DW

dw.com [ DW ]

02. 10. 2023. 10:03

Zatvoreno najveće nalazište prirodnog gasa u Evropi

Groningen, polje zemnog gasa

Podzemna gasna polja u blizini Groningena na sjeveru Holandije najveća su nalazišta ovog prirodnog energenta u Evropi. Prirodni gas se ovde eksploatisao od šezdesetih godina prošlog vijeka: iz zemlje je ispumpano oko 2.300 milijardi kubnih metara. Procjenjuje se da 450 milijardi kubnih metara još uvjek leži pod zemljom i tamo bi trebalo i da ostane.

Dokazano je da proizvodnja gasa izaziva zemljotrese. Do sada je registrovano oko 1.600 zemljotresa, na desetine hiljada zgrada je ozbiljno oštećeno, pogođeno oko 100.000 ljudi. Bilo je ljutnje i očaja jer ni poslije mnogo godina još uvjek nijesu dobili odštetu.

„Novac je bio važniji od bezbjednosti i zdravlja"

Parlamentarna istražna komisija donijela je ovog proljeća poražavajuću ocjenu: država i naftne kompanije Šel i Ekson Mobil decenijama su sistematski zanemarivali bezbjednost građana. Pored toga, pogođeni ljudi su zarobljeni u mrežu od birokratskih prepreka i zataškavanja.

Vlada i naftne kompanije priznale su greške. Vlada je u aprilu obećala oštećenim regionima 22 milijarde eura odštete. Samo od proizvodnje prirodnog gasa država je zaradila 360 milijardi eura, a Šel i EksonMobil oko 66 milijardi eura.

Ako ponovo jako zahladni...

Proizvodnja gasa je trebalo da bude potpuno obustavljena još 2022. Ali, s obzirom na globalnu energetsku krizu nakon ruskog agresorskog rata u Ukrajini, vlada je prošle jeseni donijela odluku da se eksploatiše dodatnih 2,8 milijardi kubnih metara gasa - što je minimalna količina neophodna za rad postojećih lokacija i infrastrukture.

Proizvodnja na polju Groningen zvanično je okončana u nedjelju 1. oktobra 2023. Međutim, jedanaest bušotina na lokaciji ostaje otvoreno još godinu - u slučaju „oštre zime". I ovi posljednji sistemi će takođe biti „trajno zatvoreni" do oktobra 2024.

A stručnjaci upozoravaju da bi, uprkos zatvaranju pogona za eksploataciju gasa zemljotresi u regionu mogli da se nastave.

dr,rb/ack (AFP, dpa)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније