku odgovornost i toga su svjesni i on i Unija, rekao je Merc za ARD. „Hoćemo da budemo toliko jaki na saveznim izborima da ne može da se vlada bez nas i protiv nas“, rekao je on.

Zajedno sa predsjednikom bavarske CSU Markusom Zederom, posljednjih nedjelja i mjeseci vodio je intenzivne razgovore o budućnosti Njemačke, ali i Unije, rekao je Merc. Merc je izjavio da su se on i Zeder dogovorili da se 2021. godina ne smije ponoviti. Stranke Unije tada su djelovale neodlučno u vezi sa pitanjem zajedničkog kandidata za kancelara i bilo je prepirki do zadnjeg trena.

Na pitanje o dosadašnjoj konkurenciji između njega i Zedera, Merc je odgovorio da su razgovori bili konstruktivni i s ciljem pred očima. Zeder je, kako je rekao, s pravom iznio rezultate anketa o svojoj popularnosti i svoje pravo da kandidaturu uvede u javnu raspravu.

„Svjesni smo svoje odgovornosti. To nije samo odgovornost ove dvije stranke, već odgovornost koju nosimo za svoju zemlju“, dodao je Merc.

Ako Unija formira vladu, CSU će „naravno takođe igrati važnu ulogu“, rekao je Merc.

Fridrih Merc i Makrus Zeder, 17.9.2024, u Berlinu

O Zelenima i liberalima

Merc je naglasio da Unija neće izaći na izbore sa obećanjima sa kime će praviti koaliciju.

Diskutovalo se i o činjenici da je Soder ranije, u ljetnjem intervjuu ARD-a, odlučno odbacio moguću koaliciju sa Zelenima.

Trenutno nema druge partije u političkom centru koja pokazuje tako konstantan paternalizam i regulatornu maniju kao Zeleni, objasnio je predsjednik CDU. Ako se to promijeni, promijeniće se i stav prema saradnji, dodao je. Na pokrajinskom nivou, zajednička vladavina sa Zelenima je „sa mnogo manje buke“ nego na saveznom nivou.

Što se tičeFDP-a, rekao je da budućnost stranke zavisi od toga da li će ostati u vladajućoj koaliciji sa SPD i Zelenima. „Ako ostane, mislim da je neće biti u sljedećem Bundestagu. Ako izađe, možda ima šanse“, rekao je Merc.

Osim toga, ponašanje birača u Njemačkoj je postalo izuzetno nestabilno i sve više ga određuju dnevnopolitički događaji. Iz tog razloga nije moguće dati jasnu izjavu o tome kako će neka stranka da stoji za godinu dana, rekao je Merc.

Pokretanje ekonomije smanjivanjem socijalnih davanja

Na pitanje o njegovim konkretnim planovima kao mogućeg njemačkog kancelara, Merc je rekao da želi da pokrene ekonomiju, posebno promjenama u vezi sa novcem koji država daje za socijalnu pomoć. Socijalne naknade, kako je rekao, ne treba ukidati, već mijenjati.

„Hoćemo da osiguramo da oni koji rade na kraju mjeseca imaju više od onih koji ne rade“, rekao je Merc.

Lider CDU-a zauzeo je posebno oštar stav kada je riječ o upotrebi motora sa unutrašnjim sagorijevanjem: „Odgovor je jasan i nedvosmislen: da.“ Time se suprotstavlja najavama ukidanja tih motora u Evropskoj uniji.

Odgovor na pitanje o upotrebi nuklearne energije, kako je rekao, je nešto složeniji. Ova opcija je važna. A imajući u vidu, po njegovom mišljenju, propalu strategiju za gasne elektrane ministra privrede Roberta Habeka (Zeleni), Njemačka mora bar da učestvuje u proizvodnji nuklearne energije u inostranstvu, rekao je Merc.

Unija stoji iza Merca

Merc je kandidaturu za kancelara najavio u utorak na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderom CSU Markusom Zederom. Zeder je tom prilikom dao podršku Mercu – „i to ne nevoljno“, već sa „punom podrškom i velikim poštovanjem".

Merc je dobio veliku podršku Unije, a podršku njegovoj kandidaturi ubrzo nakon objave najavila je i većina pokrajinskih lidera CDU/CSU. Merc je nakon izbornog poraza 2021. uspio ponovo da ujedini Uniju.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније