Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

01. 03. 2024. 11:40

Štrajk javnog prevoza u ime zaštite klime?

Tramvaji i autobusi su ostali u garaži, u toku je štrajk upozorenja radnika u javnom prevozu

Gokan Sert, 35-godišnji vozač autobusa gradskog prevoza u Kelnu i aktivista sindikata „ver.di“ priznaje da nije mislio da će ikada da sarađuje s pokretom „Fridays for Future“. Ipak, kaže da jeste zagovornik zaštite klime, već i zbog toga što je otac dvije djevojčice kojima želi da ostaviti „životnu sredinu vrijednu života“, a i pozdravlja svaku podršku štrajku radnika u javnom prevozu kojom bi mogao da se poveća pritisak na političare.

Za Simone Tojne, iz berlinskog Instituta za istraživanje protesta i radničkih pokreta, ta saradnja nije iznenađenje. Ona smatra da postoji „veliko preklapanje u interesima te dvije grupe“, jer i jedni i drugi ističu da je javni prevoz s dobrim uslovima rada važan i za preokret u prevozu generalno.

S druge strane, pokret „Fridays for Future“ polako tone u zaborav. Preostali aktivisti uglavnom samo raspravljaju o zaštiti klime na društvenim mrežama. Ipak, o njihovim akcijama se u njemačkim medijima detaljno izvještava. I o ovoj saradnji sa štrajkačima iz javnog prevoza javljaju gotovo svi važniji mediji.

Tojne ukazuje da je aktivistima „Fridays for Future“ podrška štrajku važna i zbog raširenog mišljenja da su protesti za zaštitu klime nešto elitno i rašireno samo među mladima iz imućnih porodica.

Protest mladih za zaštitu klime je „simpatičan“ i mnogim angažovanim novinarima, pa se tako iscrpno izveštava i o njihovim akcijama

Svaka podrška je dobrodošla

Portparolka njemačkog ogranka „Fridays for Future“, Darja Zotodeh smatra da političari žele da stvore jaz između zaštite klime i socijalne pravde, i da je ova podrška sindikatu radnika u javnom sektoru dokaz da te dvije stvari mogu da idu zajedno. Ona ne isključuje ni mogućnost podrške i drugim sindikatima, na primjer u metaloprerađivačkoj industriji, već i zbog emisije ugljen dioksida u toj privrednoj grani.

Međutim, u Njemačkoj je podrška javnosti štrajkovima po pravilu bitno manja nego u nekim drugim državama Evrope. Na primjer kod štrajka radnika željeznice početkom januara portal „Yougov“ je konstatovao da 57 odsto upitanih „uglavnom“ ili „uopšte nema razumijevanja“ za štrajk, dok ga „uglavnom“ ili „potpuno podržava“ ukupno 32 odsto upitanih.

Kod borbe za radnička prava je isto tako sve izraženija i razlika među generacijama. Kad je riječ o radnicima u javnom prevozu tu je i činjenica kako su njihova radna mjesta mnogo sigurnija nego što je to u današnje vrijeme uobičajeno. Ali, glavni problem su uslovi rada, jer još uvijek vlada ogroman nedostatak vozača.

dc/aš (ard/agencije)

 

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније