Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com [ DW ]

02. 12. 2023. 14:22

Snijeg izazvao velike probleme u djelovima Evrope - posebno u Bavarskoj

Minhen - nema žive duše na ulcama, 02.12.2023

Jake sniježne padavine ograničile su javni život u južnoj Njemačkoj. Snijeg i led izazvali su haos u saobraćaju. Minhen je potpuno stao: u bavarskoj prijestonici trenutno uopšte nema javnog saobraćaja - ne rade ni metro, autobusi ni tramvaji, piše tagesšau, portal njemačkog javnog servisa ARD.

Policija u Minhenu savjetuje da se uošte ne sijeda u vozila. Građani bi trebalo da voze samo „ako je to neizbježno". Pješaci takođe treba da obrate pažnju na predmete koji padaju odozgo - kao što su grane ili snijeg sa krovova.

Zatvoreni aerodromi nema željezničkog saobraćaja

Aerodrom Minhen saopštio je da je obustavio letove do 6 sati ujutru u nedelju. Aerodrom Nirnberg je preuzeo pojedinačne letove, ali nema više kapaciteta. Oko 20 aviona, uglavnom na dugim letovima, koji je trebalo da slete u Minhen odletjeli su za Frankfurt. Ali, kapacitet aerodroma u Frankfurtu je sada iscrpljen.

Aerodrom u Memingenu takođe je privremeno obustavio rad.

Trenutno je blokran željeznički saobraćaj u skoro cijeloj Bavarskoj: vozovi ne mogu stignu do glavne željezničke stanice u Minhenu. U Ulmu i Minhenu putnici su morali da prenoće u vozovima.

Glavna želeynička stanica u Minhenu, 2.12.2023.

U željeznici pretpostavljaju da će ograničenja trajati cio dan. Otkazivanja i kašnjenja vozova zbog vremenskih prilika bi takođe moglo da bude i u drugim djelovima južne Njemačke.

Na putevima u južnoj Bavarskoj - bilo je brojnih nezgoda, većina njih samo sa materijalnom štetom. Na autoputevima su nastale duge kolone.

U Baden-Virtembergu je takođe bilo dosta sniježnih padavina. U blizini Štutgarta, svjež snijeg je izazvao padanje drveća, koje pak dovelo do prekida struje, tamo gde je ono palo na vodove. Bilo je nesreća na putevima.

Noć između petka i subote (2.12.) u Minhenu

U ostalim njemačkim pokrajinama uglavnom je bilo hladno, ali nije bilo nesreća.

Za sada - ostaje ovako hladno sa snijegom

Prema podacima njemačke meteorološke službe, vrijeme će za sada ostati ovakvo - zimsko. U nedelju uveče se može očekivati jak mraz sa najnižim temperaturama od minus 10 do minus 15 stepeni, posebno u Šlezvig-Holštajnu i na jugozapadnim planinama.

Na jugu i jugoistoku Njemačke se očekuju sniježne padavine, ponegdje obilnije. Najveće količine novog snijega očekuju se u Algoju sa 30 do 40 centimetara. U Saksoniji su moguće količine svježeg snijega od deset centimetara. Osim toga, očekuje se česti sniježni pljuskovi na obali Sjevernog i Baltičkog mora i u susjednim kopnenim oblastima, koji će se tokom dana proširiti na sjeverne niske planinske lance.

Samo duž Rajne, na sjeverozapadu Njemačke kao i direktno uz more, ponegdje privremeno neće biti mraza.

Vatrogasne službe non -stop u akciji, Severna Rajna Vestfalija na severozapadu Nemačke

Austrija i Švajcarska

Tokom noći na planinama u mnogim mjestima u Švajcarskoj i zapadnoj Austriji palo je oko 50 centimetara snijega. U djelovima Austrije i Švajcarske na snazi je drugi najviši nivo upozorenja od lavina.

Vlasti su saopštile da je četvrti nivo upozorenja proglašen na velikim nadmorskim visinama. U Švajcarskoj je velika opasnost od lavina na visokim alpskim terenima, prema Institutu za istraživanje snijega i lavina.

U austrijskom Tirolu bilo je problema u drumskom i željezničkom saobraćaju. Pored toga, na nekim mjestima je nestalo struje jer je drveće palo na vodove. Saobraćajni klub OAMTC prijavio je teške zimske uslove na putevima, posebno na sjevernoj strani Alpa i na istočnoj ivici Alpa. Mnogi glavni pravci su bili teško prohodni i česte su saobraćajne gužve i nezgode. Pogođeni su i autoputevi.

Zavejana južna Češka

Obilne sniježne padavine dovele su do problema u saobraćaju i nestanka struje u Češkoj. Stotine vozila za čišćenje bilo je non-stop na terenu.

Nemačka - Hesen

Na granici sa Bavarskom proglašena je vanredna situacija. Tu je tokom noći palo nešto manje od metra svježeg snijega.

Na autoputu D1 između Praga i Brna nastala je 20 kilometara duga saobraćajna gužva posle udesa kamiona.

Više od 15.000 domaćinstava ostalo je bez struje nakon što je mokar snijeg oštetio nadzemne vodove.

Došlo je do prekida u željezničkom saobraćaju na nekoliko pravaca zbog oborenog drveća.

Fudbalske prvoligaške utakmice između Jablonca i Teplica kao i Češke Budejovice i Hradec Kralove odložene su zbog vremenskih uslova.

Nemačka pod snegom

Upozorenja za Englesku i Škotsku

Britanska meteorološka služba izdala je upozorenja od leda i snijega za djelove Škotske, kao i za cijelu istočnu obalu Engleske i jugozapad Engleske.

Aerodrom u škotskom gradu Glazgovu privremeno je bio obustavio rad zbog neočekivano obilnih sniježnih padavina. Kako je javljno - u međuvremnu je saobraćaj ponovo uspostvljen. Od putnika je zatraženo da se obrate svojoj avio-kompaniji kako bi bili u toku.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније