Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj. [ PR Centar ]

12. 10. 2024. 13:58 >> 13:58

STRATEGIJA

Inovativnim metodama do smanjenja rizika od katastrofa

Crna Gora je pripremila Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa za period 2025-2030, koja se oslanja na inovativne metode i naglašava održivi razvoj, rodnu ravnopravnost i klimatske promjene, uz izuzetno detaljan i sveobuhvatan pristup usmjeren ka budućnosti.

To je poruka sa drugog konsolidacionog sastanka povodom izrade Strategije za smanjenje rizika od katastrofa 2025-2030, koji je organizovao Direktorat za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova.

Predstavnica Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa, Aleksandrina Mavrodieva, kazala je da im je bilo zadovoljstvo sarađivati sa Vladom Crne Gore u koordinaciji aktivnosti vezanih za izradu Strategije za smanjenje rizika od katastrofa.

„Radili smo s timom od 11 eksperata iz akademske zajednice, sa nacionalnog i lokalnog nivoa, koji su dolazili iz različitih sektora. Proces evaluacije odvijao se u dvije faze – prva faza procjene odnosila se na početnu verziju dokumenta, dok je nekoliko mjeseci kasnije sprovedena druga faza. U tom periodu ostvarili smo značajan napredak u kvalitetu dokumenta“, kazala je Mavrodieva.

Pojasnila je da se razlika između prve i nove verzije Strategije ogleda u činjenici da nova verzija sadrži izuzetno detaljan i sveobuhvatan Akcioni plan, koji jasno definiše sve ciljeve, aktivnosti i nosioce tih aktivnosti.

„Strategija se značajno razlikuje od tradicionalnih pristupa, jer je usmjerena ka budućnosti i integriše moderne principe, poput rodne ravnopravnosti, kao i rješenja zasnovana na prirodnim resursima, uz posebnu pažnju na ranjive grupe“, navela je Mavrodieva.

Ocijenila je da je Strategija precizno napisana, uz jasne reference na relevantne regionalne i međunarodne dokumente, poput SENDAI okvira, Pariškog sporazuma, Agende za održivi razvoj Ujedinjenih nacija, kao i zahtjeva Evropske unije u procesu pridruživanja Crne Gore.

„Crna Gora sada posjeduje koherentnu i sveobuhvatnu Strategiju za smanjenje rizika od katastrofa za naredni period. Ovaj strateški dokument, na kojem su radili predstavnici različitih sektora, uključujući nevladine organizacije i državne institucije, zadovoljava sve potrebe modernih strateških dokumenata“, istakla je Mavrodieva.

Član radne grupe za izradu Strategije, Čedo Kaluđerović kazao je da je dokument upućen Generalnom sekretarijatu Vlade na mišljenje.

„Već sljedeće nedjelje očekujemo pozitivne reakcije i nadamo se da će Vlada ubrzo nakon toga usvojiti Strategiju“, rekao je Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, radna grupa je intenzivno radila na ovom projektu od početka godine.

„Poseban doprinos u izradi Strategije dali su predstavnici Kancelarije Ujedinjenih nacija za smanjenje rizika od katastrofa. Eksperti su pružili značajan osvrt na predloženi dokument, a zadovoljstvo nam je što smo imali priliku da sarađujemo sa njima“, naveo je Kaluđerović.

Na događaju je saopšteno da Strategija obuhvata 112 konkretnih aktivnosti, povezanih sa SENDAI okvirom, globalnim planom za smanjenje rizika od katastrofa do 2030. godine.

Istaknuto je da su za dokument dobijena pozitivna mišljenja od svih nadležnih državnih organa, osim Ministarstva finansija i Generalnog sekretarijata Vlade, čija se mišljenja očekuju uskoro.

„Nakon što Vlada usvoji dokument slijedi proces štampanja i prevođenja, a Evropska komisija je dodatno obavezala Crnu Goru da izradi i komunikacioni plan kako bi javnost bila adekvatno informisana o svim koracima. Ovaj dokument predstavlja krunu dosadašnjeg rada na smanjenju rizika od katastrofa. S ponosom možemo reći da smo među liderima u regionu“, saopšteno je na sastanku.

Jedan od uslova postavljenih od strane Generalnog sekretarijata Vlade bio je da se u strateškom dokumentu jasno prikaže koliko aktivnosti se odnosi na rodnu ravnopravnost.

„Cilj je stvoriti sinergiju između tri ključne međunarodne politike: održivog razvoja, smanjenja rizika od katastrofa i borbe protiv klimatskih promjena. Što se tiče budžeta, predviđeno je ukupno 76 miliona eura za realizaciju svih aktivnosti tokom šest godina. Od tog iznosa, 25 miliona eura biće izdvojeno iz državnog budžeta, dok će tri miliona eura biti obezbijeđeno iz budžeta jedinica lokalne samouprave. Ostatak, oko 48 miliona eura, planira se povući iz fondova Evropske unije i drugih međunarodnih izvora“, pojašnjeno je na sastanku.

Najavljeno je da je predstavljanje Startegije planirano za Evropski forum za smanjenje rizika od katastrofa, koji će biti održan u Budvi od 6. do 8. novembra ove godine, na kojem se očekuje prisustvo više od 550 učesnika, uključujući 430 stranih gostiju.

Na ovom događaju, Crna Gora će predstaviti svoju novu Strategiju i naglasiti svoj pionirski status u ovoj oblasti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније