Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kersten Knip  [ DW ]

11. 08. 2024. 08:38

Planirani pregovori o prekidu vatre: Tračak nade za Sudan

Gadaref, Istočni Sudan, naoružani civili koji podržavaju vojsku

Nova nada za Sudan. Pregovori o uspostavljanju primirja u Sudanu trebalo bi da počnu u Ženevi 14. avgusta. Domaćini su Švajcarska i Saudijska Arabija, a unapred su posredovale SAD. Predstavnici Afričke unije, Egipta, UN i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) pozvani su kao posmatrači.

Ova konferencija nije prva takve vrste. Prošle godine su uz napore SAD održani pregovori u Džedi, u Saudijskoj Arabiji. Završili su bez rezultata. Takođe i oni u Ženevi uz posredovanje UN takođe su završeni neuspešno. Međutim, lični izaslanik generalnog sekretara UN u Sudanu, Ramtane Lamamra, opisao je pregovore kao „ohrabrujući prvi korak" u složenom procesu.

Napretku se nadaju i SAD. Neke stvari su se promenile, rekao je za ABC News neimenovani visoki američki zvaničnik: Prvo, užas rata je dostigao nepodnošljive razmere. Drugo, postoji konsenzus širom regiona među američkim partnerima u Africi i Persijskom zalivu da je situacija neprihvatljiva i da niko nema koristi od nastavka destabilizacije, rekao je američki zvaničnik.

Od strana u sukobu stižu, iako oprezni, ipak pozitivni signali. Šef militantne grupe Snage za brzu podršku (RSF) Mohamed Daglo - poznat kao Hemeti – objavio je na platformi X da je njegova grupa spremna da konstruktivno pristupi razgovorima. On je takođe pozdravio poziv američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Mohamed Hamdan Daglo i borci RSF

Blinken se nedavno založio za učešće protivničke strane u sukobu, zvaničnih južnosudanskih oružanih snaga, i pozvao komandanta vojske Abdela Fataha al-Burhana da to učini. Do zvanične potvrde učešća se pak dugo čekalo. Prema pisanju medija, Al-Burhan je prvobitno bio suštinski otvoren, ali je izrazio potrebu za daljim razgovorima, očigledno i u vezi sa učešćem UAE, koji se smatra pristalicom suprotstavljenog RSF-a.

Abdel Fatah Al-Burhan - de fakto predsednik Sudana

„Inkluzija je dobar znak"

U principu, uključivanje spoljnih partnera u dijalog ima smisla i dobar je znak, kaže Ahmed Esam iz nevladine organizacije Sudan Uprising Germany, koja se zalaže za prvobitnu važnost protestnog pokreta – prelazak sa vojne na civilnu vladu u Sudan. "Mislim da su SAD i Saudijska Arabija shvatile da moramo da proširimo krug i okupimo aktere koji su ranije djelovali odvojeno. To predstavlja određeni napredak", rekao je Esam za DW.

Ali takođe je jasno da uspeh nije zagarantovan, kaže Esam. Sudan je trenutno podeljen na dve oblasti koje kontrolišu dva protivnika. „Dugoročno, ovo bi moglo dovesti do podele kao u Libiji.”

Zaraćene strane gube kontrolu

Slično vidi i politikolog Hager Ali sa hamburškog instituta GIGA, koji je nedavno objavio analizu o ratu u Sudanu.

Koncept konferencije zaostaje mesecima iza borbi na licu mesta, rekao je Ali u intervjuu za DW. „Isto se odnosi i na Sudan: revolucija jede svoju decu. Daglo i Burhan su hteli da proguraju svoju ideju političkog sistema. Međutim, zbog ogromnih logističkih izazova povezanih sa borbama, morali su da delegiraju mnogo zadataka lokalnim milicijama i borcima, ponovo svuda regrutujući borce. To znači da i jedni i drugi gube sve više kontrole nad dinamikom rata.”

Gerit Kurc iz Nemačke fondacije za nauku i politiku (SWP) takođe to vidi na taj način. Milicije su koristile rat u svoje svrhe, piše on u studiji. „Svaki od ovih nedržavnih nasilnih aktera teži svojim ciljevima, koji se samo privremeno poklapaju sa ciljevima sudanske vojske ili (manje) RSF-a.”

Ruski vojni brod u Port Sudanu (2021)

To je ono što čini predstojeće razgovore u Ženevi tako teškim, kaže Hager Ali. „Svi nacionalni akteri imaju svoje interese, koji su multiplicirani nacionalnom borbom između Burhana i Dagla na subnacionalnom nivou. Situacija na terenu je postala složenija i mora se drugačije rešavati u mirovnim pregovorima.”

Kompleksni posrednički rat

Osim toga, brutalni rat u Sudanu je odavno postao kompleksna posrednička bitka u kojoj su uključeni mnogi akteri, kaže Ahmed Esam. „Ali sada vidite da bi se Sudan zapravo mogao raspasti. Zato je dobro što su i treće zemlje sada za stolom.”

Ipak, biće teško zaustaviti urušavanje države koje je napredovalo godinama, kaže Hager Ali. Ali to je upravo ono što je važno: „Jer što duže traje ovakva kriza, to je prirodno potrebno duže da se ona smiri."

Sudanske izbeglice u pograničnom regionu u Etiopiji

Humanitarna katastrofa

Takođe je hitno potreban prekid nasilja s obzirom na humanitarnu krizu. Početkom avgusta Svetski program za hranu upozorio je da u kampu Zamzam u severnom Darfuru vlada glad.

Predstavnik vlade je odbacio tu tvrdnju. Ali humanitarna organizacija Lekari bez granica (MSF) takođe je alarmirala: zalihe posebne hrane za lečenje neuhranjene dece u kampu dovoljne su samo za dve nedelje.

Prema različitim izveštajima, u Zamzamu živi između 200.000 i pola miliona raseljenih. IOM trenutno govori o skoro deset miliona interno raseljenih lica. Pored toga, oko 25 miliona ljudi - oko polovine stanovništva - hitno zavisi od humanitarne pomoći.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније