Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

14. 10. 2024. 20:54 >> 20:54
Čitaj mi:

EUbuzz

Debatovali o EU temama sa srednjoškolcima u Beranama

U toku je svojevrstan EUbuzz karavan, koji ima za cilj da mladima predstavi Evropsku uniju na jedan drugačiji, njima prijemčiviji način, motiviše ih da postanu aktivni članovi svoje zajednice i kritički promišljaju svijet koji ih okružuje, saopštila je u Beranama Jelena Kulidžan iz projekta EU4ME.

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI), uz finansijsku podršku Evropske unije (EU) kroz projekte EU4ME i Evropska kuća, pokrenuli su edukativno-komunikacionu kampanju EUbuzz, u okviru koje će biti organizovane debate o EU temama u srednjim školama širom Crne Gore.

Cilj kampanje, koja će trajati tri mjeseca, je da mladima približi EU teme, podstakne ih na kritičko promišljanje i motiviše da se aktivno uključenje u društvene procese.

Za učešće u kampanji prijavilo se 18 škola iz 16 crnogorskih gradova. Za dabatne klubove sa sjevera organizovan je EUbuzz Info dan u beranskoj gimnaziji „Panto Mališić“, na kojem je učestvovalo preko 40  članova/ica debatnih klubova i njihovih mentora iz Berana, Bijelog Polja, Petnjice, Mojkovca, Pljevalja i Rožaja.

„EUbuzz kampanja je počela 7. oktobra organizovanjem Info dana u Podgorici. Danas smo u Beranama, a sljedećeg ponedjeljka u Budvi, gdje ćemo okupiti škole sa juga. Možemo reći da je u toku svojevrstan EUbuzz karavan, koji ima za cilj da mladima predstavi Evropsku uniju na jedan drugačiji, njima prijemčiviji način, motiviše ih da postanu aktivni članovi svoje zajednice i kritički promišljaju svijet koji ih okružuje“, pojasnila je Jelena Kulidžan iz projekta EU4ME, koji pruža podršku MEP-u u promociji procesa evropske integracije.

Tokom Info dana predstavljen je Vodič za „buzzovanje“ o Evropskoj uniji, koji je pripremila Melita Rastoder Ljaić iz MEP-a.

„Vodič je namijenjen mladima koji žele da bolje razumiju Evropsku uniju i njen značaj za Crnu Goru. Kroz slikovit pregled ključnih informacija, u Vodiču mogu da pronađu jednostavna  objašnjenja kako EU funkcioniše i šta članstvo u toj zajednici donosi građanima. Želimo  mladima da stavimo do znanja da su oni ti koji će sjutra odlučivati o budućnosti Evropske unije i oblikovati je, kada Crna Gora, nadamo se uskoro, postane dio  evropske zajednice", pojasnila je Rastoder Ljaić.

Debateri i debaterke su imali priliku i da nauče nove vještine važne za uspješno debatovanje o Evropskoj uniji, tokom predavanja koje je održao Krsto Vuković, voditelj Debatnog programa Crne Gore.

„Najbolji efekti u procesu usvajanja znanja najčešće dolaze problematizacijom predmetnih tema, odnosno, kritičkim promišljanjem pro et contra. U EUbuzz kampanji debatni formati će imperativno postaviti zahtjeve usvajanja znanja i ključnih informacija o funkcionisanju EU i pozicioniranju Crne Gore u integrativnim procesima, ali, ne manje važno, biće i podizanje svijesti o demokratiji, vladavini prava, odgovornosti i drugim vrijednostima i standardima koje usvajamo na ličnoj ravni kao građani“, kazao je Vuković.

Sa srednjoškolcima su razgovarale i mlade evropske ambasadorke Marija Blažević i Selda Jahjagić, koje su govorile o mogućnostima koje EU nudi mladima i koliko je njima značilo da bolje upoznaju ovu zajednicu i proces integracija. Oni su takođe promovisali aktuelni Poziv za novu generaciju mladih ambasadora.

Naredni Info dan zakazan je za 21. oktobra u Budvi, za srednje škole sa juga. Nakon toga, planirano je da svih 18 prijavljenih škola organizuju turnire u debatovanju o EU temama, kako bi dalje proširili znanje koje su stekli tokom Info dana. Završni događaj planiran je u Podgorici, kada će pobjedničkim timovima biti uručene diplome i nagrade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније