Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Katrin Šajer  [ DW ]

08. 07. 2024. 08:28

Saudijska vizija za budućnost: gdje je zapelo?

Haramain High-Speed Railway (HHR) povezuje Džedu, Meku i Medinu - brza pruga od 450 kilometara po kojoj se vozi i do 300km na sat - je jedan od ključnih delova Vizije 2030.

Mnogi su bili zapanjeni obimom radova i smjelošću projekta, 2015. kada je predstavljena „Vizija 2030", veliki projekat budućnosti Saudijske Arabije za period nakon završetka naftnog buma. Na primjer, usred pustinje je planiran poseban grad posvećen isključivo sportskom i zabavnom sektoru, uključujući i pistu za skijanje, kao i mega-grad „Neom", klimatski neutralan i bez automobila.

„Vizija 2030", koju je posebno forsirao prestolonaslednik, princ Mohamed bin Salman, trebalo je da promijeni percepciju svijeta o Saudijskoj Arabiji. Smatralo se da je to znak modernizacije te religiozno-konzervativne zemlje kojom vlada autoritarna kraljevska porodica.

Reklama ya projekat Vizija 2030.

Ali, od 2015. mnogo toga se promijenilo – i to toliko da je nekoliko ministara poslednjih mjeseci već izjavilo da će se projekat „Vizija 2030" smanjiti.

Na primjer, niz zastakljenih nebodera u pustinji nazvan „Linija", jedan od najvažnijih djelova projekta „Neom" i prvobitno planiran da se gradi u dužini od 170 kilometara, biće realizovan u dužini od nešto više od dva kilometra.

I to nije jedino „prilagođavanje" projekta „Neom": prvobitno je trebalo da bude završen do 2030. a sada se procjenjuje da će vjerovatno biti potrebno još 20 godina.

„Neom" je trebalo da košta oko 500 milijardi dolara, ali se sada ne isključuje da bi to moglo da poraste na čak dva biliona dolara.

Teška potraga za investitorima

Ni ostali djelovi „Vizije 2030" ne idu po planu. Neki od najambicioznijih projekata trebalo je da privuku strane investitore u Saudijsku Arabiju. Međutim, direktna strana ulaganja su manja od očekivanih.

Saudisjki paviljon u Kanu u Francuskoj (12. marta 2024) - poziv da se investira

Prema mišljenju analitičara, politička nestabilnost u regionu – recimo zbog rata u Gazi – kao i nedostatak transparentnosti saudijskih propisa uzrok su oklevanja investitora.

Saudijska Arabija je od početka planirala da snosi veći dio troškova, ali sada se čini da je će sama morati da plati skoro sve.

Veliki dio tih sredstava dolazi iz Javnog investicionog fonda (PIF), jednog od najvećih državnih fondova na svijetu, finansiranog prihodima od nafte.

Saudijska vlada je nedavno na PIF prenjela osam odsto svog udjela u državnoj naftnoj kompaniji „Aramko", koja je procijenjena na dva biliona dolara i koja je tako četvrta kompanija po vrijednosti na svijetu - pa se sada u tom fondu drži 16 odsto tog giganta. Kritičari, međutim, ukazuju na to da PIF, iako upravlja imovinom vrijednom 940 milijardi dolara, sam raspolaže sredstvima od samo 15 milijardi dolara.

Nafta i obveznice

Prema mišljenju analitičara zavisnost od cijene nafte čini projekte „Vizija 2030" nestabilnim. Prema podacima MMF-a, Saudijskoj Arabiji je za „Viziju 2030" potrebna cijena od oko 96 dolara po barelu. Ove godine, cijena barela sirove nafte porasla je sa oko 70 dolara u januaru, na samo 81 dolar.

A kako izvještava Blumberg, Saudijska Arabija je postala zemlja koja izdaje najveću količinu obveznica, u poređenju s drugim tržištima i zemljama ubrzanog razvoja, i nakon čitave decenije, po prvi put je po tome pretekla Kinu.

Jedan od objekata koji se grade u okviru Vizije 2030 (Džeda, 10.03.2024.)

Državne obveznice izdaju se za finansiranje javnih troškova, one su vrsta kredita za koje vlada koja ih izdaje plaća kamate vlasnicima obveznica.

Dakle, Saudijci više nego ikada uzimaju tu vrstu kredita kako bi nadoknadili manjak direktnih, stranih investicija.

„Vizija 2030" u opasnosti?

„S obzirom na kombinaciju raznih faktora, može se zaključiti da Saudijska Arabija ovog trenutka ekonomsko-politički žonglira", kaže Robert Mogielnicki iz vašingtonskog Arapsko-zalivskog instituta.

Prema njegovim riječima, status projekta „Vizija 2030" nije ni spektakularan, ali ni tako katastrofalan kako se ponekad prikazuje. „Stvarnost je negdje u sredini."

Naime, neki djelovi projekta „Vizija 2030" očigledno se dobro razvijaju. U februarskom izvještaju američke investicione banke Sitigrup, pod naslovom „Na pola puta", zabilježen je „značajan napredak" u udjelu žena u radnoj snazi, udjelu domaćeg stanovništva u vlasništvu nad nekretninama i prihodima iz sektora koji nisu povezani s naftom.

U saopštenju iz sredine juna, istraživači MMF-a zaključili su da „neviđena" ekonomska transformacija zemlje dobro napreduje. Takođe su pozdravili „preusmjeravanje troškova" u okviru „Vizije 2030".

Stručnjak za zalivske države Mogielnicki vjeruje da Saudijci i dalje imaju mnogo mogućnosti za ostvarenje svojih planova za budućnost - međutim, trenutno je projekat zastao.

*ovaj članak je najpre objavljen na engleskom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније