Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A. B.

25. 10. 2024. 12:25 >> 12:33
1
Čitaj mi:

OTVORENA DANAS

Džamija na Draču simbol zajedništva, među donatorima pravoslavne porodice

Džamija Hadrovića u Podgorici, srušena 1956. godine i prva džamija u ovom gradu koja je nakon više od 270 godina izgrađena iz temelja, svečano je otvorena danas u naselju Drač.

Za muslimane Podgorice, riječ je o istorijskom trenutku jer će nakon više od 270 godina u Podgorici biti izgrađen neki islamski objekat.

Nakon više od dva i po vijeka, ovaj dio grada dobija obnovljeni islamski vjerski objekat, čime se obnavlja ne samo mjesto molitve, već i važan simbol kulturnog i duhovnog nasljeđa muslimana.

 

Glavni podgorički imam Džemo Redžematović kazao je u izjavi za Portal RTCG da ih je dobra volja i dobra energija vodila ka dobrom putu.

"Malo duže je trajalo prikupljanje dokumentacije. Ali, uspjeli smo na kraju sve da realizujemo kako treba", dodao je on.

 

Redžematović je kazao da je džamija simbol zajedništva, jer su u njenoj izgradnji učestvovale i pravoslavne porodice.

"To su naša braća, naše komšije i čak su među prvim donatorima bile pravoslavne porodice. Dovoljan dokaz je to da Crna Gora treba da ide samo tim putem. Moramo, trebamo i možemo zajedno živjeti. Ovo je veliki dan za Crnu Goru i sve njene dobronamjerne ljude. Bolje je graditi, nego rušiti", zaključio je Redžematović.

 

Svečanom otvaranju prisustvovali su reis Islamske zajednice Rifat Fejzić, gradonačelnica Podgorice i funkcionerka Pokreta Evropa sad Olivera Injac, potpredsjednik Vlade i šef diplomatije Ervin Ibrahimović, ministar socijalnog rada Damir Gutić...

Prema riječima Injac, džamija je simbol zajedništva, a Podgorica je uvijek baštinila multinacionalnost.

"Jedan od prioriteta svih gradskih vlasti bilo je očuvanje kulturnog identiteta. Naša obaveza i dužnost je da čuvamo podgoričku kulturnu baštinu. Ova džamija simbolizuje međusobno povjerenje i solidarnost", zaključila je ona.

Džamija sagrađena početkom 18. vijeka

Džamija Hadrovića sagrađena je početkom 18. vijeka, kako se navodi u Arhivu u Istanbulu, gdje se može naći pod nazivom "Bejler bej džamija“ i "Alaj begova džamija“.

U narodu je poznata kao Hadrovića džamija zato što je, po odlasku Osmanlija, bratstvo Hadrovića koje se tu zateklo, održavalo ovu džamiju.

Potomci porodice Hadrović i danas žive u Podgorici.

 

Ponovna izgradnja ove džamije počela je u januaru prošle godine.

Podgorica je nekada brojala šest džamija. Četiri su porušene, dok su vjernicima na raspolaganju, pored džamije na Draču, i dvije koje se nalaze u naselju Stara varoš.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније