Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Saša Bojić  [ DW ]

05. 12. 2023. 11:06

Vakcina protiv kovida ne donosi „imunitet krda“

U Nemačkoj su najčešće davane vakcine Fajzer-Bajtontek i Moderna. Nije moglo da se bira

Evropska medicinska agencija EMA je u odgovorugrupi poslanika EP iznijela da nije bilo (i nema) dokaza da vakcina protiv kovida može da umanji ili spriječi prenošenje virusa.

Grupa poslanika parlamenta EU je prethodno zatražila od EMA da razjasni niz aspekata u vezi sa odobrenjem upotrebe vakcina protiv kovida-19. Najvažniji aspekt se ticao uticaja cjepiva na prenošenje virusa. Ključan citat iz odgovora EMA glasi:

„Vi kažete da cjepiva na osnovu dozvoljenih indikacija mogu biti ubrizgana samo osobama koje hoće da zaštite sebe, kao i da ona nijesu odobrena za smanjenje prenošenja ili stope inficiranja (kontrole prenošenja). Vi takođe konstatujete da odobrena indikacija ne odgovara svrsi korišćenja koju su propagirale farmaceutske kompanije, političari i pripadnici zdravstvenih zanimanja.

Vi zaista imate pravo kada ukazujete da cjepiva protiv kovida-19 nisu odobrena u cilju sprječavanja prenošenja sa jedne osobe na drugu. Indikacije služe samo zaštiti vakcinisane osobe. (podv. S.B.)"

Kampanja „solidarnosti"

U izvještaju je objašnjeno da proizvođači vakcina u procesu dobijanja dozvole nikada nijesu pružili podatke iz kojih bi se vidjelo da vakcine smanjuju vjerovatnoću prenošenja virusa. Sterilni imunitet koji bi bio potreban za zaštitu od infekcija i daljeg prenošenja virusa – ne postoji.

Danas i njemački vladin institut „Robert Koh“ (RKI) tvrdi isto: „Nema podataka o zaštiti od prenošenja (vakcinacijom). Najpouzdanija zaštita od prenošenja virusa drugima je zato i dalje primarno izbjegavanje infekcije".

I pored toga, uvođenju masovne vakcinacije je uslijedila javna kampanja njemačke vlade koja se temeljila upravo na argumentu prema kojem onaj ko se ne vakciniše – ugrožava druge. Od građana je zato traženo da se vakcinišu iz „solidarnosti".

Ni izdaleka se nije ostajalo samo na tome. Na građane je vršen ogroman pritisak da se vakcinišu a dio tog pritiska je bilo i postavljanje raznih prepreka za nevakcinisane u svakodnevici. Prvi put u istoriji, mnogi ljudi su išli da prime vakcinu prije svega zato da bi mogli da putuju, posjećuju kulturne manifestacije ili čak idu na posao.

U određenim grupama zanimanja je uvedena obaveza vakcinisanja. Kao na primjer u njemačkim medicinskim ustanovama. U Njemačkoj je više od 1000 zaposlenih u medicinskim ustanovama dobilo zabranu rada. Ona je ukinuta krajem 2022. godine.

„Neka čitava Republika upire prstom u njih"

Opštu vakcinalnu kampanju je pratila besprimjerna javna demonizacija nevakcinisanih. Političari i druge javne ličnosti su dozvoljavali sebi ovakve izjave o nevakcinisanima:

„Za ljude poput njih mora biti uvedena obaveza vakcinisanja. Ako treba, i uz pritvor" (Boris Palmer, gradonačelnik Tibingena, stranka Zelenih).

„Oni koji neće da se vakcinišu (…) ugrožavaju sve nas“ (Frank-Valter Štajnmajer, predsjednik Njemačke)

„Na ovom mjestu želim da izričito zatražim društveni hendikep za sve one koji svojevoljno izbjegavaju vakcinaciju. Neka čitava Republika upire prstom u njih" (Nikolaus Blome, kolumnista Špigela)

„Onaj ko danas neće da se vakciniše, snosi odgovornost i krivicu za patnje djece u ovoj zemlji" (Karin Prin, Ministarka za obrazovanje, nauku i kulturu Šlezvig-Holštajna)

„Radi se o tome zašto jedna manjina u društvu neće vakcinaciju koja nema neželjene posljedice, iako je ona besplatna i može da spasi njihov život i živote mnogih drugih". (Karl Lauterbah, njemački ministar zdravlja, SPD)

Ministar neće promijeniti mišljenje „do sudnjeg dana"

Ovo je samo mali izbor iz stotina sličnih izjava javnih ličnosti. Zanimljivo je da je i nakon pojašnjenja Evropske medicinske agencije suprotan stav o vakcinaciji protiv kovida-19 i dalje prisutan, recimo, u Bundesveru. Za pripadnike njemačke vojske, vakcinacija je obavezna. Odbijanje vakcinacije se smatra neizvršavanjem naređenja i povlači za sobom suspendovanje sa dužnosti.

Prije nekoliko dana (29.11.2023) njemački ministar odbrane Boris Pistorijus je u Bundestagu, odgovarajući na pitanja poslanika desničarske AfD, rekao: „Da još jednom pojasnim: vakcinacija protiv kovida-19 je najefektnija zaštita od teškog oblika bolesti i od smrti i istovremeno važan doprinos smanjenju rizika od inficiranja i širenja virusa. I to možete da osporavate do sudnjeg dana!"

To što Evropska medicinska agencija i institut „Robert Koh" osporavaju upravo važan dio njegove izjave o sprječavanju širenja virusa vakcinom, pokreće mnoga pitanja u vezi sa informacionom politikom njemačke vlade. Od koje je i u čitavom periodu nakon proglašenja pandemije zavisio pristup građana vakcinaciji.

Težak put dokazivanja štete

Ljudima kojima je cjepivo narušilo zdravlje nije lako da to dokažu. Pred njima je medicinska i pravna procedura koja se obično oteže mjesecima i iziskuje veliku izdržljvost i strpljenje. Vladin institut Paul Erlih na svom internet-portalu ima tabelarni izvještaj o broju slučajeva „sumnje na neželjene posljedice vakcine". Tu piše da broj takvih slučajeva iznosi 338.333, od kojih je prijavljeno 55.486 slučajeva „sumnje na teška neželjena dejstva".

Ti podaci se odnose na period do 31. Marta 2023. i poslije toga lista do danas nije aktuelizovana.

Inače, prijavljivanje slučajeva je komplikovan posao – na primjer, na servisnom portalu grada Berlina može da se podnese zahtjev za priznavanje neželjenih posljedica vakcine za čije popunjavanje je neophodna pomoć ljekara. A prosječno vrijeme obrade zahtjeva – do trenutka njegovog priznavanja ili odbijanja – iznosi 270 dana.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније