Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

dw.com  [ DW ]

11. 12. 2023. 14:05

Njemačka: Avganistanci privremeno u vojnoj bazi SAD Ramštajn

Vojna baza SAD - Ramštajn u Nemačkoj

Avganistanci koji budu stizali specijalnim letovima ograničeno vrijeme biti smješteni u objektima SAD u Njemačkoj - dok se ne završi njihova imigraciona procedura. Portparol generalnog konzulata SAD u Frankfurtu na Majni potvrdio je to za njemački javni servis SWR.

Magazin Špigelje prvi objavio da će Avganistanci koji su radili za vojsku SAD i kojima je dozvoljeno da emigriraju u SAD, letovima iz Kabula biti prebačeni u Ramštajn vazduhoplovnu bazu SAD i NATO u njemačkoj pokrajini Rajnland Falc.

Vazduhoplovna vojna baza Ramštajn je dio „Vojne zajednice Kajzerslautern" SAD, gdje živi i radi više od 54.000 pripadnika vojske i više od 5.400 civilnih službenika SAD. U tom kompleksu zaposleno je i više od 6.200 njemačkih radnika.

Ramštajn

Plan je Avganistanci budu do mjesec dana u Njemačkoj

Avganistanci, koji su već provjereni, biće smješteni u kasarnama vojske SAD u Kajzerslauternu. Generalni konzulat SAD u Frankfurtu na Majni izdaće im „specijalne imigracione vize" za dalje putovanje u SAD.

Portparol konzulata SAD je za njemački javni servis SWR potvrdio da je grupa Avganistanaca još početkom decembra stigla u Njemačku, gdje čekaju da otputuju u SAD. Kako je javio Špigel, radilo se se o test transportu 200 Avganistanaca.

Prema riječima portparola, administracija SAD u principu obrađuje ove slučajeve što je moguće brže i cilj je da obradu ovih slučajeva u Njemačkoj završi za manje od 30 dana. Za sada nema informacija o tome koliko Avganistanaca će preko Njemačke biti poslato u SAD, niti kada će se krenuti sa transportom.

18.000 viza SAD za Avganistance

Od početka oktobra 2022. do kraja septembra 2023. vlada SAD je izdala više od 18.000 specijalnih imigrantskih viza avganistanskim građanima. Njemačka je jedna od nekoliko lokacija širom svijeta, gdje avganistanski podnosioci zahtjeva za vize i članovi njihovih porodica prolaze kroz proces izdavanja viza za SAD.

Priprema za Avganistance u vojnoj bazi u Ramštajnu, 19.08.2021.

Otkako su avganistanski talibani zauzeli avganistanski glavni grad Kabul sredinom avgusta 2021. SAD su preko Ramštajna prebacile desetine hiljada svojih saradnika Avganistanaca. Ova operacija se smatra jednim od najvećih humanitarnih vazdušnih transporta u istoriji SAD.

Hiljade Avganistanaca čekaju da uđu u Njemačku

Pitanje budućnosti mnogih Avganistanca koji su radili za Njemačku ostaje i dalje otvoreno. U oktobru 2022. njemačka vlada je uspostavila poseban program za prihvat bivšeg njemačkog osoblja iz Avganistana.

Prije samo nekoliko dana, 188 Avganistanaca prevezeno je avionom iz Pakistana u Lajpcig uz potvrdu Njemačke da će biti prihvaćeni u ovoj zemlji.

Prema podacima vlade u Berlinu, krajem novembra je oko 11.500 ljudi iz Avganistana, koji su dobili potvrdu o prihvatu u Saveznu Republiku Njemačku, čekalo da krene na put. Međutim, program njemačke vlade predviđa da Avganistanci prvo putuju u susjedni Pakistan kako bi tamošnja njemačka ambasada mogla da obavi bezbjednosnu provjeru i formalnosti za izdavanje viza.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније