Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Tomas Klajn  [ DW ]

30. 05. 2024. 09:40

Njemačka: euforija uoči Evropskog prvenstva u fudbalu

Deca i fudbaleri nemačkog tima u Jeni, 27.05.2024.

Duge kolone automobila, puni tramvaji i hiljade ljudi u dresovima njemačke fudbalske reprezentacije – javni trening selekcije Njemačkog fudbalskog saveza (DFB) selektora Julijana Nagelsmana privukao je oko 15.000 navijača. U grad Jenu u Tiringiji je doputovalo mnogo djece sa roditeljima, a neki fudbalski klubovi sa kompletnim timovima - da vide svoje idole, koji se spremaju za EURO 2024.

Reprezentativci okupljeni oko Džamala Musiale, Deniza Undava i Leroja Sanea ušli su na travnjak sportskog terena „Ernst Abe" sa nekoliko minuta zakašnjenja.

Na tribinama je postalo posebno glasno kada se pred navijačima pojavio Tomas Miler.

„Trenirali smo pred punim stadionom u Jeni, to je bilo prosto fantastično. Bilo je toliko gledalaca. To drugi timovi nemaju ni na prvenstvenim utakmicama", zadovoljno je rekao vezista. „Bilo je toliko glasno da je ponekad bilo teško razumjeti uputstva Julijana Nagelsmana.”

Trening nemačke reprezentacije u Jeni

„Finale je moguće"

„To je bilo zaista sjajno", rekao je fudbalski navijač Ralf, koji je došao u Jenu sa svojim unucima. „Već vlada tolika euforija i nadam se finalu.”

Njemački tim je dobro trenirao, analizira Tim, 17-godišnjak: „Tim je dobar i finale je definitivno moguće". Smatra da je nacionalni selektor ubjedljiv i raduje se početku Evropskog prvenstva za nekoliko nedjelja.

„Naravno da je lijep osjećaj kada navijači već sad stoje pored puta sa zastavama", zadovoljno je rekao Nagelsman.

Julijan Nagelsman

Integrativna moć fudbala

Poslije dvije pobjede, protiv Holandije i Francuske u martu, njemački tim je u pozitivnom, gotovo euforičnom raspoloženju. Zbog toga neki navijači sanjaju o novoj takozvanoj ljetnjoj bajci kao na Svjetskom prvenstvu 2006. čiji je Njemačka bila domaćin.

Reprezentacija je prije 18 godina oduševila ljubitelje fudbala ne samo u Njemačkoj, već i u inostranstvu. U zemlji domaćinu vladala je pozitivna atmosfera i onaj osjećaj „mi" među stanovništvom koji dugo nije viđen.

Za predsjednika Njemačkog fudbalskog saveza Bernda Nojendorfa, ta divna atmosfera kao 2006. ne može se automatski ponoviti. Jer, „svaki turnir mora da piše sopstvenu istoriju, a ljetnja bajka nije bila planirana", rekao je 62-godišnjak. Nojendorf se, međutim, nada da će EURO 2024 ponovo okupiti Njemačku i da će još jednom pozitivno uticati na društvo:

Džamal Musaila

„U Njemačkoj primjećujemo porast antiustavnih, antidemokratskih i antisemitskih stavova. Zabrinuti smo zbog toga."

Predsjednik DFB-a ističe integrativnu moć fudbala. „Postoje veliki izazovi sa kojima se zemlja suočava i sa kojima se suočavamo širom svijeta", kaže Nojendorf. „Ali i dalje vjerujem da fudbal može da pošalje pozitivan signal".

Navijači bodre reprezentativce

Ali, navijači u Jeni smatraju da je njemačka reprezentacija na dobrom putu da stvori „Letnju bajku 2.0". "Solidarnost između tima i stanovništva na SP 2006. i talas euforije koji je tada zahvatio gradove bili su fantastični", rekao je Ditmar, koji je sa cijelom porodicom otputovao na javni trening reprezentacije.

„To mora da se desi i ove godine. Svi moramo da pokažemo da smo dobri domaćini i da uživamo u ovom sportu.”

Na kraju 60-minutnog treninga, reprezentativci su odvojili dosta vremena za davanje autograma. Mnoga djeca su dobila potpisane dresove i zastavice. I prije povratka u hotel u Blankenhajnu, stotine navijača stajalo je ispred autobusa DFB-a i bodrilo igrače.

Tomas Miler

Miler: „Što je moguće više zabave"

„Voleo bih da se navijači što bolje zabave tokom Evropskog prvenstva – čak i ako bude stvari koje treba kritički sagledati", rekao je Tomas Miler na konferenciji za novinare. „Oni treba u svemu da učestvuju i pokušaju da nas podrže. A mi želimo da pomognemo u tome.”

Čak i ako fudbal ne može da riješi sve probleme, dobri nastupi reprezentacije na Evropskom prvenstvu u sopstvenoj zemlji mogli bi da doprinesu da se Njemačka ponovo malo trzne – baš kao u ljetnjoj bajci 2006.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније