Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Marsel Firstenau  [ DW ]

28. 06. 2024. 12:55

Diskriminacija i rasizam u njemačkoj policiji

Više kontrole: svako ko se oseća diskriminisanim tokom neke policijske akcije može to da prijavi povereniku za policiju

Nakon sto dana na funkciji, prvi povjerenik njemačke savezne policije Uli Greč podnjeo je svoj prvi izvještaj.

Već u predgovoru ima ovakvih rečenica: „Znam da moram da se trudim da steknem povjerenje, posebno među grupama stanovništva koje, zbog sopstvenih iskustava diskriminacije, imaju prilično distancirane odnose sa policijom.“

Rasizam je samo jedna od optužbikoju policija mora uvjek iznova da sluša. Takođe se stalno govori o seksizmu i desničarskom ekstremizmu. Greč je to dokumentovao u nekoliko primjera.

Među njima je i priča jednog čovjeka tamne boje kože kojeg je pri izlasku iz aviona na pasoškoj kontroli kao jedinog iz veće grupe ljudi kontrolisao policajac.

Poverenik nemačke policije Uli Greč predstavlja svoj prvi izveštaj

Gdje počinje „rasno profilisanje“?

Pogođena osoba to doživljava kao takozvano „rasno profilisanje“ i smatra da to nije izolovan slučaj. Termin „rasno profilisanje“ odnosi se na kontrole zasnovane na predrasudama i spoljašnjim karakteristikama.

Tipični kriterijumi su boja kože i pretpostavljena etnička pripadnost ili vjeroispovjest osobe koja se smatra sumnjivom od samog starta, a ne na osnovu posebnih sumnji.

Teško je procijeniti da li je u opisanom slučaju zapravo riječ o „rasnom profilisanju“. Odeljenje za žalbe savezne policije pisanim putem je odgovorilo putniku koji se osjećao diskriminisanim.

Shodno tome, navodi se da je kontrola sprovedena radi sprečavanja neovlašćenog ulaska i zloupotrebe u postupku azila. „U tu svrhu se prvenstveno provjeravaju dotični ljudi“, navodi se u odgovoru.

Više svijesti o rasizmu i diskriminaciji

Primjer jasno pokazuje zašto i koliko brzo mogu nastati nesporazumi. Izvještaj policijskog povjerenika sadrži naznaku kako se ovakvi slučajevi mogu spriječiti: podizanjem svijesti zaposlenih u saveznoj policiji u oblastima rasizma, diskriminacije i „rasnog profilisanja“.

Greč želi upravo to da promoviše. Očekuje se da će njegova kancelarija istražiti i procijeniti nepoželjna strukturna dešavanja u saveznim policijskim vlastima.

„To uključuje i sagledavanje društvenih promjena. Za to je neophodna naučna ekspertiza. Zbog toga sam kontaktirao istraživače koji istražuju teme policijskog nasilja i rasizma“, navodi se u izvještaju policijskog komesara.

Razgovori o antidiskriminaciji

Da bi stekao sveobuhvatnu sliku, Greč se sastaje sa policajcima koji bi trebalo da obezbjeđuju Evropsko prvenstvo u fudbalu u Njemačkoj. Ili razgovara sa stručnjacima kao što su savezna komesarka za borbu protiv diskriminacije Ferda Ataman i komesar za borbu protiv anticiganizma Mehmet Dajmaguler. Ti razgovori su takođe bili o „rasnom profilisanju“, pored ostalog i protiv Sinta i Roma.

Greč je iznenađen neočekivanom rezonancom nakon tako kratkog vremena. U prva tri mjeseca od izbora za povjerenika policije, primio je ukupno 133 podneska, od kojih je 109 od javnosti.

Ostalih 24 dolaze iz policijskih uprava. Njihovi zaposleni mogu direktno da kontaktiraju Greča bez obaveštavanja nadređenih.

Poverljivost je zagarantovana

Anonimne žalbe neće biti obrađene, ali je poverljivost zagarantovana. Međutim, on još nije dobio nikakvu informaciju o navodno velikom skandalu u nekom od federalnih policijskih organa.

Ovo se takođe odnosi na kampanju „Podnesi prijavu“ (Mach Meldung) Društva za građanska prava (GFF) iz Berlina. Tako policajci mogu da prijave nedolično ponašanje u svojim redovima od jula 2023. godine.

Greč je zadovoljan tom inicijativom koja je pokrenuta mnogo prije nego što je osnovana njegova kancelarija: „Podnošenje izvještaja nije nikakvo blaćenje ili huškanje. (…) Radi se o konstruktivnom doprinosu poboljšanju stvari.“

Pohvale civilnog društva

Laura Kutler iz GFF vidi to na sličan način. Njemačka policija dugo je bila nedodirljiva, kaže ona za DW. To što sada postoji policijski povjerenik na saveznom nivou svakako je napredak.

„Sada postoji neko van vaše sopstvene službe ko će vas saslušati i više ne morate da se borite protiv toga interno“. Međutim, ta pravnica i dalje uočava da postoji velika uzdržanost u policijskim redovima.

To potvrđuje i studija GFF: 55 odsto od preko 550 ispitanika reklo je da se plaši negativnih reakcija kolega ako prijave nedolično ponašanje.

Desničarski ekstremizam: „Postoje strukturni problemi“

Kutler ima jasno mišljenje o temi desničarskog ekstremizma. Za nju nema sumnje da policija kao takva na ljude iz tog miljea djeluje fascinirajuće. „To su zapravo strukturni problemi, jer policija kao visoko hijerarhijska institucija u kojoj još uvjek dominiraju muškarci, privlači upravo takve ljude.“

Povjerenik policije do sada se dva puta suočio sa sumnjom na desničarski ekstremizam. U jednom slučaju radi se o saveznom policajcu za koga se kaže da ima tetovažu na nadlaktici koja bi se mogla protumačiti kao desničarski ekstremistički kod. Greč je zbog toga zatražio od savezne policije da ispita te navode.

Zabrinutost zbog nasilja prema policiji

Greč je radio kao policajac 21 godinu, ima veliko povjerenje u svoje bivše kolege. Ali je takođe i zabrinut zbog sve većeg nasilja i agresivnosti prema policiji.

„Onome koji svakodnevno mora da trpi strašne uvrede, iako u svojoj profesionalnoj svakodnevici štiti temeljni slobodno-demokratski poredak, mora da ima debelu kožu da sve to na njega ne utiče“, kaže povjerenik njemačke policije.

*ovaj članak je najpre objavljen na nemačkom jeziku

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније