Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B. [ Gradski portal ]

06. 10. 2024. 22:02 >> 22:03

Tužilaštvo odlučilo

Za prisluškivanje novinara Gradske TV niko nije krivično odgovoran

Agencija za zaštitu ličnih podataka utvrdila je da su zaposleni u Gradskoj RTV snimani nezakonito, te da je takvo postupanje od strane NN lica predstavljalo uznemiravanje zaposlenih u smislu Zakona o radu, što je zabranjeno. Ipak, u Osnovnom državnom tužilaštvu ne vide elemente bilo kakvog krivičnog djela.

Iako je Agencija za zaštitu ličnih podataka utvrdila da nadzorne kamere u RTV Podgorica uznemiravaju zaposlene, ugrožavaju slobodu novinara i narušavaju njihovu privatnost i lično dostojanstvo, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nije pronašlo ni jedan element krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti.

Državna tužiteljka Aleksandra Adžić Živković je menadžmentu gradske poručila da ukoliko smatraju suprotno, onda treba sami da pokrenu krivičnu prijavu protiv određenog lica za određeno krivično djelo, uz valjane dokaze.

„Obavještavam vas da je ocjenom spisa predmeta formiranih povodom vaše informacije dostavljene Vrhovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, dana 30. jula 2024, a u vezi postojanja audio zapisa na kamerama RTV Podgorica, nalazim da nema osnova za preuzimanje krivičnog gonjenja, protiv bilo kojeg lica zbog bilo kojeg krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti. Ukoliko ste suprotnog mišljenja imate pravo da ovom tužilaštvu podnesete krivičnu prijavu protiv određenog lica, za određeno krivično djelo uz valjane dokaze“, navode iz ODT-a.

To što tužilaštvo ne vidi ili neće da vidi odgovorne za nezakonito snimanje zapsolenih u Gradskoj, po ocjeni zamjenika glavnog i odgovornog urednika naše medijske kuće Nemanje Lacmana je skandalozno i uznemiravajuće obzirom na jasan stav Agencije za zaštitu ličnih podataka.

“Nije mi jasno na koji način je predmetna tužiteljka došla do ovakvog zaključka, kada materijalni dokazi dostavljeni i njoj i Agenciji za zaštitu ličnih podataka nedvosmisleno ukazuju na kršenje prava zaposlenih u Gradskoj. Iz ovakvog odgovora tužilaštva jedino se može zaključiti da taj organ i predmetna tužiteljka žele da sa sebe skinu odgovornost ili kako bi se u narodu reko da se nekom ne zamjere, pa su taj zadatak prebacili na zapsolene u Gradskoj. Mi nismo tužioci, mi smo novinari, koje očigledno ovo tužilaštvo ne želi da zaštiti“, poručio je Lacman.

Iako državna tužiteljka kamere u Gradskoj, koje su bile i oči i uši NN lica, ne vidi kao krivično djelo, iz Agencije za zaštitu ličnih podataka su izričiti u stavu da se video i audio snimanje i nadzor zaposlenih na radnom mjestu u RTV Podgorica vršilo nezakonito.

Podsjetimo, ugovor za nabavku, isporuku i ugradnju mrežno-komunikacione infrastrukture, gdje spada i video nadzor, 17. septembra 2020. godine potpisao je bivši gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković. Za video nadzor, koji je imao i sistem za prepoznavanje lica, u Gradskoj televiziji Glavni grad je platio 23.775 eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније