Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

27. 05. 2024. 10:26

Crveni polumjesec: smrtonosni napad kod Rafe

Posle napada u šatorskom naselju kod Rafe (27.05.2024)

U izraelskom vazdušnom napadu su prema navodima palestinskog ogranka Crvenog polumjeseca pogođeni šatori sa izbjeglicama kod Rafe. Na platformi Iks (X) je objavljeno da je u jučerašnjem bombardovanju (26.05.) sjeveroistočno od grada Rafe bilo mnogo „mučenika i povrijeđenih“.

 

 

„Pogođena humanitarna zona“

Prema palestinskim izvorima poginule su najmanje dvadeset i dvije osobe. Veći broj ljudi se nalazi pod ruševinama, saopštio je portparol Crvenog polumjeseca. Dodao je da bi se broj mrtvih mogao povećati, pošto spasilačka akcija i potraga za nestalim u četvrti Tal al Sultan još uvijek traje. Taj kraj se nalazi oko dva kilometra sjeveroistočno od centra grada.

Crveni polumjesec je saopštio da je pogođeno područje jedna od deklarisanih humanitarnih zona za sve one koji su bili prisiljeni na evakuaciju zbog izraelskih borbenih dejstava. Ovi podaci se za sada nemaju potvrdu iz nezavisnih izvora.

Oglasio se i portparol zdravstvene ustanove koju kontroliše palestinska militantna islamistička organizacija Hamas, navodeći da je u napadu poginulo čak 35 osoba i da su to uglavnom žene i djeca.

Izrael javlja da je napao teren Hamasa

Izraelska vojska je saopštila na platformi Iks (X) da je u vazdušnom napadu pogođen teren Hamasa i da su se prema podacima tajne službe na tom zemljištu neposredno uoči napada nalazili značajni Hamasovi teroristi.

Posle napada u šatorskom naselju kod Rafe (27.05.2024)

Vazdušni udar je prema tumačenju izraelske vojske u skladu sa međunarodnim pravom. U saopštenju se navodi i da su preispitani navodi prema kojima je vazdušni udar izazvao požar u kojem su stradali nedužni civili. Ni ovi navodi nijesu za sada potvrđeni iz nezavisnih izvora.

Hamasov napad na Tel Aviv iz Rafe

Međunarodni krivični sud je prošlog petka (24.05.) obavezao Izrael da odmah prekine napad na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze. Iako su ovakve odluke Suda obavezujuće, sudije koje donose presude u ime Ujedinjenih nacija ne posjeduju instrumente kojima bi prisilili neku državu da sprovede njihovu odluku.

Telaviv

Hamas je juče (26.05.) poslije četiri mjeseca ispalio rakete na šire gradsko područje Tel Aviva. Izgleda da su rakete ispaljene iz Rafe.

Ima nastradalih u vazdušnom udaru na jug Libana

Izraelski premijer Danijel Hagari (Daniel) je izvješatavajući na televiziji o aktuelnoj situaciji rekao da je izraelska armija „eliminisala sedam Hizbolahovih terorista“ u nizu napada na jug Libana.

Hizbolah je saopštio da je izgubio pet svojih članova, a libanska državna novinska agencija NNA je objavila podatak da su u napadima stradala i dva civila.

dd(tagesšau)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније