Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Štefan Dege (agencije)  [ DW ]

19. 04. 2024. 10:38

U znak protesta izraelski paviljon na venecijanskom Bijenalu ostaje zatvoren

Umetnica Rut Patir i kustosi ovom porukom objašnjavaju zašto je zatvoren izraelski paviljon

Umjetnica Rut Patir, koja predstavlja Izrael na čuvenom umjetničkom Bijenalu u Veneciji, ne želi da otvori paviljon svoje zemlje za javnost sve dok se ne dogovori prekid vatre u ratu u Gazi. Video-instalacija pod nazivom „(M)otherland“ zapravo je trebalo da bude predstavljena u subotu u paviljonu u italijanskom gradu. Međutim, Patir je ovog utorka najavila da će njena umjetnička djela ostati pokrivena.

S obzirom na aktuelne diskusije o učešću Izraela na Bijenalu u pozadini rata u Gazi, umjetnica je na Instagramu objasnila da su ona i kustoskinje Mira Lapido i Tamar Margalit sada postale vijest, a ne umjetnost. „A kada mi se pruži tako izuzetna pozornica, želim da se to i računa.“

One su „zbog toga odlučile da će paviljon biti otvoren tek kada taoci budu oslobođeni i kada dođe do prekida vatre“. Konflikt koji je u toku više ne može da se izdrži, kaže. Ona je dio velike grupe u Izraelu koja „poziva na promjene“.

Izraelski paviljon neće biti otvoren dok ne bude prekida vatre

Rat u Gazi će vjerovatno biti jedna od dominantnih tema u Veneciji ove godine, koja će u narednih nekoliko mjeseci (od 20. aprila do 24. novembra) ponovo postati centar međunarodnog umjetničkog svijeta. Više od 800.000 ljubitelja umjetnosti hodočastilo je prije dvije godine u taj grad u laguni izgrađen na šipovima, od kojih dvije trećine iz inostranstva. To je novi rekord.

Politička orijentacija Bijenala

Najstarije Bijenale umjetnosti na svijetu vjerovatno je sada još više okrenuto politici, ali je i sve internacionalnije. Po prvi put recimo paviljone imaju Istočni Timor i Panama. Svbe prisutniji je i afrički kontinent. Gana i Madagaskar su prvi put učestvovali 2019, uslijedili su 2022. Uganda, Kamerun i Namibija. Pridošlice iz Afrike na ovom – uz „Dokumentu“ u njemačkom Kaselu – najznačajnijem umjetničkom spektaklu na svijetu, su još i Etiopija, Benin, Tanzanija i Senegal.

Pod sloganom „Sve dragocjeno je krhko“, Azu Nvagbogu predstavlja doprinos zapadnoafričkog Benina. Kustos iz Nigerije s jakim međunarodnim vezama kombinuje radove umjetnika Kloe Kvenum i Mufuli Belo, njihove koleginice Išole Akpo i djelo Romualda Hazumea, aktuelne zvezde beninske umjetničke scene. Nvagbogu je osnivač i direktor Foto-festivala u Lagosu i Fondacije afričkih umjetnika, neprofitne organizacije posvećene promovisanju savremene afričke umjetnosti i njenoj promociji širom svijeta.

Kustos iz Nigerije Azu Nvagbogu

Glasovi Afrike na Bijenalu umjetnosti

S uspjehom, kako se ispostavilo: Hazumeovo dirljivo djelo „Dream“ (san) učinilo je 62-godišnjeg umjetnika svjetski poznatim na „Dokumenti 12“ u Kaselu 2007. godine; Hazume je predstavio nekoliko metara dug čamac napravljen od plastičnih kanistera, staklenih flaša, pisama i fotografija, koji je postavio ispred platna za fotografiju. Bekstvo, protjerivanje, gubitak doma – takve asocijacije nisu nastale slučajno.

Kustos Nvagbogu takođe želi da nacionalnim doprinosom Benina, kako je rekao novinarima, podstakne „preispitivanje“. Želi da promoviše „restituciju znanja“ i da, uz pomoć „biblioteke otpora“, pruži glas posebno ženama – i to o temama kao što su afrički identitet, ekologija i nauka.

A da li su afrički glasovi dovoljno prisutni u Veneciji? „Želio bih da vidim mnogo više“, kaže Nvagbogu za DW. „Prije svega, volio bih da se na kontinentu izgradi sveobuhvatnija kulturna infrastruktura i da više podrške dobiju impresivni događaji koje već imamo širom Afrike.“

Moto Bijenala se vrti oko „stranosti“

Ove godine za glavnu izložbu umjetničkog bijenala zaslužan je Brazilac Adrijano Pedrosa, prvi Latinoamerikanac koji je ikada bio na toj prestižnoj poziciji. „Stranieri Ovunque – stranci svuda“, kako je krstio svoju predstavu, prostire se preko đardina nalik parku, istorijskih hala brodogradilišta pod nazivom „Arsenale“ i drugih umjetničkih lokacija u gradu u laguni. Pedrosinov fokus je, kako je najavio, „na umjetnicima koji su i sami stranci, imigranti, iseljenici, dijaspora, emigranti, prognanici ili izbjeglice.“ Krug je ogroman. Pozvano je ukupno 330 umjetnika, 88 zemalja ima paviljone, a 34 prateća događaja raspoređena su po gradu.

„Stranci svuda“ - moto ovogodišnjeg Bijenala

Ideja glavnog kustosa je da prikaže umjetnost iz manje privilegovanih i manje industrijalizovanih regiona Globalnog juga. Sam slogan potiče od pariskog umjetničkog kolektiva Claire Fontaine, koji ga je proizveo kao neonski znak na 53 različita jezika. Oni sada šljašte u „Arsenalu“.

Ruski paviljon ponovo ostaje prazan

Malo je vjerovatno da će se ratni protivnici Ukrajina i Rusija sukobiti u Veneciji: ruski paviljon će naime ponovo ostati prazan, a Ukrajina učestvuje s grupnom izložbom „Nest building“ (Izgradnja gnijezda). Nakon napada na susjednu državu u februaru 2022, umjetnici i kustosi izabrani za ruski paviljon odstupili su s tih funkcija. Ipak, Rusija nije zvanično isključena.

Ove godine na Bijenalu učestvuje ukupno 88 zemalja. Većina njih izlaže u istorijskim halama brodogradilišta, bez sopstvene izložbene sale. U krugu od 28 seoskih paviljona u parku „Đardini“, njemački paviljon otvaraju izložbe berlinskog pozorišnog reditelja Ersana Mondtaga i izraelske umjetnice Jael Bartane. Pod naslovom „Thresholds“ (Pragovi) žele da istraže istoriju i budućnost iz perspektive različitih umjetničkih pozicija. Kustos ove godine – nakon Jilmaza Dzieviora 2022. – je arhitektkinja rođena u Istanbulu i ko-direktorka Državne umjetničke galerije Baden-Baden, Čagla Ilk. „Na pragu smo“, citira se Ilk, „ništa nije sigurno“.

Nemački paviljon

„Exposition Coloniale“ predstavlja Srbiju

Bosnu i Hercegovinu predstavlja projekat Sveučilišne galerije Sveučilišta u Mostaru pod nazivom „The mesure of the sea“ (Mjera mora) predstavljaju umjetnik Stjepan Skoko.

„Priručnim sredstvima“ (By the Means at Hand) umjetnice Vlatke Horvat i predstaviće Hrvatsku. A Aleksandar Denić sa „Exposition Coloniale“ predstavljaće Srbiju na 60. Bijenalu umjetnosti u Veneciji.

I za kraj da pomenemo i to da Vatikan ima jednu od najspektakularnijih pojava ove godine: svoj paviljon postavlja u ženski zatvor u gradu u laguni. Zatvorenice prate posjetioce umjetničkom stazom kroz zatvor. Papa Franja takođe želi da posjeti paviljon. On bi bio prvi papa ikada koji je posjetio Bijenale.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na njemačkom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније