Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zorica Ilić (izvor: ARD,ZDF)  [ DW ]

09. 09. 2024. 14:20

Olaf Šolc odbija glasanje o povjerenju

Olaf Šolc prilikom intervjuja za ZDF

Njemački kancelar Olaf Šolc ne želi da pokrene glasanje o povjerenju u Bundestagu, odnosno eventualno pokretanje prijevremenih saveznih izbora. Vlada ima većinu da obavi zadatke koji su sada na dnevnom redu, rekao je političar SPD u ljetnjem intervjuu za ZDF. „To je samo mala idejica opozicije, da se svake tri nedjelje pomene ta riječ", rekao je Šolc.

On pretpostavlja da će formiranje vlada u Njemačkoj u dogledno vrijeme ostati teško.

„Bojim se da ćemo, kako god budu izgledale naredne godine, u Njemačkoj imati mnogo, mnogo godina situacije u kojoj će biti veoma komplikovano formirati vlade." To će, kako kaže, biti slučaj i na saveznom nivou i u pokrajinama.

„I zbog toga je važno da uspostavimo stil saradnje u kojem, iako možda partije koje zajedno vladaju to nisu očekivale od samog početka, ipak uspiju da ostvare nešto značajno." Gledajući tako, sadašnja koalicija koju čine SPD, Zeleni i FDPje postigla mnogo.

Šolc: Nismo potcijenili migraciju

Pred mogućim novim pregovorima o migraciji između vlade, opozicije i pokrajina, Šolc je izrazio spremnost na kompromis.

„Već imamo vraćanja na granici, već imamo granične kontrole. A efikasno upravljanje granicama je nešto što želimo dalje da razvijamo, uz podršku opozicije", rekao je kancelar. Biće dobrih prijedloga „koji će svi biti u skladu sa evropskim zakonima, međunarodnim sporazumima i našim osnovnim zakonom."

Šolc je energično odbacio tezu u pitanju - da li je vladajuća koalicija potcijenila temu migracije. Bilo bi pogrešno, rekao je, stvoriti utisak da vlada tek sada djeluje. „Postigao sam najveći zaokret u pristupu migraciji u posljednjih deset ili dvadeset godina", rekao je. „Obezbijedili smo da se sprovedu odluke koje decenijama nijesu mogle biti sprovedene kada je riječ o upravljanju neregularnom migracijom."

Šolc: SPD je „stranka iskusna u borbi"

Osvrćući se na loš rezultat SPD-a na pokrajinskim izborima početkom septembra u Saksoniji i Tiringiji, Šolc je rekao da se takvi rezultati „ne mogu uljepšati". Posebno su, kako kaže, zabrinjavajući rezultati koje je postgila AfD.

„Raditi i uhvatiti se u koštac sa izazovima – to su stvari koje su sada važne", rekao je Šolc. On želi da se bori kako bi „na sljedećim saveznim izborima dobio jak mandat". „Već smo to jednom postigli", rekao je, dodajući da je SPD „stranka iskusna u borbi".

Volodimir Zelenski i Olaf Šolc, 6.09.2024. u Frankfurtu

Šolc želi mirovnu konferenciju s Ukrajinom i Rusijom

Govoreći o ruskom napadu na Ukrajinu, Šolc je istakao da se mora više nego do sada raditi na pronalaženju mirovnih rješenja u ratu u Ukrajini.

„Vjerujem da je sada trenutak da se razgovara o tome kako možemo brže izaći iz ove ratne situacije i doći do mira, nego što to trenutno izgleda", rekao je političar SPD. „Važno je da napredujemo. U svakom slučaju biće održana još jedna mirovna konferencija", naglasio je kancelar.

Šolc je dodao da je upravo vodio vrlo povjerljiv razgovor sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Obojica su se složili da Rusija mora učestvovati na sljedećoj mirovnoj konferenciji.

Šolc želi i dalje da podržava Ukrajinu

Šolc je izbjegao direktan odgovor na pitanje da li još uvijek vjeruje ukrajinskom predsjedniku Zelenskom, nakon što je postalo poznato da je navodno jedan Ukrajinac bio umiješan u sabotažu gasovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru.

„Imam dobar odnos sa Volodimirom Zelenskim", rekao je kancelar. „I istovremeno mi je potpuno jasno da se ta stvar mora razjasniti."

On je izrazio zadovoljstvo što su, kako se izvještava, generalni tužilac i bezbjednosne službe daleko stigli u svojim istragama.

Kancelar je priznao da su posljednji izborni rezultati djelimično povezani s time što „neki građani nisu saglasni sa time što podržavamo Ukrajinu". Ipak, smatra da je to ispravno i kaže da će nastaviti da se pridržava te politike.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније