DW

Igor Lasić (Zagreb) [ DW ]

06. 11. 2023. 09:57

Čovjek koji ljubi i živi od mrtvih svinja

Trapavi i neželjeni poljubac

Hrvatski ministar spoljnih poslova Goran Grlić Radman još jednom se našao u epicentru afere, nakon što je prošle sedmice sreo nemačku koleginicu Analenu Berbok na konferenciji EU u Berlinu.

Naime, prilikom zajedničkog fotografiranja učesnika, Grlić Radman se rukovao s njom i pokušao je da je poljubi u obraze, ali mu se ona izmakla. „Napad poljupcem“, pisali su njemački mediji. Prenjeto je i da se Grlić Radman izvinio.

Tako neugodan gaf oduševio je dio hrvatskih medija uvjek gladnih skandala, dok je one ponešto ozbiljnije podsjetio na niz ozbiljnijih skandala u koje je Grlić Radman upleten.

Prethodna afera svakako je bila teža: Ministarstvo koje on vodi vrlo loše je obavilo akciju zbrinjavanja hrvatskih državljana zatečenih u Izraelu i Palestini nakon 7. oktobra, kao i komunikaciju s njima.

Ministarski biznis s mrtvim svinjama

Prije toga, jedan događaj odjeknuo je snažno u javnosti: ministar u imovinskoj karti nije bio prijavio 1,6 miliona evra privatne poslovne zarade. Posrijedi su bile dividende od udjela u poduzeću Agroproteinka, zapravo kafileriji koja posluje i s državom.

Potom se pokazalo da država i dalje plasira veliki novac tom poduzeću, a najviše prometa je zabilježeno otkako se po direktivi uspavljuju svinje u Slavoniji, zbog pojave svinjske kuge.

Ionako revoltirani stočari uočili su da državno finansiranje poduzeća Gorana Grlića Radmana predstavlja najurednije segment te inače prilično haotične operacije.

Preduzeće u kojem ministar ima udio jedino se u hrvatskoj bavi zbrinjavanjem lešina svinja koje su stradale zbog straha od kuge. Do sada je ubijeno preko 25.000 svinja.

Stoga se onaj neprilični poljubac cini se kao nebitan ispad u odnosu na druge probleme u kojima se ovaj ministar zatekao.

Stranački agitator protiv predsjednika

Božo Kovačević, predavač na Visokoj diplomatskoj školi Dag Hammarskjöld u Zagrebu i bivši hrvatski diplomata, za DW kaže da je upitana i „spoljna politika“ koju vodi Grlić Radman.

Zapravo to što ovaj visoki član HDZ-a više koristi pozornicu da kritikuje predsjednika Zorana Milanovića (SDP).

„Naš ministar spoljnih poslova tretira svoj posao, odnosno hrvatsku spoljnu politiku, kao neku vrstu stranačke agitacije protiv predsjednika“, kaže Kovačević.

Okršaj s Milanovićem uklapa se u „krovni“ sukob između predsjednika i premijera Andreja Plenkovića, ali u nju se ne uključuju svi ministri, nego tek dvojica ili trojica njih.

Grlić Radman među evropskim kolegama

Grlić Radman, uz ministra obrane Marija Banožića, u tome prednjači, pa i mediji u Hrvatskoj kod njega nerijetko prepoznaju – dodvoravanje premijeru.

„Onda mu se katkad događaju i smiješni protokolarni propusti kao što je bio ovaj najnoviji, o kojima se potom razgovara više nego o njegovoj politici“, zaključio je Božo Kovačević.

Nameće se tako enigma zbog čega vlada i premijer podržavaju takvog ministra, osim što ga prati glas udvorice.

Nepoznata najbliža saradnica

Dubiozan je i odnosu Grlića Radmana prema aferi oko bivše prve sekretarke hrvatske ambasade u Njemačkoj Elizabete Mađarević.

Naime, njoj je prošle je godine uručen otkaz zbog javnih rasističkih i homofobnih stavova – ali tek tri godine nakon što ih je objavila. No ministar Goran Grlić Radman tad je izjavio da nije znao za njene stavove o tim pitanjima, premda je dosta indikativna činjenica to da mu je ona bila – najbliža saradnica dok je bio na dužnosti ambasadora u Nemačkoj.

„Bio je i ostao čovek bez profila“, kaže o ministru Tomislav Jakić, novinar i publicista koji je dugo bio spoljnopolitički savjetnik bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

„Moj je dojam da je Grlić Radman poslušni, da ne kažem uslužni izvršitelj naloga i instrukcija, da ih sprovodi bez razmišljanja. Kao takav očito odgovara aktuelnom premijeru“, kaže Jakić za DW.

Hrvatska još nekako i može izaći na kraj s ekscesima kao što je bio onaj s nepriličnim berlinskim poljupcem, ili onaj komični gaf kad je Grlić Radman na krunisanju britanskog kralja Čarlsa nazvao francuskom varijantom imena – „Šarlo“.

Ali činjenica da takav čovjek vodi spoljnu politiku, kažu sagovornici DW, porazna je po Zagreb.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније