Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

02. 04. 2024. 13:11

Izrael želi da zabrani Al Džaziru

Studio Al Džazire u Dohi

Zakon koji je usvojen u izraelskom parlamentu trebalo bi de fakto da omogući zabranu Al Džazire u toj zemlji. U Knesetu je zakon podržala velika većina poslanica i poslanika – njih 70 je bilo za, a samo deset protiv. Zakon uglavnom nijesu podržali arapski poslanici u Knesetu. Novi zakon, kako je rekao jedan predstavnik arapskih političara u izraelskom parlamentu, dodatno sužava prostor demokratije u Izraelu.

Novi zakon praktično omogućava ministru komunikacija Šlomu Karhiju da, uz odobrenje premijera Benjamina Netanjahua, obustavi emitovanje programa Al Džazire u Izraelu – u slučaju da ta stanica ugrožava „nacionalnu bezbjednost zemlje“. Info-portal „ynet“ javlja da bi u tom slučaju izraelske vlasti mogle da zatvore kancelarije Al Džazire u toj zemlji, da bi vlasti mogle da zaplijene opremu, odnosno da bi mogle da izbace program Al Džazire iz ponude kablovskih, odnosno satelitskih TV-programa, te da bi mogle i da blokiraju internet-stranicu Al Džazire na području Izraela.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu

Netanjahu: „Megafon Hamasa“

Novi zakon je „skrojen“ prije svega po mjeri Al Džazire, TV-stanice koju finansira zalivska država Katar. Izraelski šef vlade Netanjahu, koji se trenutno u bolnici oporavlja od jednog operativnog zahvata, nakon usvajanja zakona je saopštio da je došlo vrijeme da se „megafon Hamasa ukloni iz naše zemlje“. Dodao je da će preduzeti hitne mjere s ciljem sprovođenja novog zakona, odnosno zabrane emitovanja programa TV-stanice. „Teroristička stanica Al Džazira neće više dugo emitovati iz Izraela“, rekao je Netanjahu u objavi na mreži Iks. On, kako je dodao, namjerava da „u skladu“ s novim zakonom „odmah djeluje kako bi zaustavio aktivnosti TV-stanice“.

Izrael već neko vrijeme optužuje katarsku stanicu da pristrasno izvještava. Al Džazira je od početka rata u Pojasu Gaze opširno izvještavala o katastrofalnoj situaciji na palestinskom području i emitovala je slike smrti i razaranja Pojasa Gaze, slike koje se baš i nijesu često mogle da se vide na izraelskim TV-kanalima. Al Džazira redovno emituje i video-snimke vojnog krila Hamasa, Kasam-brigada, često se radi i snimcima na kojima se vide napadi na izraelske vojnike.

Al Džazira je saopštila da izraelske napore oko zabrane emitovanja programa u toj zemlji smatra eskalacijom. Taj postupak je dio čitavog niza sistematskih izraelskih napada s ciljem ućutkivanja TV-stanice, stoji u saopštenju koje je objavila katarska televizija. Al Džazira je, osim toga, odbacila optužbe o tome da ugrožava bezbjednost Izraela i to nazvala „opasnim i smiješnim lažima“.

Karin Žan-Pjer, portparolka Bele kuće

Al Džazira odbacuje optužbe

Još u oktobru prošle godine Netanjahuova vlada signalizirala je spremnost na zabranu emitovanja programa Al Džazire. Ali, u kontekstu posredničke ulogu Katara u pregovorima oko primirja i oslobađanja izraelskih talaca, od tih planova se tada odustalo. Međutim, od januara ove godine Izrael je zaoštrio retoriku prema toj TV-stanici.

Izraelska vlada je tako dvoje novinara Al Džazire koji su ubijeni u jednom vazdušnom napadu na Pojas Gaze nazvala „terorističkim borcima“. U februaru je rukovodstvo Izraelske vojske saopštilo da je jedan ranjeni saradnik Al Džazire u stvari „zamjenik komandanta“ jedne jedinice radikalne islamske organizacije Hamas. Al Džazira odlučno odbacuje takve optužbe i prebacuje Izraelu da sistematski cilja na saradnike te TV-stanice na području Pojasa Gaze.

SAD zabrinute oko slobode medija

Sjedinjene Američke Države, najvažniji saveznik Izraela, izrazile su zabrinutost zbog planova izraelske vlade i Kneseta. „Mi vjerujemo u slobodu medija. Ona je odlučujuća“, naglasila je u Vašingtonu portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer. SAD podržavaju važan rad koji obavljaju novinari u čitavom svijetu, dodala je, „a u to spadaju i oni koji izvještavaju o konfliktu u Gazi.“

Portparol Ministarstva spoljnih poslova SAD Metju Miler je rekao: „Za mnogo toga što znamo o događanjima u Gazi možemo da zahvalimo reporterima koji tamo obavljaju svoj posao, a među njima su i reporteri Al Džazire.“ Američka vlada nije uvijek istog mišljenja s onim što izvještava TV-postaja Al Džazira, ali je to medijska organizacija s kojom mi sarađujemo“, dodao je on.

kf/sm (ard)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније