Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

B.B.

18. 09. 2024. 12:45 >> 12:46

UCG

Počeli radovi na gradnji prostora za nacionalnu fitosanitarnu laboratoriju

Na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore danas je svečano obilježen početak radova na nadogradnji četvrtog sprata i izgradnji Nacionalne referentne fitosanitarne laboratorije, projekta ukupne vrijednosti oko 3,4 miliona eura.

Tim povodom, rektor Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović, dekanica Biotehničkog fakulteta Božidarka Marković, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković, i direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković sa saradnicima, održali su sastanak i obišli dio zgrade fakulteta, gdje će biti smješten budući laboratorijski kompleks.

Kako navode u saopštenju, Božović je istakao značaj ovog projekta za naučnu zajednicu i razvoj obrazovanja u Crnoj Gori.

„Univerzitet Crne Gore kontinuirano radi na jačanju svojih naučnoistraživačkih kapaciteta. Ova laboratorija biće ključna infrastruktura za razvoj poljoprivrede, sprovođenje visokokvalitetnih istraživanja i obrazovanje novih generacija stručnjaka, čime ćemo dodatno unaprijediti našu naučnu i obrazovnu misiju. Takođe, Univerzitet će pružiti punu podršku uspješnoj realizaciji ovog projekta, u skladu sa sporazumom zaključenim sa Ministarstvom poljoprivrede i Upravom za bezbjednost hrane 2022. godine“.

Ministar Joković je naglasio važnost Nacionalne referentne laboratorije za poljoprivredni sektor Crne Gore

"Iz tog razloga Vlada je odlučila da se pristupi izgradnji i formiranju Nacionalne fitosanitarne laboratorije za zaštitu bilja, a sredstva su obezbijeđena u okviru MIDAS 2 projekta, koji se finansira iz kredita Svjetske banke u iznosu od 2,3 miliona. Osim toga Ministarstvo je obezbijedilo i sredstva za opremanje laboratorije i cjelokupnog novosagrađenog prostora na četvrtom spratu zgrade BTF (oko 1,1 mil.) za šta će se tender raspisati uskoro. Ovaj infrastrukturni projekat unaprijediće kapacitete za kontrolu štetnih organizama i zdravlja bilja, čime direktno doprinosimo sigurnosti i održivosti naše poljoprivrede. Nacionalna referentna fitosanitarna laboratorija će omogućiti bržu i efikasniju kontrolu i zaštitu zdravlja bilja u Crnoj Gori", kazao je Joković.

Vladimir Đaković osvrnuo se na važnost laboratorije za sistem bezbjednosti hrane u Crnoj Gori, ističuću da je ova labotarorija strateški veoma važan projekat i snažan iskorak u jačanju naučnih i stručnih kapaciteta za unapređenje zaštite zdravlja bilja i sigurnosti u proizvodnji hrane.

"Ovo je investicija u budućnost crnogorske nauke i poljoprivrede, koja pozicionira Crnu Goru za kredibilnog partnera na putu ka punopravnom članstvu u EU. Uprava za bezbjednost hrane aktivno će učestvovati u svim planiranim aktivnostima i pružiti podršku njenom radu", navodi Đaković.

Dekanica Biotehničkog fakulteta, prof. dr Božidarka Marković, ukazala je na značaj i ulogu koju Biotehnički fakultet ima u razvoju i jačanju institucionalnih kapaciteta za potrebe crnogorske poljoprivrede. Dogradnja četvrtog sprata i uspostavljnje nove fitosanitarne laboratorije (na oko 420 m2 korisne površine) jedan je u nizu realizovanih projekata u posljednjih 20 godina, koji je imao za cilj jačanje institucionalnih i infrastrukturnih kapaciteta.

"Pored laboratorije značajan dio ovog projekta odnosi se i na izgradnju i opremanje novih učionica, sale za seminare i kabineta (na oko 350 m2 korisne površine), čime se unapređuju uslovi za obrazovanje i istraživačke aktivnosti i unapređuju ukupni kapacitet našeg fakulteta“, kazala je Marković.

Izvođač radova po ovom projektu je konzorcijum Skilinženjering, Ramel i Ening, a projektant i nadzor je kompanija IngInvest. Rok završetka radova je septembar 2025. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније