Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

27. 03. 2023. 14:18

Njemačka: masovni štrajk u javnom saobraćaju širom zemlje

EVG i ver.di - dva velika sindikata pozvala na štrajk 27.03.2023.

Širom Njemačke od ponoći je skoro potpuno obustavljen željeznički saobraćaj, osim u Berlinu, svi njemački aerodromi su u štrajku, a uključeni su i plovni putevi i luke, kao i kompanija za održavanje autoputeva. Lokalni javni prevoz takođe štrajkuje u sedam pokrajina.

Milioni putnika kao i veliki djelovi teretnog saobraćaja pogođeni su štrajkom na koji su pozvali sindikat željeznice i saobraćaja EVG i sindikat zaposlenih u javnom sektoru ver.di i koji zvanično traje 24 sata - od ponoći do ponoći u ponedjeljak, ali je zbog logistike i smjena zaposlenih dijelom počeo još u nedjelju.

Nema haosa na putevima

Međutim, štrajk nije izazvao dodatne zastoje na njemačkim putevima, saopštila je policija. Tokom jutarnjeg špica, bilo je riječi o usporenom saobraćaju, ali bez većih ograničenja.

Rečeno je da su mnogi zaposleni odlučili da rade od kuće. Saobraćaj je usporen oko gradskih područja, „ali ne vidimo kolaps ili ogroman haos", rekla je portparolka ADAC-a. Rana najava štrajka je možda navela mnoge ljude da se pripreme.

Luka u Hamburgu, 27.03.2023.

Štrajkuje 30.000 zaposlenih u željeznici

Prema podacima EVG-a, samo u željezničkom sektoru štrajkuje više od 30.000 zaposlenih na 350 lokacija.

„Spremnost na štrajk je veoma velika, gnijev zaposlenih je ogroman", rekao je član odbora za kolektivno pregovaranje EVG Kristijan Lorok.

„Danas smo u štrajku jer nam, uprkos teškoj materijalnoj situaciji za mnoge zaposlene, u kolektivnom pregovaranju nije predstavljeno ništa o čemu bismo mogli ozbiljno da pregovaramo.

Šefovi imaju i do 100 puta veću platu od zaposlenih

Portparol Njemačke željeznice je kritikovao štrajk rekavši: „Milioni putnika koji se oslanjaju na autobuse i vozove pate od ovog neprimjernog i pretjeranog štrajka. Ne može svako da radi od kuće. Pogođeno je na hiljade firmi koje robu primaju ili šalju željeznicom".

Predsjedavajući EVG-a Martin Burkert je rekao da razume putnike koji su frustrirani zbog otkazanih vozova. Međutim, zaposlenima u sektoru saobraćaja je neophodno značajno povećanje plata.

„Za kolege u nižim platnim grupama, kao što su vozači autobusa, kondukteri ili radnici na šaletrima, imamo bruto plate od 2.100 do 2.400 eura", rekao je Burkert. Stoga smatra da je nešto sasvim drugo neprimjereno i pretjerano, i pitao:

„Da li je primjerno da članovi upravnog odbora željeznice zarađuju 40 ili 50 puta više, ili sa bonusima 80 ili 100 puta više od njihovih zaposlenih”.

Vozovi stoje u depoima

On je za „Augsburger algemajne" kritkovao to što poslodavci u željeznici imaju nesocijalne zahtjeve - kao što je smanjenje godišnjeg odmora.

Mogući novi štrajkovi za Uskrs

Sindikat željeznice i transporta EVG pregovara za oko 230.000 radnika i traži povećanje plata od najmanje 650 eura više mjesečno ili dvanaest odsto.

Prema riječima šefa EVG-a, mogući su i dalji štrajkovi upozorenja tokom praznika oko Uskrsa. Ali - sindikat to ne želi. Burkert je odbacio optužbe poslodavca - da je ovako veliki štrajk, neprimjeren usred pregovora.

„Sve zavisi od toga da li će Upravni odbor njemačke željeznice uskoro izaći sa pristojnom ponudom. Mi se odgovorno odnosimo prema pravu na štrajk", rekao je sindikalac.

U EVG-u su dalji razgovori sa raznim željezničkim kompanijama, predviđeni od sredine ove sedmice.

Pregovori sa najvećim poslodovacem u oblasti željeznice Dojče Banom - trebalo bi da se nastave tek poslije Uskrsa, dakle sredinom aprila.

Ver.di i dbb pregovaraju danas

Ver.di i udruženje državnih službenika dbb koji predstavlaju 2,5 miliona zaposlnih u javnom sektoru - danas nastavljaju pregovore sa saveznom vladom i komunama. Prije ove treće runde, obje strane su još bile udaljene, ali je dogovor moguć u narednih nekoliko dana.

Predsjednica Uduženja komunalnih poslodavaca Karin Velge kritikovala je štrajk. „Prošle godine smo se bili dogovorili da se okupimo u tri runde pregovora", rekla je ona na radio stanici Bajern 2. Zato je masovnost štrajkova pred treću rundu pregovora veoma iznenađujuća.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer izrazila je uvjerenje da će se u pregovorima planiranim do srijede naći rješenje. „Prije svega, očekujem da će sindikati možda i malo smanjiti svoje visoke zahtjeve."

Šef Verdija, Frank Verneke, uzvratio je da prethodna ponuda poslodavca „uopšte nije prihvaćena među zaposlenima".

Preduslov za kolektivno pregovaranje je da poslodavac pomjeri svoju poziciju. „Nezadovljstvo je ogromno jer su radnici umorni od svakodnevnih lijepih riječi dok su uslovi rada sve gori i ima mnogo nepopunjenih radnih mjesta."

On je takođe naglasio: „Zaposleni u javnim službama, uključujući i one za srednjim prihodima, kao poseban teret vide enormno povećanje cijena struje, gasa i hrane".

Šef udruženja državnih službenika dbb Ulrih Zilberbah pridružio se upozorenju EVG-a o mogućim daljim štrajkovima.

„Ili ćemo presjeći čvor i naći sporazum - ili ćemo se suočiti sa novim talasom eskalacije i štrajkova", rekao je on.

dr(dpa,rtr)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније