Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Krsto Gazivoda

13. 10. 2024. 19:56 >> 19:58
1
Čitaj mi:

MIHAILO ASANOVIĆ

Opština Zeta probleme rješava u hodu

Pitanje kolektora nije nije jedino neriješeno u opštini Zeta. Dvije godine nakon osnivanja, predsjednik Opštine Mihailo Asanović kaže da je prelazni period osam mjeseci bio kratak, te da sve probleme rješavaju u hodu. Iz DPS-a ocjenjuju da su, kada se opština odvojila ostavili funkcionalnu cjelinu, koju, kažu sadašnje vlasti ne umiju da iskoriste.

Stizale su Televiziji Crne Gore informacije od građana Zete o problemima u njihovoj opštini. Dok su se građani Podgorice vozili besplatno, Zećani su prevoz do Glavnog grada plaćali 40 eura. Nemaju dovoljan broj broj ljekara, a ni vatrogasnu stanicu. I jos poneki problem... Ipak oni koje smo mi sreli na gradskom trgu, imaju svoje viđenje cijele situacije.

“Tek je počela nova opština, dok se to sve strukture i firme stvore, biće dobro, mislim da već ima pomaka”, kaže jedan građanin.

“Ovo je fino vidjeti, ali ovdje nema nijedne prodavnice bez tri prehrambene”, kaže drugi.

Ipak, za dvije godine, lokalna samouprava nema prelaznu ocjenu od lokalnog DPS-a.

“U opštini Zeta definitivno fali pravo vođenje, fali joj znanje, fali joj kapacitet i fali joj sposobnost”, kaže Dušan Radonjić iz DPS-a.

A gdje su korijeni problema koje Zeta ima, a koje, kako kaže predsjednik opštine, polako i rješavaju? Da li u odluci da bude samostalna ili u lošoj upravi?

“Velika je odgovornost na njima koji su opredijelili da Zeta bude samostalna opština prije svega zato što su ostavili samo osam mjeseci od gradske opštine do opštine koja treba da funkcioniše u punom obimu”, kaže Mihailo Asanović. 

“Apsolutno smo ponosni na to što smo uradili iz razloga i iz ubjeđenja da je to najbolji posao koji smo mogli uraditi za opštinu i stanovnike”, kaže Dušan Radonjić. 

“su predvidjeli da će budžet opštine biti 1,8 miliona,  kad su radili tu fizibiliti studiju samostalnosti opštine,  a budžet je već u drugoj godini 10,4 miliona, što pokazuje da će Zeta biti jedna od najbogatijih  i najrazvijenijih opština u Crnoj Gori”, dodaje Asanović.

“Podsjetiću vas da je najveći budžet u periodu kad sam ja bio predsjednik opštine bio oko 4,5 miliona.

Sad imate to, ajde da kažemo, povećano za preko 100%. A s druge strane imate realizaciju kapitalnih izdataka za prvih 6 mjeseci na osnovu izvještaja koji se podnose skupštini od 6,83%”, kaže Radonjić.  

I tu je cuveni problem razgraničenja s Glavnim gradom. Za vlast je razlog nekih od problema, za opoziciju samo izgovor.

 “Jedan primer za to je kad smo gradili pijacu u Mahali,  morala je da potpiše i gradonačelnica Podgorice i to nam je uzelo nekih tri do četiri mjeseca vremena  samo te tehničke stvari da se riješe”, kaže Asanović.

“Što smeta formiranje komunalne službe u Zeti, kupovina vozila, kamiona smećara ili nekog vatrogasnog vozila ili kombinovane mašine za borbu protiv smeća,  što smeta granica između Podgorice i Zete”, dodaje Radonjić.

“Mi smo finansijski stabilni, infrastrukturno ćemo biti, Zetu ćemo podići na još veći nivo, tako da to je trenutno najveći problem  i siguran sam da će Zeta funkcioniše u najboljem obimu”, zaključuje Asanović.

A da se ne bi čekalo razgraničenje, ističe Asanovic, izdvojeno je milion i po eura za komunalno preduzeće. Da bi ih bilo još, ocekuje od Vlade da dovrši proces i da Zeti ono sto joj pripada. No za lokalni DPS sve je zadovoljavanje ličnih, a ne interesa građana. O tvrdnjama jednih i drugih ipak će građani presuditi.  

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније