Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

dw.com [ DW ]

10. 12. 2022. 08:56

Katar i korupcija: Uhapšena potpredsjednica Evropskog parlamenta

Eva Kaili

Potpredsjednica Evropskog parlamenta Eva Kaili uhapšena je u okviru istrage korupcije u Belgiji. Grkinja je još u četvrtak uveče bila isključena iz svoje stranke PASOK, a izbacio je i poslanički klub socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.

Prema navodima belgijskog tužilaštva, istraga se vodi zbog pokušaja jedne zalivske države da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta, kao i zbog navoda o korupciji i pranju novca.

Izvršeno je šesnaest pretresa i pet hapšenja. Između ostalog, oduzeto je 600.000 eura u gotovini, kao i mobilni telefoni.

U aferu navodno umiješan Katar

Već nekoliko mjeseci postoje sumnje da jedna zalivska država pokušava da utiče na političke i ekonomske odluke Evropskog parlamenta. Prema saznanjima listova „Le Soir“ i „Knack“, riječ je o Kataru, ali to još nije zvanično potvrđeno.

Sumnja se da su licima u parlamentu, koja su bila na političkim ili strateškim funkcijama, podijeljene značajne sume novca ili drugi pokloni.

Od ove godine, Eva Kaili je jedna od četrnaest potpredsjednica Evropskog parlamanta, u kojem je poslanica od 2014. godine.

Ona je krajem novembra držala govor o Svjetskom prvenstvu u Kataru. Taj sportski događaj je opisala kao dokaz „da sportska diplomatija može da donese istorijsku promjenu u zemlji čije su reforme inspirisale arapski svijet.“

Ona je kazala i da je Katar pionir kada su radnička prava u pitanju. Kaili se ranije sastala sa katarskim ministrom rada Samikom al Marijem, napisao je na Tviteru katarski ambasador u EU.

I druga poznata imena

Među privedenima su, prema navodima medija, i bivši evroposlanik, socijaldemokrata Pjer-Antonio Panceri, novoizabrani generalni sekretar Međunarodne konfederacije sindikata (IGB) Luka Visentini, kao i direktor jedne nevladine organizacije i jedan asistent Evropskog parlamenta.

Iz službe za saradnju sa medijima Evropskog parlamenta nijesu željeli da komentarišu racije zbog istrage koja je u toku. Rečeno je samo da ta služba u potpunosti sarađuje sa belgijskom policijom.

br (ard/afp)

 

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније