Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

28. 02. 2024. 11:36

Trka se zahuktava: i Trump i Bajden pobijedili u Mičigenu

Putokaz ka biračkom mestu u Dirbornu, Mičigen

„Ako na predsjedničkim izborima dobijemo Mičigen, onda ćemo dobiti cijele izbore“, rekao je Donald Tramp sa Floride komentarišući svoju petu pobjedu za redom u republikanskim predizborima za predsjedničkog kandidata. Prošlog vikenda pobijedio je u Južnoj Karolini, matičnoj državi njegove jedine preostale suparnice Niki Hejli, a sinoć je zabilježio očekivano uvjerljiv trijumf i u Mičigenu

Za razliku od prethodna četiri predizbora, Tramp ovoga puta uopšte nije ni bio na licu mjesta – toliko je bio siguran u pobjedu. A mogao je da bude zadovoljan i time što je na predizborima Demokrata, njegov konkurent, predsjednik Džo Bajden, doduše takođe pobijedio u Mičigenu, ali ne baš sasvim uvjerljivo.

„Neutralno“ umjesto Bajdena

„Stavila sam krstić na ’neutralna’, a ne kod Bajdena“, rekla je Džo-En. Ona redovno glasa za Demokrate, ali je, kaže, nezadovoljna time što Amerika finansira „užasni rat“ na Bliskom istoku.

„Neutralni“ – u Mičigenu je to postao politički termin za one koji nisu ni za jednog kandidata – ili, kao što je to slučaj sa Džo-En, one koji žele da pošalju svojevrsnu poruku. U slučaju Bajdena, ta poruka ima veze s njegovom bliskoistočnom politikom. Oko 14 odsto birača Demokratske stranke odlučilo se u Mičigenu za tu opciju.

Tramp za sada uverljivo vodi među Republikancima u trci za predsedničku kandidaturu

„SAD za dostojanstvo Palestinaca“

„To više nije samo arapsko ili muslimansko biračko tijelo“, ističe demokratska konsultantkinja Alensija Džonson. Progresivno krilo stranke pozvalo je da se Bajdenu održi lekcija sa što više „neutralnih“ glasova, kako bi se ubijedio da je potrebno zauzeti oštriji stav prema Netanjahuovoj vladi u Izraelu.

„Radi se o potvrdi da su SAD na strani ljudskih prava, da se zauzimaju za dostojanstvo Palestinaca“, ističe Abraham Ajaš. On je demokratski kongresmen iz Mičigena i najviše rangirani musliman u parlamentu te savezne države. Kampanja koju on podržava imala je za cilj da se prikupi oko deset tisuća „neutralnih“ glasova i na kraju je višestruko premašila taj cilj.

Svaki glas se računa

To vjerovatno unosi nervozu u Bajdenov izborni tim. U državi Mičigen, koja je jedna od tzv. „sving stejt“, dakle država s nestalnim glasačima, onima koji ponekad glasaju za Demokrate, a nekad za Republikance, petocifreni broj glasova može da bude odlučujući na predsjedničkim izborima. Tako je 2016. Tramp tamo pobijedio s 11.000 glasova više od Hilari Klinton. A onda je 2020. izgubio od Bajdena, koji je imao prednost od oko 154.000 glasova.

Bajden bi morao da promeni svoju politiku na Bliskom istoku, smatraju njegovi unutarstranački kritičari

„Bajden sada mora ponovno da počne da isporučuje pomoć Gazi, ako je potrebno i uz pomoć američke vojske“, smatra Ro Kana, demokratski kongresmen iz Kalifornije. „Mora da se zalaže za trajni prekid vatre i oslobađanje preostalih talaca“, napominje. To je, smatra, jedini način da se ponovno pridobiju nezadovoljni birači u Mičigenu i istomišljenici u drugim državama: američki predsjednik mora na Bliskom istoku i nadalje da bude taj koji ima odlučujući uticaj, s obzirom na ogromnu vojnu pomoć koju Amerika pruža Izraelcima, naglašava Kana.

„Super-utorak“ 5. marta

Sada se s nestrpljenjem očekuje da se vidi u kojoj mjeri će Bajden da promijeni politiku prema Izraelu uoči predstojećeg tzv. „Super-utorka“, 5. marta. Tada se, naime, održavaju predizbori u ukupno 15 američkih saveznih država.

Datum je važan i za Donalda Trampa: njegova unutarstranačka konkurentkinja Niki Haley tog dana će po poslednji put pokušati da ostane na putu ka predsjedničkoj kandidaturi.

za (ard)

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније