Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com  [ DW ]

25. 01. 2023. 11:50

Njemačkoj nedostaje više od 12.000 nastavnika

Nemačka se suočava s velikim nedostatkom nastavnika

Postoji ogroman nedostatak nastavnika u njemačkim školama, trenutno je upražnjeno više od 12.000 radnih mjesta, pokazuju podaci proizašli iz istraživanja Uredničke mreže Njemačke sprovedenog u Ministarstvima kulture u svim pokrajinama. Međutim, prema Udruženju njemačkih učitelja, nedostatak osoblja u učionicama još je drastičniji.

Prema podacima ministarstava, u Njemačkoj trenutno postoji 12.341 slobodno mjesto za nastavnike. Nedostatak nastavnika najveći je u najmnogoljudnijoj pokrajini, Sjevernoj Rajni Vestfaliji – prema podacima tamošnjeg ministarstva nedostaje više od 8.000 nastavnika. U Saksoniji Anhaltu i Berlinu ima po više od 800 slobodnih mjesta, u Saksoniji, Baden Virtembergu i Donjoj Saksoniji nedostaje više od 400 nastavnika, a u Šlezvig Holštajnu 200.

Situacija u Hesenu potpuno je drugačija. Prema izvještaju, tamošnje Ministarstvo čak navodi da je prevelika ponuda nastavnika. Prema navodima ministarstava, dovoljno je nastavnog osoblja i u školama u Zarlandu, Porajnju Palatinatu, Brandenburgu i Bavarskoj.

Udruženje nastavnika: 40.000 slobodnih mjesta

Udruženje njemačkih učitelja, međutim, ozbiljno sumnja u brojke pokrajinskih ministarstava. Predsjednik Udruženja Hajnc-Peter Majdinger ocjenjuje da je to „iluzija“ i čak navodi da je izvještaj „prevara i enormno uljepšan“. Prema njegovim riječima, trenutno u Njemačkoj nedostaje između 32.000 i 40.000 nastavnika.

Zbog nedostatka nastavnika, kako navodi Majdinger, u mnogim pokrajinama časovi se skraćuju, pa su tako kadrovski zahtjevi pokriveni na papiru. U nekim pokrajinama se, dodaje, roditelji ili drugo „nenastavno osoblje“ angažuje kao „pomoćnici“, a u statistici se onda pojavljuju kao nastavnici.

Svakodnevni pomoćnik“ i kasnije penzionisanje

Naime, kako navodi Njemačka urednička mreža, ministarstva obrazovanja u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, Tiringiji, Meklenburgu Prednjoj Pomeraniji, Donjoj Saksoniji i Berlinu namjeravaju da angažuju IT i administrativno osoblje kao tzv. „svakodnevne pomagače“ kako bi rasteretiti nastavnike. Saksonija Anhalt pokušava da regrutuje više pripravnika preko tzv. „hedhanting-agencija“ i to i u Njemačkoj i u drugim zemljama EU.

Baden Virtemberg, Saksonija, Saksonija Anhalt, Sjeverna Rajna Vestfalija, Donja Saksonija i Berlin pokušavaju da popune kadrovske praznine vraćanjem penzionisanih nastavnika u učionice na određeno vrijeme. U nekim slučajevima, pokrajine isplaćuju i bonuse ako nastavnici odu kasnije u penziju.

Prema istraživanju, dvanaest od 16 njemačkih pokrajina želi da olakša ulazak u nastavničku profesiju osobama koje mijenjaju karijeru. Predsjednik udruženja nastavnika Majdinger smatra da je to dobar pristup. Međutim, on takođe upozorava da bi te ljude trebalo „propisno prekvalifikovati i ne bacati direktno u razred“, jer „bez probnog perioda od tri do šest mjeseci ništa ne funkcioniše.“

ss (ard)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније