Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Luboš Palata  [ DW ]

25. 05. 2024. 21:46

Slovačka: sve je u redu dok medvjed hoće samo voće

Mrki medved u kontejneru sa smećem u Slovačkoj

Seosko imanje Zelena Ruža u zapadnoslovačkom selu Klačno ima lijepo renoviranu gostinsku kuću sa svim sadržajima za posjetioce. Vlasnici su čak postavili i mali zoološki vrt, gdje se mogu vidjeti ovce, koze, vijetnamske svinje i noj. Ili bolje rečeno: mogle su se vidjeti, jer ovaj mali zoološki vrt je lani izgubio većinu životinja. Jedna usamljena medvjedica je zalutala i poubijala ih.

Vjerovatno prva borba noja s mrkim medvedom, završila se kobno po afričku savansku pticu. "Imamo snimke nadzornih kamera na kojima se vidi kako je naš noj ubijen. Jako brutalno, to ne želite da vidite", priča Ludmila, mlada žena koja dočekuje goste na recepciji. Po njoj, agresivni medvjed mora da bude ubijen.

Sad imaju ogradu kod Zelene ruže

Medvjedi vole jabuke

Krajem ljeta 2023. u selu se pojavila porodica medvjeda, majka sa dva mladunca. Pridružio im se još jedan usamljeni medvjed. Životinje su ulazile u bašte u kojima su sazrijevale jabuke i kruške i uglavnom su samo uživale u palim plodovima i onda se povlačile nazad u šumu.

No, mnogi mještani sretali su ih u selu dugom nekoliko kilometara: u dolini uz planinski potok, na putu u kupovinu, školu ili ka prijateljima. “Jednog popodneva u ranu jesen vraćao sam se kući s fudbala i medvjedi su bili na terenu”, rekao je dječak od 10-ak godina i dodao: “Ne bojim se, ali imam biber-sprej u školskoj torbi.”

I lokalni trgovac mješovitom robom takođe je miran kad su medvjedi u pitanju. "U jesen smo imali puno jabuka, pa smo očekivali da će i oni doći. Ali to se nije dogodilo. Ipak, mislim da nam trebaju odlučnije mjere protiv smeđih medvjeda. Malo ih je previše, a i sve su slobodniji. Danas samo najhrabriji idu u šumu da skupljaju pečurke."

Ograde i patrole protiv medvjeda

Kako bi smirilo situaciju, slovačko Ministarstvo ekologije uvelo je u Klačnom posebne patrole za medvjede. “Naš je posao da plašimo medvjede i da ih držimo podalje od naseljenih područja. Takođe savjetujemo lokalno stanovništvo o sigurnosnim mjerama kako bi medvjedi napravili što manje štete”, kaže jedan od zaposlenih.

Međutim, neki od mještana žele radikalnije mjere. “Trebalo bi dopustiti veći odstrijel, pa da se medvjedi opet plaše ljudi”, kaže pedesetogodišnjak Josip u lokalnoj piceriji.

Sada, u proljeće situacija je puno mirnija nego u jesen, kada su mnogi seljani s prozora mogli da gledaju kako medvjedi jedu voće u baštama.

Pansion Zelena ruža

"Ovog proljeća kod nas još nije bilo medvjeda. Znamo da ih ima po okolnim šumama, ali kod nas u selu još se nisu pojavili", kaže Ludmila, recepcionerka u gostionici "Zelena ruža" i dodaje da namjeravaju da postave električne ograde kako bi zaštitili nove životinje u malom zoološkom vrtu.

Medvjed na gradskim ulicama

Klačno je jedno od slovačkih "medvjeđih sela". Ne nalazi se visoko u planinama, nego na rubu nizine na nadmorskoj visini manjoj od četiri stotine metara, samo petnaestak kilometara od mjesta Prievidza.

Prirodno stanište slovačkog smeđeg medvjeda su šumska područja Visokih Tatri. Životinje su zaštićene i mogu se odstrijeliti samo u izuzetnim slučajevima. Ali posljednjih godina prodiru sve dublje u naseljena područja. Napadi na ljude takođe se uvijek iznova događaju.

Sredinom marta medijima se proširio snimak mladog medvjeda koji je trčao posred Liptovskog Mikulaša, gradića od trideset hiljada stanovnika u podnožju Tatri. Napao je petoro ljudi, koji su zadobili lakše povrede. Poslije dvije nedjelje potrage, lovci su, navodno, pronašli medvjeda i ubili ga.

U proljeće je zabilježeno još nekoliko napada medvjeda, uglavnom u prirodi i planinskim predjelima, ali ponekad i na označenim planinarskim stazama. U martu je tridesetjednogodišnja planinarka životom platila susret s medvjedom u Niskim Tatrama - bježeći od njega, pala je sa stijene i poginula.

Moćna životinja - mrki medved

Medvjedi ostaju zaštićeni, ali ima više odstrijela

Sve do pokušaja atentata na premijera Roberta Fica situacija s medvjedima bila je jedna od glavnih tema u slovačkim medijima. Krajem aprila 2024. parlament je započeo raspravu o amandmanu na zakon Ministarstva ekologije koji bi olakšao odstrijel medvjeda s "problematičnim ponašanjem". "Amandman ne daje opštu dozvolu za odstrijel medvjeda. Medvjed ostaje strogo zaštićen", kaže Tomas Taraba, ministar ekologije iz nacionalističke Slovačke nacionalne stranke (SNS).

“Medvjed je postao teret za cijelo društvo”, objašnjava njegov stranački kolega, poslanik Rudolf Huliak, koji je i gradonačelnik grada Zvolena. U dogovoru s državnom službom za divlje životinje, sredinom maja je lično ustrijelio medvjeda koji je lutao baštama. “Ispunjavamo izborna obećanja”, objavio je na društvenoj mreži Telegram.

Opozicioni političari su skeptični prema ovoj praksi i pozivaju na sistemsko rješenje umjesto pukog povećanja stope odstrijela.

Kako tvrde naučnici, populacija medvjeda u Slovačkoj nije prevelika i broji oko 1.300 jedinki. Ali u slovačkim selima i gradovima još uvijek se malo čini kako bi spriječilo medvjede da pronađu lako dostupnu hranu, kao npr. u kantama za smeće, nešto što privlači gladne životinje.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније