Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

28. 05. 2024. 07:29

Jerusalimski prsten star 2300 godina

Prsten iz Jerusalima star oko 2300 godina

Moguće je da prsten donese nova saznanja o nastanku Jerusalima. Ukrašen je crvenim dragim kamenom i pripadao je ili djetetu ili djevojci. Potiče iz helenističke epohe, saopštila je nadležna izraelska služba.

„Odjednom sam vidjela da nešto sija“

Jedna radnica je pronašla prsten prilikom prosijavanja zemlje. Ona je dio tima koji radi na arheološkim iskopavanjima koja su zajednički pokrenuli izraelski Zavod za Stari vek i Univerzitet Tel Aviv. Iskopavanja se vrše na lokaciji „Davidov grad“.

„Odjednom sam vidjela da nešto sija“, rekla je radnica. „Odmah sam uzviknula da sam pronašla prsten“. Ona je dodala da je u cijelom timu zavladalo uzbuđenje,

„To je veoma uzbudljiv komad, tako nešto ne nalazi se svaki dan“. Ona je potom rekla da je zapravo oduvijek željela da pronađe nešto od zlata. „Veoma sam srećna da mi se san ostvario i to jednu nedjelju prije mog porodiljskog bolovanja“.

Prsten iz Jerusalima star oko 2300 godina

Prsten priča novu priču o Jerusalimu

Stil prstena ukazuje na persijsku i ranu helenističku epohu od kasnog 4. do ranog 3. vijeka prije Hrista.

„U to doba ljudi su počeli da daju prednost zlatu sa dragim kamenjem u odnosu na izgravirano zlato“, kaže se u saopštenju. Zlatni prsten je jedan od niza iskopanih predmeta i građevina, koji su pronađeni na gradilištu na parkingu Givanti u „Davidovom gradu“.

Naučnici koji učestvuju u projektu iskopavanja kažu da će sve te iskopine doprinijeti stvaranju drugačije slike o stanovnicima Jerusalima rane helenističke epohe.

Pošto su ranije strukture i iskopani predmeti iz tog perioda bili rijetki, naučnici su pretpostavljali da je Jerusalim tada bio mali grad, ograničen na vrh jugoistočne padine – „Davidov grad“ – i da je raspolagao sa ograničenim resursima.

Sada naučnici tumače iskopane građevine i zlatne predmete kao pokazatelj da je ekonomija cvjetala i da je grad čak mogao da ima elitni status i u to vrijeme.

dd(tagesšau)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније