Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

DW

Ane Hin  [ DW ]

05. 12. 2022. 01:57

Sipri: Skoro 600 milijardi dolara za oružje u godini prije rata

US Air Force F-35 Lightning II

2021. nije bila dobra godina za privredu: nedostatak radnika, poremećeni lanci snabdijevanja. Kao i prethodne godine, glavni razlog je bila pandemija korone.

pročitajte još: SIPRI: Trgovina oružjem cvjeta uprkos koroni

Uprkos poteškoćama, 100 najvećih proizvođača oružja zajedno je 2021. ostvarilo 592 milijarde američkih dolara. To znači povećanje od skoro dva odsto u odnosu na prošlu godinu.

SAD - polovina globalnog biznisa sa oružjem

Lavovski udio i dalje pripada SAD - polovina globalne prodaje. SAD su na vrhu liste od 2015. - od kada se vodi ova statitika postoji. Ipak, na sjevernoameričkom tržištu je prodaja neznatno opala prošle godine.

Sijao Lijang, jedan od autora izvještaja Stokholmskog međunarodnog instituta za mirovna istraživanja (Sipri) 2022. razlog pada vidi u svojevrsnom „dugom kovidu" ekonomije, koja se još uvijek nije oporavila. „Problemi izazvani poremećenim lancima snabdijevanja najteže su pogodili američke kompanije", objašnjava on u intervjuu za DW. „Tu je još i visoka inflacija u SAD u 2021. To su dva glavna razloga".

Upravo predstavljen novi nevidljiivi atomski bombarder B-21 Raider

Evropa nastavlja da se naoružava

Nasuprot tome, prodaja u Evropi je prošle godine porasla - za 4,2 odsto. Podaci su za 2021. - dakle prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

pročitajte još:Masovno naoružavanje u Evropi još prije rata

Prema izvještaju Siprija, agresorski rat je naglo povećao potražnju za oružjem kako u Evropi tako i u SAD. „S obzirom na svo oružje koje se šalje u Ukrajinu, SAD i Evropa su potrošile mnogo svojih zaliha. I moraju da ih popune", smatra Liang. „Sigurni smo da će biti više porudžbina, ali je prerano sa sigurnošću govoriti da li će to dovesti do većeg prihoda već 2022."

Proizvod Rajnmetala - haubica 2000, kalibra 155

Trenutno, međutim, samo njemački proizvođač oružja „Rajnnmetal" očekuje u 2023. povećanje narudžbi za 30-40 odsto. Ova prognoza je zasnovana na potrebi da se popune zalihe oklopnih vozila koja su isporučena Ukrajini. Dakle, budućih porudžbina ne nedostaje, već nečeg drugog.

Kritičan resurs: vrijeme

Primjer za to je američka narudžbina protivtenkovskih raketa Džavelin. Do kraja oktobra 2022, SAD su isporučile Ukrajini 8.500 takvih projektila, što je ekvivalent tri do četiri godine proizvodnje.

„Dakle, to je izazov za kompanije: dobijaju više narudžbi, ali mogu li zapravo da to postignu?" - pita se Liang. Što duže traje rat, to je sve hitnije pitanje koliko će oružja zapadne zemlje poslati Ukrajini. „Vidimo da neke zemlje već pokušavaju da tu pronađu balans", rekao je Liang.

pročitajte još:Nuklearno oružje: Da li svijet uči da voli bombu?

Neke zemlje EU se masovno naoružavaju kao odgovor na Putinov agresorski rat. Poljska želi da udvostruči broj svojih vojnika u roku od pet godina, Finska jača protivvazdušnu odbranu. Grčka, Francuska i Italija kupuju novo oružje za milijarde eura. Ubrzo nakon početka rata, njemački kancelar Olaf Šolc najavio je poseban fond od 100 milijardi eura za Bundesver.

Ruske kompanije stagniraju

A Rusija? Ruska odbrambena industrija je 2021. porasla samo minimalno, ali tu se ne radi o novom razvoju, kaže Liang. Prema Siprijevom izvještaju, jedan od razloga za to je nalog ruske vlade iz 2016. vojno-industrijskom kompleksu da poveća civilnu proizvodnju.

RS-24, Vojna parada 2020.

Ruska invazija na Ukrajinu će vjerovatno preokrenuti ovaj trend jer će industrija naoružanja morati da podrži ratne napore.

Trenutno postoji nedostatak komponenti za proizvodnju oružja. Ekonomske sankcije koje su uvele zapadne zemlje sprečavaju Rusiju da uvozi čipove i poluprovodnike bez ograničenja. Međutim, oni su neophodni za proizvodnju, uključujući proizvodnju raketa ili tenkova.

Kina i Bliski istok diktiraju tempo

Ako se baci pogled na Aziju i Bliski istok, upadljivo je da Bliski istok doživljava najbrži rast. Pet kompanija sa sjedištem u tom regionu zabilježilo je 2021. najveću stopu rasta od svih regiona koji su zastupljeni među prvih 100 kompanija.

Lansiranje iranskih dronova

Trend u Aziji je da Kina posebno ubrzava. Tokom proteklih nekoliko godina, zemlja se razvila u drugog najvećeg proizvođača oružja na svijetu. Povećanje prodaje oružja odražava obim modernizacije kineske vojne opreme i cilj zemlje da postane nezavisna u proizvodnji svih glavnih kategorija naoružanja. Između 2017. i 2021. Kina je, poput Indije, Egipta i Alžira, većinu svog oružja nabavljala iz Rusije.

No, prema Lijangu, prerano je govoriti kako tačno u tom pogledu agresorski rat u Ukrajini mijenja tržište. Rat nastaviti da utiče na dinamiku proizvodnje i prodaje oružja u godinama koje dolaze.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

DW

Пратите нас на

Најновије

Најчитаније