Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Bojan Đinović, Radio Crne Gore

26. 10. 2024. 07:02 >> 10:16
2
Čitaj mi:

MITRIĆ ZA RADIO

Vlada na potezu, u Kotoru izbjeći "šavnički scenario"

Nakon neriješenog glasanja na Ustavnom sudu jedino rješenje je da vlada uvede privremene mjere u Opštini Kotor, smatra bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić.

Profesor Mitrić ne očekuje da će nedostajući sedmi sudija biti skoro izabran, zbog, kako ocjenjuje, političkih nadgornjavanja. Sumnja Mitrić da je neriješeni rezultat glasanja na Ustavnom sudu, kada je ponavljanje izbora u Kotoru u pitanju, dogovoren.

Nakon penzionisanja sudije Milorada Gogića, Ustavni sud ostao je bez sedmog sudije. Da je takva situacija neodrživa, pokazalo se juče kada su sudije tog suda glasale 3-3 u odnosu na žalbu iz Kotora, kojom je predsjednik te lokalne samouprave Vladimir Jokić tražio da se poništi odluka Opštinske izborne komisije da se na dva biračka mjesta ponove izbori.

Mitrić ne očekuje da će nedostajući sedmi sudija biti skoro izabran zbog, kako kaže, političkih nadgornjavanja.

"Lako je podijeliti četiri sudijska mjesta, svakome po jedan i odlično, ali kada je jedan, i to odlučujući glas izgleda nije lako", kaže Mitrić. 

Mitrić sumnja da je neriješeno glasanje sudija Ustavnog suda bilo fingirano.

"Posebno se našteluje da bude 3-3, da nema odluke, da bi provocirali ponovne izbore, jer nisu zadovoljni, mnogi nisu zadovoljni sa tim lokalnim izborima", navodi on. 

Nakon neriješenog glasanja na Ustavnom sudu, profesor Mitrić smatra da je jedino rješenje da vlada uvede privremene mjere u opštini Kotor.

"Pošto nema većine, trebalo bi da stari sastav Skupštine Kotora vodi još izvjesno vrijeme Opštinu Kotor, sve dok se zakonom postavljeni uslovi ispuni, a to je da vlada uvede privremene mjere, pa onda postavi rok da se raspišu novi izbori", ističe Mitrić. 

Bivši predsjednik Ustavnog suda Blagota Mitrić zaključuje da je Vlada, kada je Kotor u pitanju, u obavezi da na vrijeme reaguje kako se, kako upozorava, ne bi ponovio "šavnički scenario".

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније