Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Beta/M.L.B.

15. 10. 2024. 10:10 >> 10:10
1
Čitaj mi:

za 26. oktobar

Sindikat Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore najavio štrajk upozorenja

Sindikat Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) danas je najavio štrajk upozorenja za subotu, 26. oktobar od 17 do 18 časova, zbog nezadovoljstva nizom odluka rukovodstva kompanije, među kojima je i odbijanje da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora.

U Odluci o stupanju u štrajk upozorenja se navodi da zaposleni traže započinjanje pregovora radi zaključivanja novog Kolektivnog ugovora, kao i poštovanje i primjene Finansijskog plana SMATSA za 2024. godinu, sa naglaskom na internu preraspodjelu planiranih sredstava.

Zahtijeva se i uvećanje troškovne baze, odnosno prihoda SMATSA od rutnih naknada u 2025. godini za najmanje 12 odsto u odnosu na ovu godinu.

Kako je istaknuto, najbrojnija sindikalna organizacije u vazduhoplovnom sektoru Srbije, obavezala se i da će tokom trajanja štrajka upozorenja obezbijediti minimum procesa rada koji je utvrđen Odlukom o minimum procesa rada u SMATSA.

Naglašeno je da zaposleni u SMATSA, uključujući i članove štrajkačkog odbora, ne žele da štrajkuju, ali da su primorani na takav potez, "jer ih je rukovodstvo SMATSA satjeralo u ćošak, najprije pravnim nasiljem kojim ih je protivzakonito izbacilo iz Kolektivnog ugovora, a potom i zbog niza neodgovornih odluka suprotnih interesima SMATSA i njenih zaposlenih, kao i interesima Republike Srbije".

"Pozivamo sve strane na dijalog u kojem bismo došli do rješenja u interesu svih strana, povratili neophodnu stabilnost u SMATSA i time spriječili da do štrajka upozorenja uopšte i dođe", navedeno je u saopštenju.

Sindikat kontrole letenja zatražio je početkom mjeseca da Vlada Srbije hitno reaguje, jer je rukovodstvo SMATSA odbilo da započne pregovore o zaključenju novog Kolektivnog ugovora, a potom, kako je naglašeno, protivzakonito produžilo važenje postojećeg Kolektivnog ugovora kome je istekao rok, bez pristanka i potpisa sindikata.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније