Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.M.Lj.

01. 10. 2024. 09:40 >> 11:10
2
Čitaj mi:

OD 11 SATI AKTIVAN SOFTVER

Pejović: 98 odsto podataka sa popisa upareno sa podacima iz MUP-a

Od 11 sati biće aktivan softver za provjeru podataka sa popisa, a građani mogu izvršiti provjeru podataka samo ako su sačuvali kopiju popisnice, rekao je direktor Uprave za statistiku Miroslav Pejović. Istakao je da se 98 odsto podataka iz popisa uparilo sa podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, a da su ostalih dva odsto, odnosno podatke 18.000 građana morali provjeriti ručno.

Pejović je na sjednici Odbora za praćenje popisa stanovništva rekao da Monstat ne kasni sa podacima.

“Vi ste glasali zakonska rješenja, a mi smo poštovali ta zakonska rješenja koja su izglasana, a u okviru kojih je bio i specijalni softver čija je izrada morala ići preko tendera. Monstatu se ne može spočitati neuspješnost tendera”, kazao je on.

Pejović je istakao da je sve ispoštovano u skladu sa zakonom, a  nakon unosa podataka vršene su višestruke provjere podataka i statističko-logičke kontrole.

“Aplikacija je dostupna na više jezika, a uputstvo je sadržano u samoj aplikaciji”, objasnio je direktor Monstata.

Kazao je da su svjesni da ima građana koji nisu dovoljno informatički pismeni i poručio da su im vrata Uprave otvorena.

“Do posljednjeg ćemo ispoštovati, ali prioritet za provjeru ipak ostaje aplikacija”, rekao je Pejović.

Objasnio je da se podaci mogu provjeriti jedino ako su građani sačuvali kopiju popisnice.

Naglasio je da se 98 odsto podataka iz popisa se uparilo sa podacima Ministarstva unuutrašnjih poslova.

"Po matičnom broju, po imenima i prezimenima lica, datumu rođenja, imenu oca i majke, prebivalištu. Ovo su sve kriterijumi na osnovu kojih smo uparivali podatke i 98 odsto se poklapa", kazao je Pejović. 

Za preostalih dva odsto Monstat je ručno prekontrolisao svaku popisnicu. 

"Radilo se o 18.000 građana koji su zbog greške ili popisivača ili što građani nijesu dali matični broj. Hoću da kažem da iz oblasti statistike ovo predstavlja izvanredan rezultat u domenu statističke greške", rekao je on i ponovio da ni jedan popis nije imao toliko provjera. 

Građani Crne Gore danas od 11 časova do 7. oktobra mogu da provjere svoje podatke o etničko kulturološkim karakteristikama prikupljenih Popisom stanovništva, domaćinstava i stanova koji je sproveden krajem prošle godine.

Monstat je juče objavio Uputstvo za korišćenje aplikacije za provjeru etničko-kulturoloških karakteristika prikupljenih popisom stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini.

Uputstvo je objavljeno na sajtu Monstat, a kako je ranije Uprava za statistiku najavila sjutra će aktivirati softver za provjeru podataka sa Popisa stanovništva sprovedenog krajem prošle godine.

Softveru se pristupa putem linka: https://popis2023.monstat.org/

Pokretanjem linka, neophodno je unijeti podatke, a to su:

Statistički ID, odnosno devetocifarski broj sa naljepnice koja se nalazi na kopiji Upitnika za lice (P1) tj. Popisnice.

Nakon što softver pronađe jedinstveni 9-cifarski broj, u sljedećem koraku je neophodno unijeti dodatne informacije, tačnije jedan od identifikacionih podataka sa samog zaglavlja Upitnika za lice (opštinu, ili popisni krug, ili redni broj stana ili redni broj lica).

Ukoliko se podaci o licu nalaze u bazi popisa, softver će na ekranu prikazati rezultate upita, odnosno kako se to lice izjasnilo na 4 pitanja o etničko kulturološkim karakteristikama.

Sama sesija će trajati 60 sekundi, pri čemu ćete moći da provjerite svoje podatke maksimalno do tri puta dnevno.

“Ukoliko softver iz nekog razloga ne prepozna podatke koje zadate kao upit, a nalaze se na kopiji vaše popisnice, molimo Vas da kontaktirate info centar Uprave za statistiku putem sljedećih brojeva telefona: 020 230 811 ili 068 851 500, kako bi u zajedničkoj komunikaciji otklonili eventualne poteškoće prilikom provjere podataka”, kazao je Pejović.

Pejović je najavio da će građani svoje podatke moći da provjeravaju od 1. do 7. oktobra.

Novi konačni rezultati Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, sprovedenog od 3. do 28. decembra 2023. godine, biće poznati 15. oktobra.

"Konačni rezultati popisa biće objavljeni 15. oktobra. Treba istaći da će tog dana biti objavljeni podaci o ukupnom broju stanovnika Crne Gore po opštinama, o polnoj i starosnoj strukturi, o etničko-kulturološkim obilježjima, državljanstvu, a onda će narednih dana uslijediti sukcesivno objavljivanje saopštenja o drugim karakteristikama stanovništva", kazao je Pejović, ranije za TVCG.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније