DW

dw.com [ DW ]

09. 12. 2022. 11:34

Njemačka: Biće dovoljno struje i gasa, ali za velike pare

Robert Habek

Njemačka ne mora da se plaši blekauta tokom zime, rekao je u četvrtak (8. decembar) ministar ekonomije i energetike Robert Habek. „Dostupnost energenata za proizvodnju struje obezbijeđena je za ovu zimu“, dodao je ministar iz redova Zelenih.

Blekaut, scenario od kojeg su i političari i stručnjaci strahovali, podrazumijeva duži nestanak struje na većem prostoru. O tome su se pisali distopijski scenariji – od toga da ne rade benzinske pumpe i sistemi plaćanja karticama, pa sve do masovne panike i haranja po prodavnicama.

pročitajte još:Njemačka: od 1. januara ogromno poskupljenje struje, ali i olakšice

No, kaže sada Habek, svi kapaciteti rade te Njemačka čak može da, uprkos hladnim danima, pomogne susjednoj Francuskoj izvozom struje.

Uslov za bezbjednu zimu, dodao je ministar, jeste da privreda i građani ostvare potrebne uštede. Što se tiče nabavke gasa – koji već mjesecima ne stiže iz Rusije – njemačka skladišta su puna gotovo do čepa (95,6 odsto).

Spaljuje se više uglja

To ima svoju cijenu, pa neki mediji pišu o tome da Njemačka „opet postaje republika uglja“. Kako je ove sedmice saopštio Zavod za statistiku, ugalj je u trećem kvartalu godine imao najbitniju ulogu u proizvodnji struje (36,3 odsto).

Dvostruko više proizvode i elektrane na gas (9,2 odsto ukupne proizvodnje), a razlog je što se prepolovio doprinos nuklearnih elektrana. Samo tri su ostale priključene na mrežu i to, prema sadašnjoj odluci Vlade, za svaki slučaj – do aprila iduće godine. Tada bi Njemačka definitivno trebalo da se oprosti od nuklearne energije.

Nešto se (na 44,3 odsto) povećao udio obnovljivih izvora energije, dakle Sunca, vjetra i biogasa.

Njemačka je na putu da od iduće godine pribavlja bitnije količine tečnog gasa, zbog čega se kritičari pribojavaju da će propasti ciljevi da se ograniči upotreba fosilnih energenata i zaštiti klima.

Ove zime - neće biti hladno, nego hladnjikavo - po kancelarijama, a i u mnogim stanovima

Koliko košta topli stan?

Premda nestašica energenata ove zime po svemu sudeći neće biti, i premda su cijene gasa i struje nedavno malo pale, građani će morati da zahvate dublje u džep da bi pregurali zimu.

pročitajte još:Kako se Kijev priprema za „blekaut“?

Prema potrošačkom portalu Check24, prema cijenama iz novembra, prosječno domaćinstvo (20.000 kilovat-sati godišnje) bi za utrošeni gas platilo 3.200 eura za godinu dana. Cijena je u odnosu na septembar pala za 27 odsto. No godinu ranije, prije rata u Ukrajini i energetske krize, godišnji račun bi u prosjeku bio mnogo manji – 1.424 eura.

U paketu teškom dvjesta milijardi eura za suzbijanje posledica krize našle su se zato i subvencije za energente. Kao „prva pomoć“, građani ne plaćaju račune za gas za ovaj decembar (ukoliko ne prekorače prosječnu potrošnju), a od proljeća će država subvencionisati cijene energenata za 80 odsto potrošnje.

Građani se suočavaju sa opštom inflacijom neviđenom decenijama, a i nju diktiraju cijene energenata. Statističari predviđaju da će godišnje poskupljenje u novembru izaći na deset odsto (u oktobru je bilo 10,4). Prednjače cijene hrane koja je za petinu skuplja.

Portal nedjeljnika Špigel u jednom komentaru navodi da rat, inflacija i gasna kriza vode Njemačku u „savršenu oluju“ koju će građani itekako osjetiti i iduće godine. Naslov tog teksta glasi: „Zbogom blagostanju“.

nr (dpa, check24, dw, der spiegel)

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије