Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

A.J.

18. 10. 2024. 13:20 >> 13:20
Čitaj mi:

KRAPOVIĆ U BRISELU

"Crna Gora pruža aktivan doprinos realizaciji zadataka sa NATO agende"

Ministar odbrane Dragan Krapović na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u Briselu, u formatu ministara odbrane NATO zemalja (NAC), kazao je da Crna Gora pruža aktivan doprinos realizaciji zadataka sa NATO agende, imajući u vidu važnost usaglašenog i posvećenog savezničkog djelovanja, saopštili su iz resora odbrane.

On je tokom drugog dana sastanka istakao da ćemo "nastaviti da ulažemo potrebne napore u cilju operacionalizacije usvojenih planova odbrane, popune novog modela snaga i adaptiranja NATO komandne strukture". Naglasio je i da ćemo nastaviti da doprinosimo jačanju pozicije Alijanse na istočnom krilu kroz angažman pripadnika Vojske Crne Gore u okviru borbenih grupa u Letoniji i Bugarskoj.

Govoreći o regionu Zapadnog Balkana, Krapović je još jednom ukazao na važnost očuvanja stabilnosti u ovom dijelu Evrope i na neophodnost da ovaj region ostane u fokusu međunarodne zajednice.

Iz resora odbrane su kazali da su drugog dana sastanka Sjevernoatlantskog savjeta, ministri odbrane razgovarali o procesu transformacije Alijanse, naglasivši važnost očuvanja transatlantskog jedinstva i odlučnog pristupa implementaciji ključnih zadataka. Ističu i da je dat osvrt na najznačajnije odluke donijete tokom nedavno održanog Samita u Vašingtonu i sagledana dinamika nastavka započetih aktivnosti.

"Razgovarano je o daljoj implementaciji usvojenih koncepata, te o jačanju strukture snaga i prilagođavanju komandne strukture. Zaključeno je da će poseban fokus biti na dostizanju izvršnosti usvojenih planova odbrane, najobuhvatnijih od perioda Hladnog rata, a koji podrazumijevaju aktivan doprinos svih saveznica kako bi se u značajnoj mjeri ojačala spremnost na nivou NATO", navode u saopštenju resora odbrane. 

Krapović je, prema njihovim riječima, naveo da je protekli Samit ukazao na važnost posvećenog pristupa svih saveznica kako bi se uspješno finalizovali započeti procesi zahvaljujući kojima ćemo Alijansu učiniti nikad snažnijom i spremnom za novu eru kolektivne odbrane.

"Ministri su razgovarali i o savezničkom doprinosu međunarodnim misijama i operacijama, imajući u vidu važnost projektovanja stabilnosti van granica Alijanse. U tom pogledu, naglašen je značaj zajedničkog djelovanja cjelokupne međunarodne zajednice, budući da borba protiv terorizma zahtijeva snažan i uvezan odgovor svih relevantnih aktera", zaključuju iz Ministarstva odbrane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније