Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Murali Krišnan (Nju Delhi)  [ DW ]

19. 04. 2024. 07:51

Glasanje u Indiji: izbori superlativa

Glasači biraju 543 poslanika Lok Sabhe, donjeg doma indijskog parlamenta

Najveći izbori na svijetu počinju ovog petka 19. aprila 2024. u Indiji. Oko 970 miliona registrovanih birača s pravom glasa učestvuje u tom ogromnom procesu koji će se odvijati u sedam faza i trajati čak šest nedjelja.

Premijer Narendra Modi nada se da će osvojiti treći uzastopni mandat. Birači zapravo ne biraju direktno njega, nego 543 člana Lok Sabhe, donjeg doma indijskog parlamenta.

U nadmetanju učestvuje šest nacionalnih stranaka, 57 tzv. državnih stranaka i 2.597 manjih stranaka za koje je dozvoljeno da se glasa, ali one ne ispunjavaju uslove da ih nacionalno izborna komisija i zvanično prizna.

Međutim, glavna trka će se voditi između dvije najveće političke stranke u Indiji: vladajuće Indijske narodne partije (BJP) i opozicionog Indijskog nacionalnog kongresa (INC) ili skraćeno Kongresne partije.

Kako bi se suprotstavila vladajućoj BJP i premijeru Modiju, Kongresna partija je f0rmirala savez od 28 stranaka pod imenom Indijski nacionalni razvojni inkluzivni savez – Indian National Developmental Inclusive Alliance ili INDIA.

Modi i BJP i dalje su popularni

Prema ispitivanjima javnog mnjenja, očekuje se da će premijer Modi i njegova hinduističko-nacionalistička BJP pobijediti na ovogodišnjim izborima.

Modi je popularan lider, dijelom i zahvaljujući programu orijentisanom ka hinduističkoj većini u Indiji, koja čini 80 odsto stanovništva. Modi je takođe sproveo razne programe za podsticanje ekonomskog rasta i obećao da će Indija do 2029. postati treća najveća svjetsko ekonomija.

Na izborima 2019. BJP je uvjerljivo pobijedila osvojivši 303 poslanička mjesta, a zatim je formirala i koaliciju koja ima ukupno 353 poslanika. Kongresna partija tada je osvojila 52 mjesta, a sa koalicionim saveznicima dobila je dodatnih 91.

Modijeva BJP na vlasti je već čitavu deceniju, s dobrim izgledima da osigura još pet godina, ali je kritičari optužuju da gasi decenijama dugu predanost Indije višestranačkoj demokratiji i sekularizmu.

Otkako je BJP ponovo pobijedila 2019, napetosti između Hindusa i muslimanske manjine su eskalirale.

Konstantno oslanjanje BJP na agresivni hinduističko-nacionalistički program do sada je bilo efikasno kada je trebalo obezbijediti glasove, ali politički protivnici te stranke tvrde da njena ultranacionalistička retorika istiskuje sekularizam kao temelj indijskog ustava.

Sjeda Hamed, aktivistkinja za prava žena i bivša članica indijskog Povjereništva za planiranje, strahuje da bi ustav mogao da bude promijenjen ako BJP ponovo pobijedi na opštim izborima. „Otvoreno je rečeno da će Indija postati teokratska država ako oni [BJP] budu imali dovoljnu većinu da promijene ustav“, kaže Hamed za DW i dodaje. „Vrlo je realan strah da bi ustav mogao da bude promijenjen, a kompletna klima ugnjetavanja dodatno da se pogorša.“.

Opozicija optužuje vladu BJP za demokratsko nazadovanje, a tokom predizborne kampanje pokretala je i pitanja vezana za nezaposlenost i inflaciju.

Modi i njegova BJP predstavili su 14. aprila izborni manifest stranke

Najveće biračko tijelo na svijetu

Prema zvaničnim podacima, Indija ima 497 miliona muškaraca i 471 milion žena. Biračko tijelo je poraslo za šest procenata u odnosu na opšte izbore 2019.

Više od 20 miliona mladih glasača starosti od 18 do 29 godina dodato je na birački spisak. „Kod mladih se uočava drugačiji trend, zanimljivo je da oni ne glasaju toliko za stranke, koliko za vođe“, kaže za DW političar BJP Narasimha Rao. „Čini se da je imidž lidera, odnosno kandidata za njih važnije nego za one starije.“

Izlaznost je u Indiji uvijek prilično visoka. Prema podacima izborne komisije, 2019. je glasalo 66 odsto birača.

Kako funkcionišu izbori?

Indija opšte izbore sprovodi na svakih pet godina. Na ovogodišnjim izborima bira se 18. Lok Sabha, donji dom parlamenta. Prvi izbori u toj zemlji nakon sticanja nezavisnosti održani su od oktobra 1951. do februara 1952.

Kompletan proces nadzire Izborna komisija Indije (ECI), koje raspoređuje posmatrače kako bi se obezbijedila transparentnost tokom šest nedelja glasanja.

Tokom šest nedelja izbora, glasanje se odvija po regionima, što određuje ECI na osnovu faktora kao što su broj stanovnika u državi, ali i političkih faktora kao što su mogući neredi ili bezbjednosni problemi.

Glasanje u završnoj fazi održaće se 1. juna, a svi glasački listići biće prebrojani 4. juna. Rezultati će biti objavljeni istog dana. Da bi imala većinu, stranka ili koalicija moraju da imaju 272 mjesta u parlamentu.

Glasanje po regionima omogućava zvaničnicima izborne komisije, posmatračima i ljudima zaduženim za obezbjeđivanje izbora da putuju iz jednog regiona u drugi i tako osiguraju da ne bude zloupotreba.

Komisija je ustanovila i kodeks ponašanja, što je skup smjernica za ponašanje političkih stranaka i kandidata tokom izbora. U slučaju kršenja pravila kazne se efikasno sprovode.

Glavna svrha tog kodeksa jeste da se osigura da vladajuće stranke ne zloupotrebljavaju svoj položaj kako bi stekle nepravednu prednost. Pravila su takođe osmišljena kako bi spriječila korupcija.

Gotovo 340.000 pripadnika snaga bezbjednosti iz redova centralnih policijskih jedinica angažovano je kako bi pomogli postojećim državnim policijskim snagama. One će se vozovima prevoziti s jedne lokacije na drugu.

Radnici pakuju bočice sa mastilom koje se koriste za označavanje onih koji su glasali

Uoči glasanja, glavni izborni povjerenik Indije, Radživ Kumar, apelovao je na političke stranke da ostanu civilizovane, posebno kada je riječ o govoru mržnje i dezinformacijama koje su se pojavile tokom kampanje.

„Apelujem na stranke da zadrže pristojnost i uzdrže se od vrijeđanja i ličnih napada“, poručio je Kumar.

Milijarde za troškove kampanje

Izborna pravila nalažu da biračko mjesto mora biti najdalje dva kilometra od svakog doma. Ove godine građani će glasati na više od 1,25 miliona biračkih mjesta na 5,5 miliona elektronskih mašina za glasanje (EVM) postavljenih u 28 indijskih država i devet saveznih teritorija.

Indija od 1999. koristi sigurne mašine za glasanje. Godine 2014. uvedeni su i štampači i odštampana kopija svakog glasačkog listića čuva se u zapečaćenim kutijama. To se zove „Revizijski trag papira koji se može provjeriti“ i predstavlja dodatni element bezbjednosti.

Na izborima 2019. godine političke stranke i kandidati potrošili su 8,7 milijardi dolara. Ovoga puta ta suma je veća. Prema procjeni Centra za medijske studije iz Nju Delhija, političke stranke i kandidati potrošiće za izbore više od 14,4 milijarde dolara.

Ovaj članak je prvobitno objavljen na engleskom.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније