Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Samir Huseinović  [ DW ]

24. 05. 2024. 11:09

Brojne i različite reakcije na rezoluciju UN o Srebrenici

Rezultati glasanja u UN o rezoluciji o Srebrenici (23.05.2024)

Za Denisa Bećirovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, usvajanje Rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici je civilizacijski čin, pobjeda istine i pravde te prilika za katarzu i pomirenje u regiji. „Ne postoje genocidni narodi, a zločinci se ne smiju kriti iza naroda", kazao je Bećirović.

U Njujorku je bio i član Predsjedništva Željko Komšić, koji smatra da je usvajanje Rezolucije prilika da svi društveno odgovorni izgrade novi odnos prema genocidu „na civilizacijskoj liniji". „BiH iz ovoga izlazi jača, a jaka BiH je garant da genocid više nije moguće ponoviti", kaže Komšić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zbraja glasove „protiv" i „uzdržanih" kako bi ishod sjednice predstavio kao „veliku srpsku pobjedu". „Ljudi koji su željeli da stigmatizuju srpski narod nijesu uspjeli i nikad neće uspjeti", kaže Vučić.

Aleksandar Vučić (23.05.2024)

To je suština poruka čelnika BiH i Srbije iz Njujorka, nakon usvajanja Rezolucije kojom se osuđuje poricanje genocida ačlanice UN pozivaju da kroz obrazovne sisteme čuvaju istinu o Srebrenici.

Protestna nota ministarstva BiH

Od ukupno 193 države, za usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici glasale su 84 države. Protiv je bilo 19, a uzdržanih 68. Iako većina uzdržanih, pa i onih koji su glasali protiv, pred Generalnom skupštinom UN nije osporavala sudski činjenice o genocidu u Srebrenici, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković najavio je da će još u petak (24.5.) Ministarstvo poslati protestnu notu svim državama koje su glasale protiv Rezolucije.

„To smatramo kršenjem međunarodnog prava, nepriznavanjem međunarodnih presuda i svrstavanjem na stranu počinitelja ratnih zločina", rekao je Konaković. On je zahvalio državama regiona koje su podržale Rezoluciju.

Specijalne snage RS u Srebrenici

Na ulicama Srebrenice, policija Republike Srpske bila je pojačala je aktivnosti na dan zasijedanja Generalne skupštine UN.

U Srebrenici je tog dana bio i Milorad Dodik koji pred kamerama ponavlja da „nije bilo genocida“: „Nisu imali ni natpolovičnu većinu, ovo je propala Rezolucija, a njihov naum da Srbima nametnu genocidnost i moralnu diskvalifikaciju nije uspio", kazao je Dodik, te ponovo najavio „mirno razdruživanje".

Jake policijske snage u Srebrenici tokom dana su, kako prenose mediji u BiH, uznemirile malobrojne bošnjačke povratnike i predstavnike srebreničkih udruženja.

Uzdržane „prijatelje" - na stub srama

Majke Srebrenice pozdravile su odluku UN, ali naglasile da će sve države koje su bile protiv ili uzdržane staviti na „stub srama" u Memorijalnom centru.

Među uzdržanima su i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE), bogata muslimanska zalivska država, čiji je predstavnik na sjednici Skupštine emotivno govorio o „strašnim slikama masovnih grobnica" i srebreničkoj djevojčici „ubijenoj prije nego što je dobila ime".

Majke Srebrenice u Potočarima (2010)

Reagovale su i druge brojne nevladine i međunarodne organizacije, te udruženja proistekla iz proteklog rata. „Aleksandar Vučić je i svojom kampanjom i istupom pred Generalnom skupštinom UN potvrdio da u srpskom narodu još uvijek postoje lideri koji negiraju genocid i veličaju ratne zločine, a sada je to vidio cio svijet", rekao je predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

On za DW kaže da je zadovoljan što Rezolucija otvara pozitivne procese. „Rezolucija stvara mogućnost da se u obrazovnim sistemima širom svijeta izučava genocid, daje priliku mladim generacijama da putem UN fondova istražuju genocid u Srebrenici i na taj način pamte i pomognu budućim generacijama kako se takav zločin više ne bi ponovio", kaže Tahirović.

Međunarodna komisija za nestale osobe vjeruje da odluka Generalne skupštine UN predstavlja značajnu prekretnicu u priznavanju i odavanju počasti žrtvama i preživjelima genocida u Srebrenici. „Do danas, više od 7.000 od preko 8.000 prijavljenih kao nestalih u Srebrenici u julu 1995. je pronađeno i identifikovano", saopštila je komisija.

Lekcija onima koji ne znaju razliku između dobra i zla

„Dvije trećine globalne populacije nije podržalo rezoluciju o Srebrenici", rekla je članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. „Evidentno je da je veliki broj zemalja ukazao na činjenicu da je ova rezolucija došla bez konsenzusa", dodala je Cvijanović.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić kaže da je Rezolucija „ljudski i civilizacijski čin". „Danas je poslana važna lekcija počiniocima, zločincima i onom dijelu čovječanstva koje još uvijek ne zna razliku između dobra i zla", rekao je Nikšić.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković obrušio se na Njemačku koja je, zajedno sa Ruandom, inicirala donošenje Rezolucije. „Njemačka je zemlja koja je imala uvodno obraćanje, a svako na ovom svijetu zna da su Njemačka i Treći rajh počinili najveći genocid, i eto oni su se sad toliko godina posle sjetili da svoju mračnu istoriju ispravljaju i peru preko srpskog naroda", kazao je Višković.

Rezultat glasanja Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici, 23/05/2024

Nijesu svi u Srbiji zadovoljni „pobjedom" u Njujorku

Za razliku od „zadovoljnog" predsjednika Srbije, potpredsjednik Vlade Srbije Siniša Mali nije krio razočaranje odlukom UN. „Nad Srbijom je učinjen zločin, našem narodu je zalijepljena etiketa koju ne zaslužuje i to je uradio moderan svijet kome su usta puna demokratije i razvoja", kazao je Mali.

Istovremeno, desetine automobila sa istaknutim srpskim zastavama prolazile su centralnim ulicama Beograda u, kako prenose mediji, znak protesta nakon usvajanja Rezolucije.

U koloni od više desetina automobila, takođe sa zastavama Srbije, Srbi u sjevernom dijelu Mitrovice mirno su protestovali zbog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Aljbin Kurti: „Mora se priznati odgovornost Srbije"

Kosovski zvaničnici, međutim, pozdravljaju ishod glasanja u UN. „Za mir na Balkanu mora se priznati odgovornost Srbije i potrebni su dodatni napori da se počinitelji privedu pravdi", kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Predsjednica Vjosa Osmani vjeruje da je usvajanje Rezolucije „prilika da buduće generacije uče o genocidu na primjeru Srebrenice". „Priznanje je ključni korak prema pomirenju i borbi protiv negiranja genocida. Neophodan je za ozdravljenje i trajni mir, pružajući utjehu majkama Srebrenice i svim preživjelim, osiguravajući da njihovi najmiliji nikada ne budu zaboravljeni", napisala je kosovska predsjednica na platformi X.

Hrvatska, Slovenija i Crna Gora podržale rezoluciju

Kao jedna od kosponzora, Hrvatska je pozdravila usvajanje Rezolucije. Hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da Zagreb svoj stav temelji na poštovanju međunarodnog prava.„Međunarodni sud je još 2007. utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid", kaže se u saopštenju i podsjeća da su genocid počinile „jedinice bosanskih Srba" koje su ubile najmanje 8.000 Bošnjaka.

Za Sloveniju je usvajanje Rezolucije „istorijski trenutak". „Generalna skupština UN usvojila je Rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine, među čijim sponzorima je i Slovenija. Ovaj istorijski trenutak potvrđuje posvećenost međunarodne zajednice godišnjem sjećanju na dostojanstvo žrtava genocida, koji je odnio najmanje 8.372 života", objavio je MIP Slovenije.

Protesti u Crnoj Gori povodom glasanja u UN

Ispred zgrade Vlade Crne Gore održan je protest zbog glasanja Crne Gore za Rezoluciju. Nekoliko stotina građana pratilo je glasanje uživo, a nakon što je izglasana, okupljeni su skandirali „Ratko Mladić", „Rusija", kao i „Izdaja, izdaja". Ratko Mladić je bivši komandant Vojske Republike Srpske, osuđen na doživotnu robiju pred Haškim sudom za genocid nad Bošnjacima Srebrenice.

SAD i Iran pozdravljaju Rezoluciju

Ambasada SAD u BiH je saopštila da je genocid u Srebrenici „nesporna činjenica". „Rezolucija ne cilja nijednu državu članicu UN i ne dodjeljuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi. Kao što rezolucija jasno kaže, svi imamo obavezu da priznamo činjenice, odamo počast žrtvama, podržimo napore da se žrtve pronađu i identifikuju, te krivično gonimo počinioce. Ovi su koraci ključni za pomirenje", navode iz ambasade.

Ambasada Islamske Republike Iran u BiH na društvenoj mreži X piše „da se genocid osuđuje uvijek i svuda, i u Gazi i u Srebrenici". „Ono koji podržavaju osudu genocida u Srebrenici svoju iskrenost treba da pokažu zaustavljanjem genocida u Palestini", navodi Iranska ambasada.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније