Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Aleksandar Andrejev  [ DW ]

15. 05. 2023. 14:52

Evropska komesarka izvodi Bugarsku iz ćorsokaka?

Marija Gabrijel je celu političku karijeru u Briselu

Insajderi iz Brisela kažu da je Marija Gabrijel (43) inteligentna i vrijedna. Cijene je jer bespoštedno radi, ali neki saradnici se i pribojavaju jer mnogo traži i pomno prati šta rade.

U Briselu još kažu da je Gabrijel dobar izbor da izvede svoju rodnu Bugarsku iz političkog ćorsokaka.

U Sofiji još nema Vlade nakon prijevremenih izbora u aprilu. Sada bi mlada komesarka trebalo da povede ekspertsku vladu koja mora da prođe kroz političko minsko polje.

„Razgovori o vladi isključuju koalicije, ona može biti samo ekspertska“, rekla je Gabrijel koja se ovih dana sastaje sa predstavnicima svih parlamentarnih stranaka. Ona je navela da bi se vlada bavila samo prioritetnim pitanjima i bila oročena na godinu.

Borisov ipak vuče konce

Jedan visoki diplomatski izvor iz Brisela kaže da je izbor Gabrijel za mandatarku odlična poruka, posebno u doba rata u Ukrajini koji dijeli bugarsko javno mnjenje.

„Iz naše vizure bi bilo fantastično da se Bugarska politički stabilizuje jer je to geopolitički za nas veoma bitna zemlja u ovom trenutku. Evropske institucije su ubijeđene da Bugarska što prije treba da pristupi Šengenskoj zoni“, kaže taj izvor.

Ipak, izbor nije protekao bez političkih igrica i sumnji. Marija Gabrijel je članica konzervativne partije GERB ranijeg premijera Bojka Borisova koji petnaestak godina vedri i oblači bugarskom politikom. Gabrijel je čak svojevremeno bila šefica partijske omladine, a onda se otisnula u evropsku politiku gdje je postala evroposlanica 2009. godine.

Bos bugarske politike: Bojko Borisov

Upravo je Borisov izvukao njeno ime iz šešira, predloživši je za mandatarku. GERB je iz izbora u aprilu izašla sa tijesnom pobjedom nad liberalnom koalicijom bivšeg premijera Kirila Petkova, ali slabim izgledima da formira stabilnu koaliciju.

Kritičari vide Borisova i njegove partijske drugove kao šampione korupcije i nepotizma.

Optužbi nije pošteđena ni sama Marija Gabrijel za koju je prije pet godina jedna nevladina organizacija tvrdila da plaća prenisku kiriju za jedan stan u društvenom vlasništvu u Sofiji. Agencija za borbu protiv korupcije je arhivirala slučaj, tvrdeći da se Gabrijel ne može računati u javne funkcionere s obzirom da radi u Briselu.

U sumnju se dovodila i njena doktorska titula sa Univerziteta u Bordou.

Put do Brisela i nazad

Vjerovatna buduća premijerka rođena je kao Marija Nedeljčeva u Goce Delčevu, mjestašcu nadomak granice sa Grčkom. Studirala bugarski i francuski jezik u Plovdivu i Bordou – tu je stekla i doktorsku titulu, koja je takođe u Bugarskoj dovođena u pitanje.

U Briselu, gdje se obrela u vrletima evropske politike, našla je i muža, Francuza zaposlenog kod jednog evroposlanika, i uzela njegovo prezime. Od 2017. bila je evropska komesarka za digitalnu privredu i društvo, dvije godine kasnije je prešla na istraživanje, inovacije i obrazovanje. Od 2019. je i potpredsjednica Evropske narodne partije.

Takav put Marije Gabrijel izaziva poštovanje čak i kod ogorčenih političkih protivnika njene stranke GERB. Bivši premijer Petkov ju je pohvalio nakon teških pregovora o sastavljanju ekspertske vlade, te rekao da je na sva pitanja znala da odgovori stručno.

Bivši premijer Petkov

„Nju svi optužuju da od 2005. ne živi u Bugarskoj i da nema iskustva. Ali možda upravo ima pravu evropsku orijentaciju zato što nije bila u Bugarskoj“, rekao je Petkov.

Graditeljka mostova?

Doduše, bivši premijer je znao da naplati svoju podršku. Marija Gabrijel je već podržala Petkovljev zahtjev da se smijeni zloglasni državni tužilac Ivan Gešev, kojeg su liberalni političari u zemlji dugo označavali rak-ranom bugarskog pravosuđa i vjernim pajtosom Bojka Borisova.

Tako bi Marija Gabrijel mogla da postane graditeljka mostova na podijeljenoj bugarskoj političkoj sceni.

Poznavaoci prilika vjeruju da je tačka spajanja privrženost EU i NATO, koju dijele Borisov i Petkov. U Bugarskoj je dijelom prisutno i prorusko raspoloženje koje je najbolje iskoristila stranka „Preporod“, osvojivši preko 14 odsto na izborima u aprilu.

Očito bi takva politička računica, kao i činjenica da je Bugarska u dvije godine pet puta birala parlament, mogla da natjera ogorčene protivnike Borisova i Petkova na saradnju.

Borisov i Gabrijel pozivaju i druge stranke – osim proruskog „Preporoda“ – da podrže ekspertsku vladu. No bez Petkovljevih Liberala bili bi upućeni na vjerovatno nestabilnu podršku stranke turske manjine i Socijalista.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније