Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

04. 02. 2023. 08:33

Teška artiljerija: Koje vrste tenkova i oklopnih vozila postoje?

Nemački ministar odbrane Boris Pistorius na Leopardu 2, (1.02.2023.)

Glavni borbeni tenk

Najveći i najteži tenkovi su glavni borbeni tenkovi. Uvjek sa gusenicama, teški su 50 i više tona, imaju moćan veliki top (oko 120 milimetara) i posadu od tri ili četiri vojnika. Oni su toliko snažno oklopljeni da mogu biti uništeni samo specijalnim protivoklopnim oružjem.

Njihov zadatak: uništavanje drugih tenkova i vozila ili da pomažu pešadiji granatiranjem kuća, zgrada ili položaja. Borbeni tenkovi se mogu koristiti u odbrani i ofanzivi. Poznati glavni tipovi borbenih tenkova su njemački„Leopard 2"(na slici gore), američki „M1 Abrams" ili britanski „Čelindžer 2".

Britaanski Challenger 2

Tenk transporter

Tenkovi transporteri su vozila pešadije, uglavnom na gusenicama, ređe na točkovima. Imaju lakši top koji mogu da koriste za gađanje pešadijskih ciljeva, neojačanih zgrada, drugih neoklopnih ili lako oklopnih vozila i u ograničenoj meri helikoptera ili dronova. Obično su teški oko 30 tona i osim posade, mogu da prevezu oko šest vojnika. Oklopni transporteri se koriste i u napadu i u defanzivi. U Njemačkoj su poznati „Marder” (Kuna) i njegovo naslednik „Puma” ili model iz SAD „M2 Bredli”.

Nemačka Puma

Izviđački tenk

Izviđački tenkovi ili izviđačka vozila su uglavnom lakše oklopljena vozila na točkovima koja često mogu da se kreću i plutajući po vodi. Oklop štiti četvoročlanu posadu od vatre iz pešadijskog naoružanja (puške, mitraljezi, ručne bombe, mine) ili vatre iz topova od oko 20 milimetara. Obično su teški između deset i najviše 20 tona i obično su naoružani tako da mogu dobro da se brane od pešadije ili oklopnih transportera.

Nemačka Pustinjska lisica

Međutim, fokus izviđačkih tenkova je - mobilnost. Njihov zadatak: nadgledanje i izviđanje pokreta neprijateljskih trupa, vozila, tenkova. Bundesver koristi njemački „Fennek” (Pustinjska lisica). „AMKS-10 RC" koji je Francuska obećala Ukrajini izuzetno je teško naoružan za izviđački tenk sa topom od 105 milimetara.

Francuski AMX-10 RC

Protivvazdušni tenkovi

Protivvazdušni tenkovi obično nemaju nikakve veze sa ciljevima na zemlji, služe za zaštitu od napada iz vazduha i od aviona i borbe se protiv helikoptera ili dronova koji ugrožavaju sopstvene snage na zemlji. Protivvazdušni tenkovi obično imaju posadu od tri do pet osoba i težine su do 50 tona. U zavisnosti od naoružanja, obično postoje dva tipa: protivvazdušni tenkovi sa mitraljezima i oni naoružani protivvazdušnim raketama.

Protivvazdušni tenkovi imaju odbrambeni karakter. Tokom proteklih 20 godina, mnoge zemlje su imale tendenciju da instaliraju mobilne protivvazdušne raketne sisteme na neoklopne kamione. Često su lakši za manevrisanje, nisu tako teški i stoga ih je lakše transportovati u avionima. Međutim, u ratu u Ukrajini prvi uspjesi protivvazdušnog tenka „Gepard", koji je u Njemačkoj povučen iz upotrebe, pokazuju da i koncept protivvazdušnog tenka ima prednosti.

Nemački Gepard

Oklopna vozila za spasavanje

Oklopna vozila za spasavanje su vozila za vuču u svijetu oklopnih vozila. Zadatak tročlane posade je da odvuče tenkove ili druga teška vozila i van normalnog puta ili da im pomognu u remontnim radovima. Bundesverovo oklopno vozilo za spasavanje „Büffel" ( Bivo) zasnovano je na šasiji tenka Leopard 2. Pošto oklopna vozila za spasavanje imaju jak oklop, mogu da vuku oštećene tenkove i vozila i u borbi.

Nemački Bivo

Specijalna oklopna vozila

Prije svega inžinjerijske jedinice imaju specijalne zahtjeve za oklopna vozila kako bi mogle da ispunjavaju posebne zadatke. To se kreće od postavljanja mostova preko rovova ili malih rijeka kako bi druga vozila mogla da ih pređu, do specijalnih tenkova za čišćenje mina. Uglavnom su ova vozila izgrađena na šasiji drugih tipova tenkova

Nemački Jazavac

. Poznati specijalni tenkovi Bundesvera su: za postavljanje mostova mostovi „Biber" (Dabar) i „Leguan"; tenk za čišćenje mina „Keiler" (Vepar) ili oklopni inženjerski „Dachs" (Jazavac) – vrsta oklopnog građevinskog vozila za raščišćavanje i zemljane radove. Bundesver redovno koristi ova vozila nakon prirodnih katastrofa kao što su poplave kako bi podržao civilnu zaštitu.

Nemački Dabar

Oklopna haubica 2000

Oklopna haubica 2000 (PzH 2000) Bundesvera na prvi pogled izgleda kao tenk, ali nije tenk. PzH 2000 je oklopna samohodna artiljerijska jedinica kalibra 155 mm postavljena na šasiju sa gusenicom koja može da vozi do 60 kilometara na sat. PzH 2000 je težak nešto više od 57 tona i ima petočlanu posadu. Ima domet od 30, sa specijalnom municijom do 40 kilometara. Može da se koristi za ofanzivne i odbrambene zadatke.

Nemačka oklopna haubica 2000

Oklopni transporteri

Prema Ugovoru o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi iz 1990. godine, oklopni transporteri su konstruisani za prevoz pešadije, žrtava ili municije i samo su lako naoružani. U Bundesveru se koriste modeli „Fuks” (Lisica) i „Boxer” (Bokser). Oklop engleskog tipa transportera Armoured Personal Carrier (APC), obično može da izdrži samo lako i srednje pešadijsko oružje.

Nemačka Lisica

dr(zdf)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније