Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

26. 10. 2024. 20:05 >> 23:56
2

DUKAJ U DNEVNIKU

"Posjeta predsjednice EK pokazatelj ozbiljnog rada Vlade"

Ministar javne uprave Maraš Dukaj, gostujući u Dnevniku TVCG, kazao je da je Crna Gora jedina u regionu koja je uskladila zakonodavni okvir u dijelu koji se odnosi na sajber bezbjednost, te da je ubijeđen i srećan što će se Zakon o informacionoj bezbjednosti usvojiti i u Skupštini. Dukaj je kazao i da Crna Gora nije bila spremna na sajber napad koji se desio prije dvije godine, samo zato jer nismo radili kako treba.

Vladin bezbjednosno-operativni centar danas su otvorili predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen i premijer Milojko Spajić.

"Ponosan sam na svoj tim i na podrsku EU i NATO partnera. Posjeta predsjednice EK Ursule fon der Lajen je pokazatelj ozbiljnog rada Vlade. Nijedna zemlja u svijetu nije 100 odsto zaštićena ali mi kao Vlada, kao Ministarstvo javne uprave, proteklih mjeseci napravili smo ogromne korake. Jedan od tih koraka jeste i ovaj Centar koji smo danas otvorili, koji štiti naš informacioni sistem 24 sata, koji nismo imali dosad. Nastavljamo na svim poljima koji se odnose na sajber napad, počevši od obuke kadrova pa do otvaranja novih institucija, bitnih, i regulisanje zakonodavnih okvira da bi Crna Gora bila otporna od ovih sajber napada koji će biti sve češći" rekao je Dukaj u Dnevniku. 

Podsjetio je da je Zakon o informacionoj bezbjednosti u skupštinskoj proceduri.

Dukaj je kazao da je Crna Gora prva u regionu koja je uskladila zakonodavni okvir u dijelu koji se odnosi na sajber bezbjednost, te da je srećan što će se, ubjeđen je, do kraja mjeseca ovaj zakon usvojiti i u Skupštini.

"To znači da će Crna Gora dobiti nacionalnu Agenciju za sajber bezbjednost koja će se baviti ključnom infrastrukturom. To je Vladin centar zajedno sa Agencijom če biti eko sistem zaštite od sajber napada. Koliko budemo ulagali toliko ćemo i biti zaštićeni", kazao je Dukaj.

Na pitanje da li je uspostavljen kadar, odnosno da li je bilo obuka, Dukaj ističe da EU fali preko 500 hiljada ljudi eksperata u sajber bezbjednosti.

"Zajedno sa UCG i drugim timovima, na našu inicijativu formirani su i programi za sajber bezbjednost, ne samo za osnovne već i za master studije", rekao je Dukaj.

Na pitanje koliko je stabilna vlast imajući u vidu oprečne tonove unutar partija koje su u Vladi, Dukaj je kazao da je Albanski forum potpisao pri ulasku u Vladu da je za evropske vrijednosti, odnosno da Crna Gora bude multikonfesionalna, građanska i evropska.

"Ove teme koje se otvaraju mislim da nisu dobre za evropski put Crne Gore. Teme koje nas dijele moramo jasno sjesti i razgovarati o njima, i pokušati da ne budu na dnevnom redu u ovom periodu", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније