Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

27. 10. 2024. 09:19 >> 09:19

PROJEKAT "BORANKA"

Akcija na Vojniku, zasađeno više od 6.000 sadnica

Akcija pošumljavanja opožarenih područja Crne Gore u okviru projekta "Boranka" nastavljana je juče na planini Vojnik, gdje se okupilo oko 180 volontera koji su zasadili više od 6.000 sadnica.

Savez izviđača Crne Gore danas je uspješno realizovao treću akciju pošumljavanja planine Vojnik kroz projekat Boranka, uz podršku Evropske omladinske kartice (EYCA).

Na planini Vojnik okupilo se više od 180 volontera koji su, tokom trosatne akcije, zasadili preko 6.000 sadnica crnog bora, s ciljem obnove šume koja je stradala u požarima prije
četiri godine.

Kako navode organizatori, izviđači i EYCA ambasadori i volonteri, zajedno sa pripadnicima Vojske Crne Gore, zaposlenima kompanije INA Crna Gora i brojnim volonterima iz Nikšića i Podgorice, svojim trudom su dali doprinos obnavljanju šume na reonu ispod Turove kolibe. Ova šuma nije uspjela da se prirodno obnovi, a zbog požara koji je zahvatio ovo područje, erozija i gubitak šumskog tla postali su opasnost od trajnog gubitka šume.

Glavni koordinator projekta Boranka, Borislav Jovović, zahvalio je volonterima na predanom radu, naglasivši da su nesebični napori vatrogasaca, šumara i volontera prije četiri godine uspjeli da spriječe širenje požara ka višim predjelima Vojnika, ali da su posljedice ipak ostale prisutne.

“Ovdje je očigledna razlika između opožarenih dijelova i onih koje požar nije zahvatio. Pošumljavanje ovih prostora je naš način da prirodi vratimo ono što joj je oduzeto i da doprinesemo
očuvanju životne sredine,” izjavio je Jovović.

Ana Vukčević, projektna menadžerka Evropske omladinske kartice (EYCA), istakla je značaj učešća mladih u projektima očuvanja prirode, te se zahvalila volonterima i EYCA ambasadorima na prisustvu.

“Ovo okupljanje je dokaz snage zajedničkog rada, solidarnosti i aktivizma mladih, i pokazuje koliko zajedno možemo postići kada smo ujedinjeni oko zajedničkog cilja, angažujući oko njega mlade koji su spremni da brinu o zajednici", kazala je Vukčević.

Sam izazov sadnje predstavlja činjenica da se same lokacije sadnje nalaze na visočijim, manje pristupačnijim lokacijama, tako da su sam uspon vodili planinari iz kluba vojnih planinara “Kapetan” koji su i učestvovali u akciji sadnje.

Projekat "Boranka" se nastavlja 2. novembra na istoj lokaciji, i pozivaju sve zainteresovane građane da se pridruže akciji i daju svoj doprinos obnovi prirodnog nasljeđa. Prijave su moguće putem zvaničnog sajta boranka.me.

Na trećoj Boranki učešće su uzele izviđačke jedinice iz Nikšića, Podgorice i Bara. Izviđački odred “Skitač”, Odred izviđača “Jagoš Kontić”, Izviđački klub “Eho”,Odred izviđača "Stara Varoš", Samostalna četa izviđača “Tibor”, Izviđački odred “24. novembar” iz Bara.

"Boranka" je projekat koji okuplja partnere iz različitih sektora, uključujući Evropsku uniju u Crnoj Gori, Evropsku kuću, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Hrvatske, Vojsku Crne Gore, Upravu za gazdovanje šuma i lovišta Crne Gore, Opštinu Nikšić, Lovćen osiguranje, NLB banku, INA Crna Gora, Podravka Grupu, Aqua Bianca, Forthing, Mimond Travel i restoran Bred i Pita.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније