Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

Srećko Matić (Berlin) [ DW ]

10. 12. 2023. 09:27

Nils Šmid: „Vučić je premalo isporučio“

Nils Šmid, 9.12.2023. u Berlinu

DW: Gospodine Šmid, Njemačka je u krizi, savezna vlada je u krizi, vladajuća stranka je u krizi. Kongres SPD-a se pažljivo prati i u inostranstvu, pogotovo zbog straha da bi i Njemačka mogla ući u fazu političke nestabilnosti. Vaš utisak nakon govora Olafa Šolca: Da li je stranka ujedinjena? Vjerujete li da će savezna vlada opstati, usprkos svim razlikama među koalicionim partnerima?

Nils Šmid: Olaf Šolc je isporučio vrlo dobar govor, bolji nego što se očekivalo. On je demonstrirao da je pravi socijaldemokrata, uspio je da uvjeri i publiku i naše stranačke delegate da je pravi kancelar za ova teška vremena. Ali ne zavisi sve samo od SPD. Potrebna je i politička volja naših koalicionih partnera da postignemo kompromis oko budžeta za iduću godinu. Ja sam uvjeren da je to moguće.

Zbog čega ste u to uvjereni?

Nils Šmid: Okruženi smo brojnim međunarodnim izazovima, a za suočavanje sa njima moramo obezbijediti solidna finansijska sredstva. Na primjer nastavak naše vojne i finansijske pomoći Ukrajini je takođe sastavni dio novog budžeta.

I, da li će savezna vlada opstati?

Nils Šmid: Naravno da hoće. Nije prvi put u Njemačkoj da unutar vladajuće koalicije postoje kontroverze po pitanju budžeta ili prioriteta, ali istorija pokazuje da njemačke vlade po tom pitanju vode solidnu politiku i vode računa o interesima budućih generacija. Nema razloga za brige oko toga.

Olaf Šolc je u svom govoru ponovio da je Njemačka čvrsto uz Izrael. Čini li Vam se da je Njemačka zbog podrške Izraelu izolovana ne međunarodnom planu? Njemačka naime, za razliku od nekih drugih partnera, nije definisala nikakve crvene linije po pitanju Netanjahuove vlade, Berlin nije rekao koliko daleko Netanjahu može ići u vojnoj akciji u Gazi u pokušaju uništavanja Hamasa, operaciji u kojoj stradaju i hiljade civila.

Nils Šmid: Kao prvo, Njemačka uošte nije izolovana. Mi podržavamo Izrael zato što želimo da Izrael bude sigurno utočište za Jevreje. Njemačka je istovremeno najveći donator pomoći za Palestince, pogotovo kad se radi o humanitarnoj pomoći i pomoći civilima. Mi već godinama podržavamo rješenje koje predviđa dvije nezavisne države, jednu pored druge. A vidite i velike diplomatske napore kancelara i članova njegove vlade oko rješavanja ove krize, oni ne putuju samo u Izrael, već posećuju i arapske zemlje…

…za to vrieme se nastavlja stradanje civila u Gazi…

Nils Šmid: Svjesni smo problema u Gazi, kancelar je naglasio kako je potrebno da se Izrael u većoj mjeri pridržava međunarodnog humanitarnog prava. To je rekao u svom govoru na kongresu SPD-a, a tematizovao je i stradanje palestinskih civila. Osjećamo empatiju prema patnjama palestinskog naroda, ali isto tako u potpunosti podržavamo Izrael u borbi protiv Hamasa.

Eskalacija nasilja na Bliskom istoku je zasjenila rat u Ukrajini. A upravo je ukrajinski predsjednik Zelenski nedavno rekao da Rusija de fakto priprema novi rat na Balkanu. Prijeti li izbijanje novog kriznog žarišta u Evropi?

Nils Šmid: Na području Zapadnog Balkana ima dosta nestabilnosti. U Bosni i Hercegovini vidimo tenzije, postoje napetosti između Srbije i Kosova, one su u posljednje vrijeme i porasle. Kancelar Šolc se od prvog dana stupanja na dužnost lično uključio u proces stabilizacije i evropskih perspektiva svih zemalja Zapadnog Balkana. Mi nastavljamo naše diplomatske napore da smanjimo te tenzije, pogotovo između Srbije i Kosova. Aljbin Kurti je i gost na našem kongresu. Jedini izlaz iz tih konflikata je jasna evropska perspektiva.

Vratimo se onome što je govorio Zelenski. Koliko je realna opasnost od izbijanja novog rata na Balkanu? I šta njemačka vlada može da uradi po pitanju stabilizacije regiona?

Nils Šmid: Rusija već nekoliko godina ciljano raspiruje nemir na Zapadnom Balkanu, primarno to radi pružanjem podrške Aleksandru Vučiću i Miloradu Dodiku. Bojimo se da bi Rusija mogla da nastavi s pokušajima unošenja nemira i podsticanja napetosti. Upravo zato je jako važno da i Srbiji, ali i Bosni i Hercegovini i Kosovu ponudimo jasnu EU-perspektivu punopravnog članstva. Na Kosovu imamo vladu koja odlučno slijedi proevropski kurs. U Srbiji nažalost imamo šefa države koji već godinama vodi politiku laviranja. Vidjećemo kako će izgledati rezultati parlamentarnih izbora, odnosno hoće li ojačati proevropske snage u Srbiji. Bosni i Hercegovini smo dodjelom kandidatskog statusa ponudili jasnu perspektivu, pregovori će biti otvoreni nakon ispunjavanja konkretnih preduslova. To je naša ponuda: blagostanje kroz saradnju. A ne napetosti kroz nacionalizam. Nadam se, zapravo sam uvjeren da građani na Zapadnom Balkanu žele da krenu upravo tim putem. Kod nekih državnih šefova smo skeptični oko toga. Pogotovo kod gospodina Vučića. I zato ciljano radimo na jačanju onih snaga koji se zalažu za evropsku perspektivu.

Šta njemačka vlada očekuje od Vučića poslije izbora?

Nils Šmid: Nije dovoljno biti stabilna zemlja. Odlučujuće je da u Srbiji mediji ponovo budu slobodni, da se ponovo uspostavi vladavina prava, da demokratija zaista živi u praksi. U predizbornoj kampanji vidimo ekstremno nepoštene metode vlade i vladinih medija, demokratska i proevropska opozicija nema iste uslove kao vladajuće stranke. To je ozbiljno nazadovanje Srbije na putu u EU. A nama nijesu važne riječi, nego djela. A kad se radi o djelima, Vučić je proteklih godina jednostavno isporučio premalo. Umjesto toga, nastavio je potkopava demokratiju i pravnu državu. I zato se na parlamentarnim izborima u Srbiji nadamo jačanju proevropskih, demokratskih snaga.

Na marginama kongresa SPD-a u Berlin sa Nilsom Šmidom je razgovarao Srećko Matić.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније