Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Katrin Šajer  [ DW ]

03. 08. 2024. 11:35

Genocid nad Jezidima: Dokaza ima, povjerenja nema

Jezidi u jednom izbegličkom kampu u Iraku

Jezidi su, doduše, znali da ih u islamu smatraju „slugama nečastivog“, ali su se i u doba Islamske države trudili da budu donekle vjerni podanici režima.

Zato je i užas došao neočekivano: u ranim satima trećeg avgusta 2014. su borci IS napali više vjerskih zajednica Jezida na sjeveru Iraka. Muškarci su u pravilu odmah likvidirani, žene i deca su odvedeni u zatočeništvo, bili zlostavljani i na hiljade ih je prodato kao roblje.

Tri godine kasnije je i ta islamistička tvorevina na području Iraka poražena. Danas je većina tadašnjih vođa ili već mrtva, uhapšena ili se ne zna gdje su. Ali mnogi Jezidi i dalje čekaju na pravdu.

„Žele da zaborave IS“

U proteklih deset godina je bilo i pozitivnih stvari, kaže nam Murad Ismail iz Akademije Sinjar, instituta za obrazovanje Jezida na sjeveru Iraka.

Tako su mnogi preživjeli Jezidi prihvaćeni u trećim zemljama, a pokrenut je i međunarodni krivični postupak protiv bivših pripadnika IS. Isto tako, genocid nad Jezidima je i međunarodno priznat. Vlada u Bagdadu je donjela zakon kojim se zlostavljanim ženama Jezida omogućuje odšteta, uključujući i mjesečnu podršku od oko 500 američkih dolara.

Ali mora se učiniti više, smatra Ismail. Od oko 7.000 pripadnika jezidske zajednice koje su oteli zločinci IS, još uvjek se ne zna sudbina njih oko 2.600. Malo je vjerovatno da ih je mnogo preživelo jer i danas se širom Iraka pronalaze masovne grobnice žrtava terora.

Izgledi da pravda bude zadovoljena nisu sjajni, smatra Ismail: „Imam utisak da čitav svijet, uključujući i Irak, želi da poglavlje 'Islamske države' ostavi za sobom.“

Povrh toga su Jezidi od vlade u Iraku doživjeli neugodno iznenađenje: Bagdad je neočekivano objavio da će od septembra prestati saradnja s istražnim povjereništvom Ujedinjenih nacija koje utvrđuje zločine IS.

UNITAD je počeo s radom 2018. i od onda istražuje zločine tog režima, uključujući i pokolj nad Jezidima.

Zbeg pred islamistima (2014)

„UNITAD nije više potreban“

Kao i kod svih takvih tijela svjetske organizacije, tako i UNITAD djeluje na poziv i uz dozvolu vlade Iraka. Ali krajem prošle godine je objavljeno da međunarodni stručnjaci „više nisu potrebni“ i da se saradnja prekida ovog septembra.

No Kristijan Ričer, čelnik misije UNITAD, kaže da je nemoguće u ovo preostalo vrijeme završiti posao na kojem rade već gotovo šest godina. S druge strane upozorava i da „mnogi preživjeli u UNITAD-u vide jedinu nadu da se u Iraku postigne nekakva pravda“, piše u otvorenom pismu koje potpisuju 33 različite grupe.

„Takav nagli prekid rada bi bila katastrofa za preživjele, za Irak i za međunarodnu zajednicu. To bi bila poruka kako pravda nije stvarno prioritet“, navodi se u tekstu.

Za taj neočekivani prekid rada UNITAD-a se navodi niz razloga. Mnogi od njih su politički, smatra Ismail, jer nova vlada u Iraku ne želi više da podržava međunarodno djelovanje u zemlji. Tako je i ovog maja zatražena obustava rada humanitarne misije UN koja u Iraku djeluje od 2003.

Kako javljaju irački mediji, problemi postoje i između misije UNITAD-a i iračkog državnog vrha i zbog toga što u Iraku još uvjek ne postoji zakon koji bi regulisao postupak u slučajevima takozvanih univerzalnih zločina, dakle teških djela protiv čovječnosti, genocida, mučenja i nestanka ljudi.

Problem je i smrtna kazna

Već i iz tog razloga u Iraku nije izveden pred sud niti jedan čelnik Islamske države, upozorava kurdski pravnik Briar Baban iz pariskog Centra za istraživanje Iraka. „Na žalost, UNITAD nije bio u stanju da navede iračke vlasti da usvoje takav zakon.“

Naravno da to ne znači da čelnici IS nisu i u Iraku bili izvedeni pred sud, ali njima se sudilo prema prilično široko shvaćenim antiterorističkim zakonima.

Iračko pravosuđe se teško može shvatiti onako kako se pravosuđe shvata u demokratskim zemljama, upozorava Baban: „U iračkom pravosuđu nema poštenih sudskih postupaka, neka od ročišta traju jedva desetak minuta. A na zločine nad Jezidima se u iračkom pravosuđu jedva obraća pažnja.“

Još jedan uzrok spora iračkog pravosuđa i međunarodnih pravnih stručnjaka jeste što Irak i dalje insistira na smrtnoj kazni koju UN ne prihvataju.

Žena na mestu gde se krije jedna od masovnih grobnica sa jezidskim žrtvama (2022)

Irački mediji tvrde da je to razlog što UNITAD nije redovno prosleđivao dokaze i svedočenja iračkim pravosudnim tijelima.

No okončanjem rada UNITAD-a će nastati praznina koja se nekako mora popuniti, smatra Pari Ibrahi iz fondacije „Sloboda za Jezide“. „Mi smo se zaista pouzdali u rad UNITAD-a.“

Nema povjerenja u iračko pravosuđe

Pravne stručnjake najviše uzbuđuje pitanje šta će se dogoditi s dokazima o zločinima koje je sakupio UNITAD. Dio je proslijeđen iračkoj vladi, ali UNITAD je vodio i samostalnu istragu.

„Mnogi preživjeli su radije svedočili pred UNITAD-om jer su ipak imali povjerenja u instrumente Ujedinjenih nacija“, kaže Ibrahim. Mnogi nisu htjeli ni da svedoče pred iračkim pravosudnim organima.

Kako se čuje, irački službenici imaju namjeru da sačuvaju dokaze i povedu postupak u Iraku. Isto tako je iz Bagdada poručeno da su spremni da dozvole državnim tužilaštvima korišćenje dokaza koji su prikupljeni u Iraku. Ali šta ako se to ipak ne učini, pita Baban.

„Na kraju krajeva, želimo da u Iraku vlada pravda“, kaže Natija Navruzov iz jezidske organizacije Jazda. „Irak je domovina Jezida koji su postali žrtve IS, baš kao i što su stradale druge manjine. Zato se upravo tamo nalazi i najveći dio preživjelih, gotovo svi dokazi baš kao i počinioci i mjesta zločina. Ali nema povjerenja.“

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније